Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Isprobajte totalno drugačiji rafting – doznajte što je to Krka Safari

Krka Safari
Foto: Srećko Vukov
1/5
08.09.2022.
u 10:00

Često primimo poziv ili poruku da grupa želi rezervirati termin za rafting na Krki. Nasmijemo se jer naša usluga je totalno suprotna od raftinga. S tri mala brzaca koji dodaju dašak avanture, vožnja Krkom je mirna i ugodna vožnja, uživanje u prekrasnoj rijeci i prirodi koja ju okružuje. Na nekim dijelovima rijeke nema potrebe niti za veslanjem, riječna struja vodi čamac nizvodno, a gosti imaju priliku opustiti se.

Turu smo nazvali Krka Safari, jer uključuje razgledavanje prirode i znamenitosti iz gumenog čamca u Krki. Safari se osim poznatih afričkih tura u kojima se razgledavaju priroda i divlje životinje, nazivaju i ture džipovima, quadovima, biciklima ili kao u našem slučaju gumenim čamcima. Smjer kretanja je istok – zapad, stoga je na turu najbolje ići u jutarnjim satima, kada je sunce iza naših leđa i ne ometa nam pogled reflektirajući se od površine vode.

Foto: Srećko Vukov

Iz naše perspektive tura izgleda ovako: dočekamo grupu u Ekološko-informativnom centru, oni razgledaju zbirku starina i predmeta pronađenih u Krki, obalu Krke ispod našeg Centra, a mi ih počastimo kavom ili likerom te objasnimo detalje o samoj turi. Goste najviše brine hoće li se prevrnuti jer kupanje u Krki je samo za najhrabrije budući da se ljeti temperatura kreće oko 12 stupnjeva, a temperatura zraka kreće se između 30 i 40 stupnjeva. Do sada se prevrnula samo jedna grupa koja se hvatala za grane okolnih stabala, a dok su držali grane, struja je nosila čamac i tako ih okrenula. Svi koji se pridržavaju uputa sigurni su, čamci su zaista stabilni, a Krka je u gornjem toku mirna rijeka s 3 mala brzaca i opasnost od prevrtanja je vrlo mala. Drago im je čuti da je u cijenu ture uključeno osiguranje od nesretnog slučaja.

Nakon što smo goste uputili u sve detalje, dodijelili im veslo i odgovarajući zaštitni prsluk te vodonepropusnu torbu, slijedi transfer do starta ture. Vožnja traje oko 5 minuta, a prolazimo kroz centar Knina i gosti ovdje iskoriste priliku pa nas ispituju o povijesti grada, načinu života, ostalim atrakcijama u okolici ili preporukama restorana. Putem saznamo jesu li gosti već posjetili izvor Krke i slap Krčić, a ukoliko nisu, prije starta ture odvezemo ih 300-tinjak metara dalje i pokažemo im ovo magično mjesto. Posebno su oduševljeni oni gosti koji u sušno vrijeme dožive ovaj lokalitet bez slapa Krčić, a mi im na svojim mobitelima pokažemo snimke slapa u punoj snazi. Tada obično kažu da moraju doći ponovno u jesen ili zimu, kada slap opet poteče.

Foto: Srećko Vukov

Zajedno smo uživali u modro plavom i smaragdno zelenom izvoru rijeke Krke ili moćnom slapu Krčić, a sada je vrijeme za turu. Pojasnimo gostima na koji način trebaju držati veslo i kako upravljati čamcem. Ako na turu idu sami, bez vodiča, ovdje se rastajemo i čekamo ih na cilju. Ako na turu idu s vodičem, vodič im pomaže upravljati i objašnjava lokalitete pokraj kojih prolazimo na turi. Najviše im se svidi pogled na kninsku tvrđavu, koja iz ove perspektive izgleda fantastično. Nalazi se na brdu Spas, 100 metara iznad grada, a doživljaj tvrđave iz Krke je drugačiji nego iz bilo kojeg drugog dijela grada. Obično se na tom dijelu rijeke zaustavimo zbog fotografiranja, a fotografije s ovakvom pozadinom sjajna su razglednica iz Knina. Goste također oduševi bistra voda rijeke, ali ne mogu vjerovati da još uvijek ima ljudi koji otpad bacaju u rijeku uz sva moguća reciklažna dvorišta, kontejnere i ostale načine odlaganja otpada. Posljednji kilometar ture vozimo se uz nasip, od južnog prema zapadnom dijelu tvrđave, pa još nije kasno za dobar kadar za fotografiju ili video. Po završetku ture gosti se osjećaju opušteno i zadovoljno, većinu puta su uživali u različitim nijansama plave i zelene boje Krke, a jedino što su čuli je cvrkut ptica i cvrčaka. Njihova pozitivna energija zarazi i nas, drago nam je da se gostima svidjela naša usluga, naš grad i s tom pozitivnom energijom spremni smo za nove grupe, nove izazove, nove ture.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije