Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaže psihologinja

Izbjegavajte online svađe i rasprave sa strancima jer na vas utječu kao i one u 'stvarnome svijetu'

Shuttershock
10.03.2021.
u 16:30

Već sam se dovoljno loše osjećao zbog svega što se stvarno događalo i nisam mogao ni pogledati još jednu "Nije li moj život nevjerojatan?" insceniranu fotografiju, piše jedan mladić

Vjerojatno ste se i sami više puta jako uzrujali jer ste na društvenim mrežama pročitali nešto za što znate da je krivo objašnjeno (ili je čak namjerna laž i dezinformacija) ili ste pak naišli na nečiji stav s kojim se nikako ne slažete. Ako i odlučite takav post komentirati, psihologinja dr. Rachelle Stone kaže da se sjetite da je online prepirka jednako štetna kao i ona u četiri oka - i da uzrokuje isti osjećaj 'izgaranja' i iscrpljenosti.

Evo što kaže dr. Stone, koje sve posljedice žustre online rasprave na nas mogu imati:

1.Postajete sve tjeskobniji

Broj otkucaja srca vam raste dok na društvenim mrežama raspravljate sa strancima, a sve zbog negativnog odgovora na vaš post ili komentara. Ta tjeskoba može dovesti i do povišenog krvnog tlaka: kao da se u realnom svijetu ne događa dovoljno toga oko čega možemo brinuti.

2. Sve ste više pod stresom

Primijetit ćete da s vremenom imate sve kraći fitilj i sve manje strpljenja, te da se lakše na nekog obrušite. Za tren ste u konstantnom stanju stresa i stres vam izaziva svaka poruka koju vaš mozak primi - bilo s društvenih medija ili od nekog tko stoji pred vama. 

Foto: Shuttershock

3. Javlja vam se nesanica

Argumenti koje iznosite online drže vas budnima i po noći kad u sebi ponavljate komentare i pokušavate promijeniti ishod razgovora. Tako organizam zakidate za dragocjeni san koji se ne može nadoknaditi, pa vam je sve teže usredotočiti se na svakodnevne izazove.

Donosimo svevremenske boje lakova koje će obožavati svaka trendseterica

1/4

 

4. Razvijate fizičke smetnje

Kad ne vodimo računa o svom mentalnom zdravlju, kad tad se pojave i fizičke smetnje i bolesti jer je stres poznati uzročnik mnogih tegoba poput čira na želucu, dijabetesa, psorijaze, visokog krvnog tlaka, debljanja, slabog libida, nesanice i još mnogo toga.

Rješenje: Odmor od društvenih mreža ključan je za zaustavljanje svađa sa strancima online

Evo kako je jedan anonimni mladić za portal Your Tango opisao svoje iskustvo s raspravama na društvenim mrežama:

"Iako mi nikada nije bila namjera trajno napustiti društvene mreže, u listopadu 2019. napravio sam pauzu od njih jer jednostavno nisam mogao pročitati još jedan negativan komentar ili vidjeti da me je još jedan prijatelj označio na svojoj političkoj objavi u kojoj nisam tražio angažman.

Foto: Shutterstock

Već sam se dovoljno loše osjećao zbog svega što se događalo u stvarnom svijetu i nisam mogao ni pogledati još jednu "Nije li moj život nevjerojatan?" insceniranu fotografiju. Odlučio sam da je Facebook samo za hvalisavce i nasilnike - a nisam se uklapao ni u jednu kategoriju, pa sam uzeo pauzu.

Odmah sam počeo bolje spavati, nisam bio toliko tjeskoban i osjećao sam se puno mirnije.

Nepotrebno je reći da se nikad više neću svađati sa strancima online, a isto preporučujem svima.

Ako se stvarno želite zdravo posvađati s neznancem, isprobajte neku platformu koja je dizajnirana da ljude poveže u njihovim razlikama - jer cijela poanta svađe nije u postizanju zajedničkog mišljenja, već u razumijevanju, napisao je.

Procvjetalo je jedno od najljepših stabala u Zagrebu: Magnolija na Tomislavcu najavila je proljeće!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije