Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Isplovljavanje broda MSC Virtuosa zadnja je od ukupno tri proslave MSC Cruisesa u posljednjih mjesec dana

MSC Cruises
Foto: Promo
1/2
02.12.2019.
u 15:31

MSC Cruises je prošli vikend proslavio isplovljavanje broda MSC Virtuosa u brodogradilištu Chantiers de l’Atlantique u Saint-Nazaireu, Francuska, što je treća velika prekretnica u izgradnji broda koju je kompanija proslavila tijekom zadnjih mjesec dana.

Isplovljavanje je uslijedilo nakon uspješnog preuzimanja broda MSC Grandiosa 31.10. te svečanosti rezanja čelika broda MSC Europa, prvog od ukupno 5 brodova kompanije s pogonom na prirodni ukapljeni plin (LNG).

MSC Cruises je isti dan otkrio revolucionaran R&D projekt PACBOAT u suradnji s Chantiers de l'Atlantique koji će se fokusirati na integraciju nove tehnologije gorivnih ćelija na brod s LNG pogonom, MSC Europa. Kompanija je posvećena ostvarivanju doprinosa u razvoju naprednih tehnologija zaštite okoliša nove generacije od kojih će korist imati čitava industrija kružnih putovanja.

MSC Grandiosa je krštena u Hamburgu naredni tjedan, 09.11.2019. Kompanija je tom prigodom najavila kako od 01.01.2020. postaje prva na svijetu karbonski neutralna globalna kompanija za kružna putovanja. MSC Cruises će kompenzirati sve direktne emisije ugljičnog dioksida (CO2) iz svojih brodskih operacija kroz portfelj redovnih karbonskih projekata i projekata plavog ugljika razvijenih od strane vodećih međunarodnih subjekata po najvišim standardima, a koji imaju neposredan učinak na emisiju stakleničkih plinova.

MSC Virtuosa će biti premještena na mokri vez gdje će se izgradnja i opremanje nastaviti sve do njezine isporuke u 10. mjesecu 2020. godine.

Kao šesti brod MSC Cruisesa koji će se pridružiti floti od 2017., MSC Virtuosa će biti opremljena s najsuvremenijom tehnologijom baš kao i brod MSC Grandiosa: to će biti drugi brod kompanije opremljen sustavom selektivne katalitičke redukcije (SCR) kao i sustavom nove generacije za obradu otpadnih voda (AWTS) koji minimiziraju utjecaj na okoliš i osiguravaju čišću emisiju.

SCR sustav broda MSC Virtuosa će pomoći pri smanjenju dušikovog oksida za 80% s tehnologijom koja ga pretvara u bezopasan dušik i vodu.

Također će biti opremljena AWTS sustavom nove generacije koji obrađuje otpadnu vodu i pretvara ju u vodu koja se kvalitetom može mjeriti s onom iz slavine.

Foto: Arena Hospitality Group

MSC Virtuosa će se moći spojiti na lokalnu elektroenergetsku mrežu u luci (shore-to-ship power) što dodatno smanjuje emisiju. Ova značajka će biti dostupna diljem flote MSC Cruisesa, a već je prisutna na svim brodovima izgrađenim od 2017. godine.

Ove značajke su samo dio učinkovitih ekoloških tehnologija broda MSC Virtuosa koje minimiziraju i kontinuirano smanjuju utjecaj broda na okoliš kao što su: hibridni sustav pročišćavanja ispušnih plinova koji uklanja sumporov oksid iz brodske emisije za 97%, napredni sustav gospodarenja otpadom, sustav obrade balastnih voda, najnovije tehnologije za prevenciju ispuštanja ulja iz strojarnice i različita suvremena poboljšanja na području energetske učinkovitosti popust sustava obnove topline i LED rasvjete.

Prvo krstarenje broda MSC Virtuosa zakazano je za 11. mjesec 2020. kada će na 7-noćnom putovanju obići 6 luka na zapadnom Mediteranu, polazeći iz Genove. Nakon zimske sezone provedene na Mediteranu, MSC Virtuosa će ljeto 2021. provesti ploveći sjeverom Europe s itinererima koji uključuju norveške fjordove i baltičke prijestolnice.

MSC Cruises će uskoro otkriti točne detalje primamljivih sadržaja broda MSC Virtuosa, no baš kao i MSC Grandiosa, brod će imati šetnicu u mediteranskom stilu s brojnim restoranima i trgovinama pod 93 metara dugim LED svodom, dvije potpuno nove originalne Cirque du Soleil at Sea predstave i ZOE, prvog na svijetu virtualnog osobnog asistenta za krstarenje, u svakoj kabini.

Treći od ukupno tri broda klase Meraviglia-Plus još treba biti imenovan, imat će pogon na LNG, a floti će se pridružiti 2023. godine. MSC Cruises će uložiti 5 milijardi eura u izgradnju 5 brodova s LNG pogonom, preostala četiri zajedno čine futuristički World Class prototip od kojih će se prvi – MSC Europa – floti pridružiti u 5. mjesecu 2022. godine.

Brodovi klase World, baš kao i Meraviglia-Plus, bit će izgrađeni u brodogradilištu Chantiers de l'Atlantique u St. Nazaireu, Francuska, kao dio investicijskog plana kompanije vrijednog 11,6 milijardi eura kojim će se flota MSC Cruisesa povećati na 25 brodova do 2027. godine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije