Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisno

Ispravno čišćenje daske za rezanje: Nakon svakog korištenja operite je, a jednom mjesečno napravite ovaj trik

shutterstock
30.09.2020.
u 15:36

Iako su otpornije na udarce noža, drvene daske za rezanje moraju se pravilno održavati kako ne bi bile pune klica.

Istraživanja iz devedesetih godina prošlog stoljeća u časopisu Journal of Protection of Food otkrila su, budući da drvene ploče imaju manje posjekotina i ogrebotina, da one zadržavaju manje bakterija i lakše se čiste. Međutim, još jedno staro istraživanje iznosi protuargument: zadržavanje vode u drvetu čini ga leglom klica. Stoga je bitno redovito čistiti daske za rezanje, prenosi MindBodyGreen. 

Nakon svake upotrebe

Svaki put kada se koristite daskom za rezanje, preporučuje se da je nakon toga operete vrućom vodom i deterdžentom za suđe. Zatim je dobro osušite koristeći se krppm za suđe. Ne sušite je na zraku jer može doći do nakupljanja klica tijekom vremena, a nije dobra ideja ni staviti je u perilicu posuđa. 

Soda bikarbona može učiniti 'čuda', ali nemojte je koristiti za ovo:

1/6

Dezinfekcija svaka dva tjedna

Uz redovita brisanja, morat ćete temeljitije dezinficirati ploču svakih nekoliko tjedana, pogotovo ako je koristite za rezanje sirovog mesa. Zapravo je dobra ideja odvojiti daske za pripremu mesa i povrća, a prve češće dezinficirati. Da biste to napravili, možete nanijeti tanki sloj vodikova peroksida na dasku, ostaviti da odstoji nekoliko minuta, zatim obrisati suhom spužvom, isprati toplom vodom i temeljito osušiti. Ako nemate pri ruci vodikov peroksid, kao zamjenu možete koristiti jabučni ocat. Ako prvi put nanosite vodikov peroksid ili ocat na dasku, najprije napravite mali test kako biste bili sigurni da neće oštetiti drvo.

Čišćenje abrazivnom smjesom

Svakih mjesec dana čistite drvenu ploču abrazivnom smjesom kako biste pokupili trajne ostatke. Ovo je dobra tehnika kojom se koristite i kad daska počne neugodno mirisati. 

Pospite sol na čistu dasku i pustite da odstoji desetak minuta. Upotrijebite polovicu limuna za ribanje daske, a ostatke soli bacite u kantu za smeće.

Ploču dobro isperite vrućom vodom kako biste se riješili ostataka soli ili limuna. Potpuno osušite krpom.

Ako je daska i dalje smrdljiva nakon ovakvog čišćenja, dodajte sodu bikarbonu kako biste neutralizirali mirise. Pospite je na dasku, trljajte spužvom ili krpom, a zatim ponovno isperite vrućom vodom i potpuno osušite.

Zbog koronavirusa jedemo manje čokolade i više kupujemo domaće kekse i vafle:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije