Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lijekovi iz prirode

Imate li je u kuhinji? Čisti bubrege, jetru, žuč, afrodizijak je i pomaže kod alergija i astme

Artičoka
Getty Images
21.11.2018.
u 11:17

Ublažava negativne učinke konzumacije alkohola, procesirane hrane i drugih toksina koji dospijevaju u jetra i uvelike opterećuju ovaj izuzetno važan organ

Iako je mnogi svrstavaju među povrće, artičoka je zapravo pupoljak cvijeta koji pripada rodu biljaka iz porodice glavočika. 

Osim biljnih tvari cinarina i silimarina, artičoka sadrži i snažne antioksidanse poput beta-karotena, luteina, kvercetina i rutina. Te tvari djeluju protuupalno te štite vaš organizam od raznih degenerativnih i kroničnih oboljenja, piše Alternativa za Vas. 

Ova iznimno cijenjena namirnica jedna je od najstarijih koju su ljudi poznavali, a pripisivane su joj i afrodizijačke sposobnosti. Čisti tijelo, a pravi je izbor i za one koji se odluče za dijetalnu hranu. Siromašna je kalorijama, no bogata vitaminima C, K i B, kalijem, kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, hranjivim tvarima i fitokemikalijama.

GALERIJA Top 10 namirnica za zdravlje vašeg srca

Artičoka
1/10

Bogata antioksidansima, održava srce zdravim, smanjuje kolesterol, preventivno djeluje protiv malignih oboljenja, balansira razinu glukoze u organizmu, snižava hipertenziju, čisti jetru i bubrege, pomaže izlučivanju žuči, bogata vlaknima; blagotvorna je za probavu, odličan je diuretik, pomaže kod gihta, alergija, urtikarije, reume, astme. 

Ova biljka sadrži i vitamine B-skupine te vitamine C i K, a od minerala kalcij, željezo, kalij, magnezij i fosfor. Još neotvoreni cvatovi artičoke koriste se u kulinarstvu, a jestive su i lisne peteljke. U ljekovite se svrhe koriste mladi listovi u prvoj vegetaciji. Najčešće se upotrebljavaju za liječenje oboljenja jetara i protiv povećanog kolesterola u krvi. U ovom se slučaju koristi mlado lišće bez peteljki. List sadrži cinarozid, luteolin i gorke tvari, a bogat je i mineralima, posebno kalijem i magnezijem.

Poznato je da artičoka izvrsno čisti jetru od toksina i da pridonosi njenoj regeneraciji. Također, čisti krv.

Osim jetara, ova biljka odlično čisti i žuč, slezenu i bubrege. Potiče proizvodnju žuči, koja je važna za probavljanje masne hrane i apsorpciju masnoća te snižava razine lipida u krvi. 

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Sevilli pokazalo je da upravo ekstrakt artičoke snažno potiče proizvodnju žuči.

Artičoka ima i diuretska svojstva, potiče mokrenje te tako pridonosi čišćenju  mjehura i bubrega, štiti jetra od hepatotoksičnosti, odnosno pomaže pri oštećenjima uzrokovanima djelovanjem toksina.

Ublažava negativne učinke konzumacije alkohola, procesirane hrane i drugih toksina koji dospijevaju u jetru i uvelike opterećuju ovaj izuzetno važan organ. 

Pogledajte prvu emisiju trenerice uz koju baš svatko može smršavjeti

Komentara 4

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
14:57 21.11.2018.

Linda, a kako bi bilo da tebe i taj žuti VL netko tuži za nadrilječništvo? Svaki dan drugi moronoidni članak koji ljudima objašnjava kako kojekakove namirnice održavaju zdravlje, a sve temeljeno na neprovjerenim podacima skinutim s interneta.

GR
gragakarlovac
13:31 21.11.2018.

baš imamo izbora sviježeg artičoka po Zagrebu koliko hočes. jeb..te a tek Karlovac, grad izgleda kao da je jučer završio rat...

Avatar Tito Krmčina
Tito Krmčina
15:50 21.11.2018.

Za potenciju je perfekt ! Obradio sa ženu ljibavnicu i svastiku sve tri u tjedan dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije