Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Niste ni znali

Oprez! Evo što se događa vašem tijelu dok satima igrate igrice

Igranje video igrica
Foto: Thinkstock
31.05.2017.
u 11:59

Tridesetdvogodišnji muškarac u Hong Kongu pronađen je mrtav u internet kafiću nakon neprestanog, trodnevnog igranja, u siječnju 2015. godine

Igranje raznih video igrica posljednjih godina uzelo je maha.

Neki provode sate, ali i dane prikovane za ekrane, ali bitno je održati umjerenost i u igranju video igrica. Baš kao i u svemu.

Što sve može krenuti po zlu, ali i što je pozitivno po zdravlje kod igranja igrica? 

 

 

Krvni ugrušci

Stanje koje se naziva duboka venska tromboza može nastati zbog predugog sjedenja. Jedan britanski igrač video igrica umro je od krvnih ugrušaka vjerojatno nastalih trombozom nakon što je provodio i do 12 sati igrajući. U bolnici je završio i jedan novozelandski igrač nakon što je godišnji odmor proveo igrajući PlayStation, i to čak četiri puna dana. "Zaradio" je krvne ugruške zbog kojih mu je život bio u opasnosti.

Problemi sa srcem

Tridesetdvogodišnji muškarac u Hong Kongu pronađen je mrtav u internet kafiću nakon neprestanog, trodnevnog igranja, u siječnju 2015. godine, izvijestio je CNN.

Muškarcu je otkazalo srce uslijed duže nepokretljivosti, hladnije temperature i opće iscrpljenosti organizma zbog nedovoljno sna. 

Agresivno ponašanje

Igranje nasilnih video igara može utjecati na povećanje agresivnih misli, agresivno ponašanje i osjećanje, pokazalo se u istraživanju Anderson i Bushman iz 2001. godine

Do problema dolazi kada se igrači u mnogim video igrama nagrađuju za nasilne radnjete se suočavaju sa nasiljem svaki puta kada igraju takvu vrstu igre. Mnoge studije (Anderson i Dill, 2000; Gentile, Lynch & Walsh, 2004) ukazuju da nasilne video igre mogu biti povezane s agresivnim ponašanjem.

Dobre strane igranja igrica

No unatoč ponekad tragičnim posljedicama, video igre nisu posve negativna aktivnost. Osim što su zanimljiv način zabave, igranje može unaprijediti vještine kritičkog razmišljanja te koordinaciju na relaciji ruke-oči. Igranjem se može i osnažiti aktivnost mozga. 

Komentara 1

ML
mladaklada
22:52 08.06.2017.

Ha ha, ljudi se međusobno ubijaju od pamtimjeka, videoigre utječu na nasilno ponašanje u jednakoj mjeri kao promatranje trave kako raste ili slušanje ispraznih političkih rasprava. Prvi masovni ubojica u novijoj povijesti učinio je to u SAD nakon povratka iz II svjetskog rata. Izišao je jednostavno iz kuće i ubijao redom. Nije igrao video igre prije toga, jer ih jednostavno tada nije ni bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije