Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o ugostiteljstvu

Izbacili su nas jer smo gay, dajte gay friendly smještaj

Turisti uživaju u prekrasnom danu u NP Krka
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
11.05.2018.
u 07:04

Iznajmljivači koji po novom više ne bi mogli posluživati ručak i večeru pitaju kakvi su to hoteli koji se boje konkurencije zimmer freija

Za sedam dana e-savjetovanja samo su tri primjedbe stigle na predložene izmjene Zakona o ugostiteljstvu. Led je probijen logičnim pitanjem zašto u kategorizaciju apartmana nije uvrštena vanjska terasa.

– Puno novijih apartmana ima tri zvjezdice, a terasa im je manja od pet kvadrata. Pa, puno je važnije da apartman ima terasu i kamin za roštiljanje nego veliku sobu ili dvije kupaonice – zaključuje D. B., prvi sudionik online rasprave o budućim pravilima za privatne iznajmljivače. Pristiglo je i pitanje je li po zakonu da iznajmljivač soba gostima nudi doručak u obližnjem lokalnom restoranu s kojim prethodno sklopi interni ugovor. Ako nije, smatra I. I., takvu bi mogućnost trebalo unijeti u Zakon. Treći je pristigao prijedlog za mnoge provokativan, ali i logičan i praktičan.

– Mislim da je sazrelo vrijeme da naše društvo cijeni svaku osobu bez obzira na različitost. Ako je Hrvatskoj svaki turist jednako važan, onda se ono što se meni dogodilo ne bi smjelo nikada ponoviti. Prošle godine dečko i ja smo izbačeni iz privatnog apartmana koji smo bili rezervirali na čak 15 dana, i to s obrazloženjem vlasnika da nismo dobrodošli jer smo gej. Molim da se ozbiljno razmotri uvođenje oznake gay friendly za apartmane kao što postoje apartmani specijalizirani za bike, family, pet friendly... Time bismo znali da smo dobrodošli, da ćemo biti tretirani kao i ostali – napisao je Dado.

Savjetovanje traje do 2. lipnja i zasigurno će primjedbi biti još. Novosti koje bi privatnom smještaju mogle donijeti izmjene Zakona o ugostiteljstvu u Ministarstvu turizma, inače, zovu ujednačavanjem poslovnih uvjeta, a protivnici upletanjem države u tržišne odnose. Zagovornici postojećeg stanja smatraju da se promjenama uperenima prema obiteljskom smještaju nastoji eliminirati tobožnju konkurenciju restoranima i hotelima, posebice malima, pa Ministarstvo turizma cinično zovu Ministarstvom hotela. “Umjesto da se olakša poslovanje malim hotelima, otežava se poslovanje zimmer freiju, a to neće pomoći nikome”, komentiraju iznajmljivači koji, prođu li izmjene, gostima neće moći posluživati ručak i večeru a da ne osnuju obrt ili trgovačko društvo.

– Poražavajuće je da se ukidanje mogućnosti da iznajmljivači poslužuju ručak i večeru na dosadašnji način opravdava i zloporabama. Umjesto da ureduje inspekcija, mijenja se zakon?! – kaže iznajmljivač Nedo Pinezić i čudi se kakvi su to hoteli kojima privatni smještaj može biti konkurencija.

Oko 90.000 kućanstava koja se bave iznajmljivanjem soba i apartmana, prema predloženim izmjenaama, čeka i rekatagorizacija jer su neki svoje zvjezdice dobili prije dva desetljeća. Takve (pra)stare zvjezdice ima oko 20.000 domaćinstava pa se kritičari pitaju zašto svih 90.000 mora u rekatagorizaciju. Ne pomaže puno ni obećanje Ministarstva turizma da će im osigurati povoljne kredite za adaptacije sa samo dva posto kamata čim podnesu zahtjev za rekategorizaciju, kao ni mogućnost da nastave raditi bez zvjezdica. Stav Zajednice obiteljskog smještaja, koja okuplja iznajmljivače pri HGK, još se čeka.

Komentara 15

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
07:10 11.05.2018.

Probajte u HDZ-u.

Avatar 123456
123456
07:57 11.05.2018.

Dado - potroši novac na liječenje!

Avatar El Indio
El Indio
07:58 11.05.2018.

Izbacili su vas zato sto ste pravili nered ili nesto slicno. Koga briga tko si i sta si, ako imas lovu i ako ces se pristojno ponasat mozes unajmit apartman gdje hoces

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije