Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Indijanska banana ili Paw-paw, super hrana koja se proizvodi u Hrvatskoj

Indijanska banana ili Paw-paw, super hrana koja se proizvodi u Hrvatskoj
31.10.2018.
u 09:35

Paw-paw je izvrstan izvor hrane. Plod je najbolje jesti svježi kad je potpuno zreo, a tada je tropskog, slatkog i sočnog okusa poput kreme od banane - od kuda dolazi i ime, te prekrasnog voćnog i cvjetnog mirisa

Zbog ogromnog interesa za postavljanje plantaže indijanske banane, Hrvatska bi mogla postati jedna od glavnih izvoznika SUPER HRANE /najjače nutritivno voće na svijetu/ na zahtjevno tržište Europske unije, ali I Japana i SAD koji izrazito cijene takve voćne vrste. Amerika je danas jedina  zemlja gdje se Asimina triloba /Indijanska banana ili Paw-paw)proizvodi, a plantažeri mogu trenutno zadovoljiti 0,08% potreba SAD tržišta. Jako veliki interes pokazuju Kinezi koji sadni materijal mogu kupiti  u SAD-u  na Univerzitetima i velikim institutima - gdje čekaju nakon avansne uplate  isporuku sadnica  i više od dvije godine. Iste mogu kupiti kod nas i pokazali su veliki interes jer tehnologija koju posjedujemo omogućuje da rode nakon dvije godine. U želji da kupe sadnice odmah nudili su i 500 € za sadnicu,  što smo odbili iz razloga da se ne prekine naša proizvodnja.

Potreba za sadnicama sve je veća, pa se na tržištu nude po nižoj cijeni sjemenjaci za koje se nikada ne zna što će I kada roditi ( vjerojatno oko 8-10 godine), a najčešće iza takve ponude nema pokaznog parametra, odnosno zrelog stabla s urodom, kao I postojećih plantaža. Mi uz vrhunsku sadnicu nudimo i tehnologiju te garantiramo otkup, kod nas možete probati plod, vidjeti konačni proizvod- pulpu, vidjeti plantaže i dobiti odgovor na svako pitanje. Ove jeseni će se početi sa sadnjom 50 hektara indijanske banane od toga 20 hektara u Zagrebu a 30 hektara kod Zadra mješovitog nasada Indijanske banane i Yuzu naranče. Ovladavši tehnologijom sa 8000 sadnica biti ćemo uskoro sposobni isporučiti 80.000 godišnje, kao i ogroman broj citrusa kojih u ponudi imamo preko 300 vrsta, nedostaje nam desetak da imamo sve što raste na Zemlji.

Ako napravimo usporedbu s jabukom kod koje nasad iznosi 27.000 kn/ hektar, a kod Indijanske banane 220.000 kn/ hektar- 850 sadnica. Za razliku od jabuke koja kod veletrgovaca dosegne cijenu od 2 kn, za Indijansku bananu garantiramo otkupnu cijenu od 20 kn/ kg. Za istu nije nužno nikakvo skladište. Danas se bere, kalibrira, slaže u kutije i odmah isporučuje. Kako biljke ne napada nikakva bolest nema potrebe za tretiranjem. Zaštita od insekata također nije potrebna jer se od same banane radi insekticid. Što je vrlo važno otporna je na tuču, naravno ne jaku koja lomi grane, nego onu koja recimo  jabuku pretvara u industrijsku ili je uništava, banani ne može ništa iz razloga sto su plodovi vrlo čvrsti/tvrdi od kojih se tuča samo odbije. Na lisnoj masi također ne radi štetu jer list razrezan zrnima tuče nastavlja normalno vegetaciju dok se kod jabuke suši i otpada, dok za oštećeni list banane nije potrebno  raditi zaštitu pesticidima ili biostimulatorima. Također je otporna na mraz koji ozbiljno ošteti poznate voćne sorte, a na Indijanskim bananama ne ostavlja nikakve tragove. Na plantaži iz toga razloga nije potrebno postavljati stupove, žice za pričvrščivanje kao ni konstrukciju za zaštitu od tuče.

Ukoliko se na plantaži posadi bijela djetelina koja za ljeta čini tepih koji služi kao izolator da se zemlja pretjerano ne grije i ne gubi vlagu tada ni navodnjavanje nije potrebno. Prihrana se može obaviti eko gnojivima u proljeće i jesen - što donosi jednostavnu EKO proizvodnju. Dakle, vrlo je jednostavno povuči paralelu; 10 puta skuplji nasad, 10 puta veća otkupna cijena. Velika ušteda kod zaštite, obrezivanje koje nije nužno prvih 5-6 godina. Ulazi u EKO proizvodnju, te su poticaji višestruko veći. Proizvodnja nema konkurenciju, a isporuka nakon berbe je zajamčena bez skladištenja. Razvijenom tehnologijom možemo ubrzati biljke da rastu 3 puta brže nego je to priroda odredila. Dakle ako je prinos očekivani 2 kile može se podići u jednom vegetacijskom razdoblju trostruko.

Ljekovitost lndijanske banane

Paw-paw je izvrstan izvor hrane. Plod je najbolje jesti svježi kad je potpuno zreo, a tada je tropskog, slatkog i sočnog okusa poput kreme od banane - od kuda dolazi i ime, te prekrasnog voćnog i cvjetnog mirisa. Kožica ploda je tvrda i zelena, a pri dozrijevanju postaje meka, žuta i crvena. Kada plod prerežemo, u unutrašnjosti se nalazi meso bijeložute boje koje je meko i slatko, sadrži puno vitamina, minerala, aminokiselina, posebno kalcija i željeza te ima veliku energetsku vrijednost. Unutar ploda nalaze se dva reda smeđih sjemenki koje su duge i do 3 cm. Sjemenke sadrže alkaloid koji je emetik, ako se sjemenke žvaču utječu na probavu sisavaca, ali ako se progutaju cijele - samo prođu kroz probavni trakt. Listovi, grančice i plodovi sadrže aktivnu tvar pod imenom annonaceous acetogenins-asimicin koji je antikancerogena tvar i koristi se za proizvodnju pripravka protiv raka - 10.000 puta jači od kemoterapije / PAW PAW KAPSULE-kao i od njenog srodnika Graviole kapsule ili prah/.

Asimina triloba - lndijanska banana ili Paw-paw

Asimina je listopadno drvo sjevernog umjerenog pojasa. lz porodice je jabuka Annonaceae, a porijeklo je Sjeverna Amerika, srodnik je Graviole Annone Muricate. lndijanska banana je zanimljiva kao jedinstvena i neobična voćka piramidalnog oblika, ravnog debla s bujnim tamno-zelenim visećim listovima, koji na jesen postaju zlatno-smeđe boje. Jednogodišnje biljke je potrebno dobro zalijevati i držati djelomično u hladu. Nakon toga se rast ubrzava i drveće u pravilu treba više sunca, a za pet do sedam godina naraste 2-3 metara u visinu. Ako se radi o cijepljenom sadnom materijalu, nasad već prve godine može imati urod od  0,5 kg/ po biljci. U drugoj je to vec 2-3 kg. Jedan cvijet moze iznijeti grozd, 5-6 plodova ukupne težine do 3 kg. Ove godine smo imali plodove po 800 g, a stabla starosti 6 godina rodila su 50 kg.

Također, ovih dana bere se lišće indijanske banane koje će se u Srbiji preraditi u insekticid i biti izvezeno za Južnoafričku republiku.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije