Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
halo, doktore

'Imam trogodišnju kćer koja ne prestaje govoriti'

Dijete
Shutterstock
05.06.2017.
u 19:21

Na pitanja čitatelja odgovaraju Jelena Mešttrović Štefekov, dr. med., spec. dermatologije i venerologije i Nataša Čičin - Šain, mag.rehab. educ

P: Imam 22 godine i pedikerka sam. U siječnju sam po rukama počela dobivati crveni osip koji svrbi. Mazala sam zahvaćena područja Bepandermom i još nekom mašću te se sve povuklo. Prije nekoliko dana pojavilo mi se opet i jako me svrbe ruke. Je li riječ o gljivicama?

O: Nije riječ o gljivičnoj infekciji, nego o obliku alergijske reakcije, tzv. dishidrozi. Kako je jedna od glavnih karakteristika alergijske reakcije recidiv, očekujte da će se promjene na koži vraćati. Potrebna vam je odgovarajuća (protuupalna) dermatološka terapija da bi se dishidroza što je moguće bolje držala pod kontrolom dok traje – stoga posjetite dermatologa koji će nakon pregleda i razgovora s vama odlučiti i treba li učiniti tzv. epikutani alergološki test.

Vi si možete pomoći tako da nosite rukavice dok radite u mokrom i da njegujete kožu ruku kremama koje obnavljaju njezinu barijeru (poput Bepanderma).

P: Imam trogodišnju kćer koja ne prestaje govoriti. Pitala sam pedijatricu je li moguće da je hiperaktivna, a ona je na to odgovorila da mi nije lako jer doslovno okrene ordinaciju naopako. Zanima me je li to uopće moguće utvrditi kad je riječ o djetetu te dobi. Htjeli bismo savjet kako se postaviti, jako je razigrana, nepažljiva, nema strahova... Kome bismo se mogli obratiti?

O: Ponašanja koja opisujete mogu biti vezana uz hiperaktivnost, odnosno poremećaj pažnje. Takva ponašanja mogu biti praćena psihomotornim nemirom, potrebom za kretanjem, nemogućnošću usmjeravanja pažnje na određenu aktivnost ili sadržaj na dulje vrijeme. Napravite procjenu djetetovih sposobnosti na svim područjima njegova razvoja i uključite dijete u razvojne programe.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije