Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MENOPAUZA

Istraživanje potvrdilo: Žensko lice uistinu stari brže od muškog

Žene stare brže od muškaraca
Foto: Shutterestock
01.07.2019.
u 07:00

Između 50. i 60. godine, proces starenja postaje čak tri puta brži za žene

Menopauza može izazvati neke neugodne simptome za žene, uključujući valove vrućine i smanjenje želje za seksom. No, da bi stvari bile još gore, istraživanja su pokazala da menopauza može pospješiti starenje njihovih lica, što dovodi do bržeg starenja u odnosu na muškarce, piše The Sun

Prema novom istraživanju Sveučilišta u Beču, primjetno je ubrzanje pojave bora i opuštanje lica u dobi od 50 godina, što je prosječna dob u kojoj počinje menopauza. Točnije, oči se smanjuju, nos i uši su produljeni, a lica postaju 'ravnija' zbog gubitka masti i stanjivanja kože.

Smatra se da je to zbog gubitka estrogena, spolnog hormona koji utječe na protein kolagen, koji je ključan za elastičnost kože. Oko 30% kolagena gubi se u prvih pet godina menopauze. Istraživači su analizirali lica 88 muškaraca i žena te ih usporedili između različitih dobnih skupina.

I muškarci i žene imaju tendenciju starenja na sličan način, prema nalazima objavljenim u American Journal of Physical Anthropology. No, između 50. i 60. godine, proces starenja postaje tri puta brži za žene.

- Izgled kod žena najviše se mijenja kada uđu u menopauzu. U prosjeku, to je s nekih 50 godina, ali neke znaju ući već s 40, a neke ne prije šezdesete. Menopauza određuje izgled vašeg lica prije nego li vaša stvarna dob - kazala je Sonja Windhager, voditeljica istraživanja.

Koliko muškarci poznaju ženske beauty proizvode?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije