Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Istra, crvena zemlja nepreglednih mogućnosti. Istražili smo ju

Istra
Foto: Promo
1/2
24.04.2019.
u 08:40

Kad ste u blizini Buzeta, ovaj izlet nemojte propustiti – staza slapova. Iz pravca Buzeta slijedite rijeku Mirnu koja će vas uskoro dovesti do rječice Drage.

Kad se odlučite za izlet u Istri, izbora je zaista toliko mnogo da je teško odabrati put kojim biste krenuli. Mi smo ovaj put odlučili skrenuti s dobro utabanih putova i upitati lokalce gdje možemo vidjeti veličanstvenu prirodu, naučiti nešto novo i pronaći savršeno mjesto gdje možemo uživati u grillu s obitelji i prijateljima. Evo što smo posjetili…

  • Karojba ili staza Istarskog razvod našla nam se na putu kad smo se uputili prema Buzetu, pa put Motovuna i tako sve do Karojbe. Parkirali smo auto ispred crkve i krenuli pješice makadamom prema zapadu. Nakon stotinjak metara put se račva lijevo i desno. Što god odaberete, nećete pogriješiti. Mi smo skrenuli lijevo. Došli smo do nepreglednih predivnih livada i malene farme s konjem i tek nekoliko koza. Postavili smo svoj grill gdje nam se učinilo najprikladnije i naprosto guštali.

 

Foto: Arena Hospitality Group

 

  • Kad ste već u blizini Buzeta, ovaj izlet nemojte propustiti – staza slapova. Iz pravca Buzeta slijedite rijeku Mirnu koja će vas uskoro dovesti do rječice Drage. Ovdje ćete naići na prirodna jezerca koja se nalaze u kamenim koritima, udubine, brzace i slapove, ali i okna rudnika u kojima se nekada iskopavao ugljen. U rudnike možete ući, a livada na ulasku u rudnike idealna je pozicija za postaviti grill u ljetnim mjesecima zbog strujanja hladnijeg zraka. Kakav predah!.
  • Za Pazinske brege su nam rekli da ne možemo pogriješiti na koju god se stranu uputili, pa smo se odlučili za Gortanov brijeg. Bili smo zaista zadivljeni prirodnom ljepotom i iznenađeni kako ovdje postoji i Edukacijsko-gastronomski centar Istre. Tu ćete pronaći i osnovno stado istarskog boškarina, ali i velike lokve pune žabica i lopoča. Zastali smo i izvadili svoj grill, meso koje smo dan prije stavili pac, narezali povrće i uživali u savršenom danu i obroku u prirodi. Nakon toga odlučili smo se vratiti natrag. Napomenuli su nam da smo mogli nastaviti put preko vrha Orljak, pa sve to najviše točke, Findrlovog vrha.
  • Na današnji izlet krećemo iz Huma, najmanjeg grada na svijetu. Pratimo Put Mirne i označenim puteljkom spuštamo se u dolinu. Smjer koji trebate slijediti je onaj prema Kotlima. Put će vas dovesti u dolinu rijeke Mirne. Predivno zeleno prostranstvo uz rijeku s pogledom na Hum. Ovdje ćete pronaći drvene klupe i stolove i nekoliko već postavljenih roštilja. Trebaju Vam jedino namirnice, dobra volja i, naravno, ekipa!

Rt Kamenjak, najjužniji je dio Istre i mjesto koje zaista ne bi smjelo ostati na vašoj listi neostvarenih želja. Riječ je o poluotoku dužine devet kilometara, razvedene obale koja se proteže kroz čak trideset kilometara. Do njega ćete doći ako idete iz Pule prema Medulinu, odnosno Premanturi. Na njezinom najnižem dijelu nalazi se rt koji obuhvaća i arhipelag od 11 nenastanjenih otočića. S obzirom na to je riječ o zaštićenom krajoliku, pazite da svoj grill postavite samo na za to predviđena mjesta. I ako vrijeme dozvoljava, ne propustite se okupati. Osim toga, ovo je idealno mjesto za windsurfere!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije