Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jer poboljšava kognit. funkcije

Istraživači kažu: Ako želite i u starosti dobro pamtiti, jedite što više mediteranske hrane

Shuttershock
28.02.2021.
u 07:00

Mediteranska prehrana nije utjecala na bolje zdravlje mozga sudionika (npr. više sive ili bijele tvari koju pokazuje MRI), ali je pokazala bitan utjecaj na pamćenje i spoznajni proces

Poznato je da se mediteranski način prehrane povezuje s dugovječnošću, zdravljem crijeva, pa čak i s poboljšanjem raspoloženja, a prema najnovijem istraživanju objavljenom u Experimental Gerontology, hrana s mediteranskog područja dobro utječe i na kognitivne funkcije.

To je nedavno dokazao tim istraživača sa Sveučilišta u Edinburghu, Škotska, koji je među 500 pojedinaca starijih od 79 godina proveo ispitivanje o njihovim prehrambenim navikama, pamćenju, rješavanju problema i brzini razmišljanja.

Većina je ispitanika prije prošla i pretragu magnetske rezonance, pa su im tako istraživači mogli procijeniti i strukturu mozga.

Evo kako stoji Albina na kladionicama i koja zemlja ima najviše šanse za pobjedu na Eurosongu

1/7

- Na kognitivne funkcije i pamćenje najbolje utječe prehrana s puno zelenog lisnatog povrća i s minimalnom konzumacijom crvenog mesa - rekla je koautorica istraživanja dr. Janie Corley, napominjući kako se čini da su baš ta dva čimbenika najviše povezani s boljom kognitivnom funkcijom.

Foto: Shuttershock

Zanimljivo je, kaže ona, i da mediteranska hrana zapravo nije utjecala na bolje zdravlje mozga sudionika (npr. više sive ili bijele tvari), ali je imala bitan utjecaj na pamćenje i cjelokupni spoznajni proces.

- Pozitivna veza između mediteranske prehrane i razmišljanja u ovom istraživanju nije objašnjena sa zdravijom strukturom mozga - kaže dr. Corley za Mind Body Green, već se čini da mozak u određenim regijama bolje funkcionira kad je u korelaciji sa spomenuta dva čimbenika prehrane; što više zelenog povrća i što manje crvenog mesa..

Ona dodaje i kako održavanje kognitivnih funkcija s ovim tipom prehrane ne može biti jednostavnije: a potrebno je, kaže,samo paziti da u organizam unosimo mnogo zdravih masnoća, puno svježeg voća i povrća i nešto nemasnih izvora proteina.

Pogledajte kao se pripremala spektakularna izložba Hrvatska svijetu

Komentara 1

MO
montello
18:48 28.02.2021.

jedem svaki dan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije