Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivi rezultati

Istraživanje otkrilo: Druženje s ljudima iznimno je važno za zdravlje mozga, a evo i zašto

shutterstock
28.10.2020.
u 16:30

Istraživanje sugerira da bi socijalizacija mogla koristiti starijim osobama u smanjenju rizika od demencija, kao i što tjelesna aktivnost može pomoći u prevenciji dijabetesa i bolesti srca.

Od videopoziva do pravila socijalne distance, druženje je 2020. godine poprimilo drugačiji oblik. No, nova studija otkrila je zašto je socijalizacija važnija više nego ikad, posebno za naš mozak, kako prenosi Metro.

Novo istraživanje otkrilo je da je druženje s ljudima i održavanje planova za budućnost iznimno važno za zdravlje našeg mozga. Nalazi objavljeni u Journal of Gerontology: Psychological Sciences pokazali su da starije odrasle osobe, koje se redovito druže s prijateljima, volontiraju ili pohađaju nastavu imaju zdraviji mozak.

Ova je hrana najgori izbor za vaš mozak:

1/4

Istraživanje sugerira da bi socijalizacija mogla koristiti starijim osobama u smanjenju rizika od demencija, kao i što tjelesna aktivnost može pomoći u prevenciji dijabetesa i bolesti srca.

Ispitanici su otkrivali informacije o svom društvenom životu, a istraživači su ih ocjenjivali. Oni koji su prijavili bogat društveni život imali su snažniju sivu tvar u regijama mozga relevantnim za demenciju. Štoviše, čak i ‘umjerene’ doze socijalizacije bile su dovoljne. 

Iako je studija provedena prije pandemije, ovi rezultati sada su još važniji - posebno kod ljudi koji teško podnose socijalnu distanciranost, tvrdi Cynthia Felix, s Odjela za epidemiologiju Sveučilišta u Pittsburghu.

Šokantni zaključci istraživanja: Deset načina na koje će nas pandemija promijeniti!

Komentara 1

MO
montello
20:57 28.10.2020.

naravno to je vazno,no dobro je katkad i sam biti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije