Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ima puno prijatelja

Poslao 62 tisuće božićnih čestitki i postao svjetski rekorder

Božićna čestitka
Foto: Shuttershock
1/3
VL
Autor
Inga Đuđik
23.12.2019.
u 13:45

Iako je slanje božićnih čestitki trend u izumiranju, engleska kraljica ih svejedno pošalje 750 godišnje.

Najljepše je kada onima koje najviše volimo možemo uživo čestitati Božić i Novu godinu, ali ne nađu se svi do kojih nam je stalo pored nas u tom trenu. Nekada davno smo se tih osoba morali sjetiti puno prije Božića kako bismo im stigli napisati i poslati božićnu čestitku, a danas im svoje najbolje želje možemo poručiti običnim SMS-om, pozivom ili čak i videopozivom. Iako je tradicija slanja i primanja božićnih čestitki gotovo izumrla, interesantno je proučiti povijest pojave i slanja te trendove mijenjanja čestitki.

Božićne se čestitke najprije javljaju u Engleskoj, a izrađivali su ih dječaci koji su vježbali svoj rukopis te bi na taj način prezentirali svoje vještine roditeljima.

Prva božićna čestitka napravljena po narudžbi je izazvala negodovanje u Engleskoj. Sir Henry Cole je 1843. godine naručio prvu čestitku, a na njoj se nalazilo umjetničko djelo Johna Callcotta Horsleyja. Čestitka je prikazivala nekoliko ljudi koji drže čaše vina, a alkohol stavljen u isti kontekst kao i Božić je smatrano izrazito uvredljivim. Ta je čestitka 2001. godine postala najskuplja božićna čestitka na svijetu - prodana je za pozamašnih 35,800 dolara na aukciji.

Kako čestita kraljevska obitelj

Engleska kraljica Elizabeta II. troši zaista pravo malo bogatstvo na božićne poklone, među kojima se nalaze i čestitke. Čak 620 članova obitelji i osoblja dobije poklone na koje se potroši 30 tisuća funti, a pošalje 750 božićnih čestitki. Čestitke se šalju rodbini, prijateljima, članovima kraljevskog domaćinstva i raznim delegatima Commonwealtha, a u čestitki koju potpisuju kraljica Elizabeta i princ Philip se nalazi obiteljska fotografija.

Tu je tradiciju započeo kralj George V., kraljičin djed, a kraljica osobno uručuje poklone osoblju najčešće s prigodnom zahvalom. Kraljevska obitelj se također modernizirala pa se pokloni naručuju online putem, ali kraljica je uživala dok je poklone kupovala sama, od stvari koje joj na odabir pošalju izabrani dućani, piše Daily Mail.

Kraljica Elizabeta II. ipak nije osoba koja šalje najviše čestitki na svijetu. Svjetski rekord za najviše poslanih božićnih čestitki drži Wener Erhard iz San Francisca koji je u prosincu 1975. godine poslao 62,824 čestitki. Trenutno je više od tri tisuće izdavača čestitki u SAD-u, pa ne čudi da Amerikanci pošalju više od dvije milijarde božićnih čestitki svake godine.

Tradicionalne čestitke idu u zaborav ili muzej

Elektroničke čestitke se ipak šalju u manjem broju, otprilike 500 milijuna e-čestitki godišnje. Međutim, manji broj e-čestitki ne znači da su tradicionalne čestitke popularnije. Njihov se broj drastično smanjio pojavom mobitela i pogotovo pojavom Interneta. Slanje SMS-čestitke svima u imeniku nije romantično i sentimentalno kao što je slanje i primanje kartonske čestitke, ali su nam ti uređaji omogućili da čujemo, pa čak i vidimo, one koji ne mogu biti pored nas, a želimo barem na takav način imati osjećaj blizine.

Prevlast elektroničkih čestitki se dogodila već pojavom prvog SMS-a ikad, koji je bio upravo božićna čestitka. Inžinjer Neil Papinorth je 3. prosinca 1992. godine s računala poslao kratku poruku 'Sretan Božić!' na mobitel svojoj konkurenciji, Richardu Jarvisu, direktoru Vodafona.

U odnosu na ostale mjesece u godini, prema neslužbenim podacima, Hrvati u prosincu pošalju milijun pismovnih pošiljaka više. Budući da su takve pošiljke u zatvorenim kuvertama, ne može se sigurno tvrditi da su sve božićne čestitke, no veliki dio zasigurno jest.

No ni Hrvatska nije imuna na trendove elektronizacije čestitki. Hrvatski su teleoperateri na Božić 2006. godine zabilježili 40 miljuna SMS čestitki, stoji na stranicama Hrvatskog sindikata pošte, a nakon toga su uslijedili pozivi i videopozivi koji su danas osnovni način svakodnevne komunikacije.

Slanje čestitki poštom je trend koji odumire, no to ne znači da njihova važnost nije prepoznata. Prošle godine je Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu imao izložbu božićnih čestitki pod nazivom 'Sljedeća će biti bolja...' na kojoj su posjetitelji mogli vidjeti više od 400 'kartolina', a u studenom ove godine se ta izložba preselila u šangajski Muzej umjetnosti Minsheng.

Za koji god način čestitanja se odlučili, bili vi moderni ili retro, najvažnije je - da je od srca.

Kestenjar prodaje kestene na Cvjetnom trgu već 47 godina: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije