Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Evo zašto Island ima najmanje rođene djece s Downovim sindromom

Down sindrom
Thinkstock
16.08.2017.
u 14:17

Prenatalni testovi uvedeni su početkom 2000-ih, a velika većina majki kojoj test bude pozitivan na Down sindrom, odlučuje se prekinuti trudnoću.

Iceland bi mogao postati prva zemlja u kojoj se ne rađaju djeca s Downovim sindromom, piše Independent. 

Sada se godišnje rađa tek jedno ili dvoje djece s Downovim sindromom, rekla je Hulda Hjartardottir iz Landspitali University Hospital.

Prenatalni testovi uvedeni su početkom 2000-ih, a velika većina majki kojoj test bude pozitivan na Downov sindrom odlučuje se prekinuti trudnoću. Gotovo 85 posto budućih majki na Islandu se podvrgava testu za otkrivanje Downova sindroma, a onima kojima test pokaže pozitivan rezultat, Helga Sol Olafsdottir,  osoba koja savjetuje buduće majke, poručuje da je to njihov život i da imaju pravo izabrati same kakav život žele imati.

– Ne gledamo na pobačaj kao na ubojstvo. Prekidamo trudnoću ako postoje naznake za ozbiljne komplikacije i tako sprečavamo patnju tog djeteta i obitelji. Mislim da je to ispravniji način razmišljanja nego da je riječ o ubojstvu. Život nije crno-bijeli, život je siv – tvrdi Helga Sol Olafsdottir.

Zakon na Islandu dopušta pobačaj nakon 16 tjedna trudnoće ako fetus ima deformitet, a Downov sindrom uključen je u ovu kategoriju.

Komentara 77

Avatar grabrik
grabrik
15:03 16.08.2017.

Na Islandu se prošle godine rodilo oko 4.100 djece ukupno. Incidencija Down-ovog sindroma u svijetu je 1 od 1000 rođene djece, tako da bi Island bez bilo kojih mjera po statictici imao 4 bebe godišnje rođene sa Down-om. Dovoljno dada dvije žene prekinu trudnoću već imaju 50 % bolje rezultate.

AN
Anasta
16:04 16.08.2017.

Amniocentezom se moze vidjeti nosi li majka dijete koje ima visoki rizik za Down-a . Kod nas je to standardna procedura za starije od 35 godina rodilje, barem je bila u vrijeme kad sam ja radjala. Ako se utvrdi visokii rizik, predoci se obitelji sve prednosti i mane cinjenice da moze roditi dijete s Downom ili nekom drugom genetskom malformacijom. Bez obzira na misljenje obitelji, Eticko povjerenstvo bolnice pri odluci o pobacaju uvazava samo misljenje majke. Bila sam na faksu kad su jednoj trudnici to objasnjavali, zena ima 42 godine i nema djece. Spremno je rekla da je njoj to posljednja prilika za imati dijete, jedva je zatrudnila i da ce ona voliti i paziti to dijete jos i vise nego da je zdravo. Bez obzira sto ne mogu dosegnuti stupanj razvoja visi od dijeteta od 6 godina, ta djeca su puna ljubavi i veselja i unose radost u svoje domove. Slazem se da je tesko roditeljima jer djeca ovise o njima, ali to nije razlog da ih treba pobaciti. Za neke druge ljude bi trebalo uvesti retrogradni pobacaj.

PA
Pajkoslava2
17:42 16.08.2017.

meni su rekli da cu rodit dijete s downovim sindromom. odlučila sam rodit. I rodila sam dijete bez Downa. potpuno zdravo i evo ga danas u 7.god zivota. ovo je Sotonski lobi koji mrzi zivot i tako majke nagovara na pobačaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije