Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šanse su velike

Istraživanje nad tinejdžerima devedesetih otkrilo poražavajuće podatke o depresiji

Screenshot
13.02.2020.
u 10:06

Zabrinjavajući podatak u ovom istraživanju bio je taj da mlade osobe tijekom godina sve više sjede, a sve se manje kreću te da raste broj mladih osoba koji pate od depresije

Istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazalo je da je sjedenje osam sati svaki dan usko povezano s depresijom. Znanstvenici na Sveučilištu u Londonu otkrili su da mlade osobe koje svakodnevno sjede osam sati imaju veće šanse za razvijanjem depresije kada uđu u stariju dob i postanu odrasle osobe, piše metro.co.uk.

Istraživanje je obuhvatilo 4300 tinejdžera koji su bili dio istraživanja provedenog u devedesetima. Njima se u razdoblju od tri dana mjerilo kretanje te osjećaji i raspoloženje. Primijetili su da se osobama između dvanaest i šesnaest godina kontinuirano smanjuje vrijeme kretanja, a povećava vrijeme sjedenja. Za svaki sat koji su proveli sjedeći, mogućnost za razvijanje depresije rasla je za 11,1%. Kako su godine prolazile, a oni zadržavali sjedilačke navike, šansa za depresiju se povećavala, da bi s njihovom 18. godinom dostigla 28% veću šansu nego kod onih fizički aktivnih.

U nastavku pogledajte hrabru ispovijest književnice Rosie Kugli o svojoj borbi s depresijom za HTV-ovu emisiju "Kod nas doma". 

Dobra vijest je da aktivnost smanjuje šanse za depresijom. Osobe koje su svakodnevno imale visoke razine aktivnosti, mogućnost za depresijom bila je 19,6% manja nego ostalima. Stoga su stručnjaci preporučili da se osobe tijekom radnog ili školskog dana redovito ustanu te protežu i hodaju po prostoriji. "Otkrili smo da nije samo intenzivna tjelovježba važna, nego da bilo koji stupanj tjelesne aktivnosti koja smanjuje vrijeme sjedenja je odličan za zdravlje", rekao je Aaron Kandola, vodeći stručnjak u istraživanju.

Zabrinjavajući podatak u ovom istraživanju bio je taj da mlade osobe tijekom godina sve više sjede, a sve se manje kreću te da raste broj mladih osoba koji pate od depresije. Iako još nema dovoljno istraživanja o povezanosti tjelesne aktivnosti i depresije, ovo istraživanje pokazalo je koliko je kretanje zapravo važno za naše fizičko i mentalno zdravlje.

Hrvati svoje probleme uglavnom riješavaju društvom i dobrom kavom:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije