Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad temperature

Intenzivna sezona grijanja samo što nije počela, a ovo je osnovna stvar koju morate napraviti prije nego upalite radijatore

sezona grijanja
10.10.2019.
u 10:32

Sezona grijanja kreće redovnim servisom kako bi se sigurno i štedljivo grijali čitavu zimu

Nakon jednog od najtoplijih ljeta od kada pratimo temperature, jesen je donijela prvo veliko zahlađenje. Velika promjena vremena i znatan pad temperature donijeli su lokalne obilne pljuskove i požurili sve građane Hrvatske da izvade topliju robu iz ormara, a prognostičari za najviše krajeve Hrvatske prognoziraju već i snijeg.

Za većinu kućanstava energija je neophodna ali zahtjevna potreba. Dobro se je podsjetiti da sa energijom treba postupati racionalno, a također vrlo je bitno adekvatno se pripremiti za sezonu grijanja. Donosimo nekoliko dobrih savjeta kako se pripremiti za sezonu grijanja, te kako ostvariti uštede koje će se dugoročno svakako osjetiti na kućnom budžetu.

Najjednostavniji način uštede ostvarujete tako da račune za utrošeni energent plaćate u roku naznačenom na uplatnici jer u protivnom ste u obvezi platiti i zakonom propisane zatezne kamate.

Za bolju kontrolu troškova tu je i aplikacija „Moj račun“ uz pomoć koje možete puno jednostavnije kontrolirati svoje troškove za plin, a možete je koristiti preko Internet preglednika i mobilnih aplikacija za iOS i Android operativne sustave. Zanima vas kako će vam ta aplikacija pomoći u vašoj svakodnevici? Olakšat će vam plaćanje režija jer ćete sve parametre konačno vi imati pod kontrolom, dovoljno je da se registrirate i imat ćete potpuni pregled zaduženja i uplata, a moći ćete u bilo kojem trenutku dojaviti i stanje brojila. MOJ RAČUN aplikacija nudi i mogućnost grafičkog prikaza mjesečne, kao i godišnje potrošnje plina. Kad god poželite možete napraviti informativni izračun troškova potrošnje plina za bilo koji vremenski period. Sve ispostavljene račune možete preuzeti u PDF formatu, a u web verziji aplikacije možete zatražiti prelazak na našu novu slugu „Mjesečni račun“ u kojoj možete račune dobivati na mjesečnoj bazi prema stanju plinomjera koje nam dojavljujete.

Osnovna preporuka je svakako redovito servisirati plinske uređaje jednom godišnje, to preporučuju svi proizvođači bojlera i to s razlogom. Redovnim godišnjim servisom osiguravate da je plinska instalacija nepropusna čime je vjerojatnost istjecanja ugljičnog monoksida smanjena na minimum.

Također se osigurava postojan tlak vode u sustavu što umanjuje mogućnost kvarova i bolju učinkovitost rada, što na kraju rezultira efikasnijim grijanjem i manjim troškovima.

Redovni, tzv. mali servis, se vrši svake godine, dok se veliki servis radi svake 2 do 3 godine, ili po potrebi ako sumnjate na neku nepravilnost. Kao i s ostalim mehaničkim i tehničkim uređajima, redovno održavanje uređaja jamči i dulji vijek trajanja.

Ovlašteni serviseri vam također mogu provjeriti da li se uređaj nalazi u adekvatnom prostoru za sigurnu uporabu te što bi trebali promijeniti kako bi bili sigurni. Naime, plinske instalacije moraju biti otvorene, a na njima ne smije biti odloženih predmeta

Naravno, kako bi dom ostao topao, dobro je obratiti pažnju na par sitnica koje mogu podići (ili spustiti) temperaturu doma i za par stupnjeva:

Staklo nije dobar izolator kao kuća s fasadom, zato kroz prozore možemo gubiti dio topline. Kako bi smanjili gubitak, navečer i noću spuštajte rolete i navlačite zavjese kako bi taj gubitak bio što manji.

Jednostavnim rješenjima, poput zapunjavanja pukotina pjenom ili silikoniranjem, možete bez puno truda popraviti problem i uštedjeti na grijanju. Čak i ako niste vješti s alatom, ove poslove možete savladati bez problema.

Radijatori bi trebali ne smetano emitirati toplinu u prostor. To znači da sve zapreke koje se nalaze ispred, pa čak i obična zavjesa, mogu smanjiti efikasnost grijanja i smanjiti temperaturu u domu. Duge zavjese zimi zamijenite kraćima, a eventualan namještaj ili stvari koji držite ispred radijatora premjestite za vrijeme grijanja. U spavaćoj sobi temperatura ne bi trebala biti viša od 17 stupnjeva Celzijusovih. Također možete i zalijepiti razne reflektore topline iza radijatora, koji će odbijati toplinu nazad u prostor, umjesto da griju zidove i „susjedovo dvorište“.

Provjetravajte prostorije, međutim nemojte držati prozore dugo otvorenima. 10 minuta je dovoljno da se prostorija prozrači, a da sustav grijanja ne radi nepotrebno. Ukoliko imate veći prostor, preporučljivo je grijati prostorije s više radijatora ne samo s jednim. To što ne boravite većinu dana u tim prostorijama ne znači da od tamo neće doći hladan zrak, a manje ćete energije potrošiti da više radijatora radi s pola snage nego jedan ili dva konstantno punom snagom.

Zapamtite, sezona grijanja kreće redovnim servisom kako bi se sigurno grijali čitavu zimu, a možda i početkom proljeća. Držite se ovih savjeta, uštedite na grijanju i sačuvajte okoliš.

Sadržaj omogućila Gradska plinara Zagreb-Opskrba

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije