Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko bi rekao

Istraživanje je otkrilo najbolji lijek protiv stresa, a evo o čemu se radi

Shutterstock
31.08.2019.
u 07:00

Iako mnogo stvari pomaže kod nervoze, ova nije jedna od onih na koju bi prvu pomislili

Istraživanje objavljeno u časopisu „Physiology and Behaviour“ kaže kako u stresnim situacijama najbolje pomaže žvakaća guma, piše LadBible. 

Foto: Shutterstock

„Za vrijeme svih razina stresa, žvakaća je utjecala na bolju koncentraciju, kao i smanjenu anksioznost, stres i manju razinu hormona stresa kortizola u slini. Sudionici koji su žvakali imali su puno bolje rezulatate od onih bez žvakače gume“, rekli su istraživači. 

Sudionici su morali raditi različite zadatke istovremeno, a mjerila se razina stresa kod onih koji su žvakali i onih koji nisu imali žvakaću gumu. Ispalo je kako je kod onih koji su žvakali razina stresa bila za 16 posto manja nego kod drugih. Iako je i sam eksperiment pokazao pozitivne rezultate, zapravo se ne zna pravi razlog ovome. 

„Jedna mogućnost je da podsvjesno dok žvačemo naš mozak misli kako jedemo, a to je opuštajuće samo po sebi. Također, žvakanje povećava dotok krvi u mozak, a to nekako smanjuje anksioznost“, rekao je profesor Andrew Scholey, jedan od autora istraživanja

Pogledajte kako kumice na placu komentiraju nove trendove:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije