Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pospješuje infekcije

Istraživanje pokazalo: Ljudi loše peru ruke, a mnogi ni ne znaju kako ih pravilno obrisati

pranje ruku
screenshot/facebook
19.08.2020.
u 07:00

Brisanje djelomično ili potpuno mokrih ruku na dijelu kuka u trapericama povećava razinu vlage, što ih čini osjetljivijim na rast bakterija.

U posljednje smo vrijeme više no ikada shvatili da ne znamo baš pravilno oprati ruke te da možda nismo baš toliko čisti kao što smo mislili. Zapravo, postoji određeni korak u procesu pranja ruku koji mnogo ljudi preskoči, a zbog njega je jedan dio naše odjeće iznenađujuće prljav, prenosi Mind&Body: Green.

Kada zamišljate prljavo rublje, vjerojatno su vam pred očima smrdljive čarape i mrlje od znojenja, ali mikrobiolog Charles Gerba kaže da je jedan dio traperica zapravo najprljaviji. - Napravili smo studiju prije nekoliko godina gdje smo rezali odjeću s dna hlača do vrha košulje, odnosno ovratnika bluze - na svakih šest centimetara i promatrali broj izoliranih bakterija. Najviše bakterija bilo je na kukovima, a najmanje ih je pronađeno ispod ruku, odnosno na pazusima - otkriva Gerba.

Jedan od razloga što su kukovi najprljaviji dio traperica jest taj što ih često dira tijekom dana. Bilo da netko stoji samo s rukama na bokovima - ili još gore, brišući kukove kako bi osušili ruke - bakterije će se početi sakupljati. - Ljudi imaju tendenciju da ne čekaju dovoljno dugo da se ruke potpuno osuše, pa to završavaju koristeći ruke na bokovima - objašnjava Gerba. Kad su u zahodima sušilice za ruke, kaže da je ta navika još češća.

Brisanje djelomično ili potpuno mokrih ruku na dijelu kuka u trapericama povećava razinu vlage, što ih čini osjetljivijim na rast bakterija. Osim toga, prema Gerbi, čak i nakon korištenja sapuna i vode, neke bakterije uvijek ostaju na rukama. Prikladno sušenje, koje nije u traperice, smanjuje rizik od onečišćenja. Stoga, uz pravilno pranje ruku potrebno je uvesti i pravilno sušenje ruku, odnosno papirnatim ručnicima ili sušilima za ruke do samoga kraja.

VIdeo o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije