Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predavanje u hazu

Igor Štagljar: Čak 40 posto tumora može se izbjeći zdravijim životom

Igor Štagljar
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/4
08.12.2014.
u 22:26

Jedan od naših najuglednijih znanstvenika iz područja biomedicine održao je predavanje u HAZU-u

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu je prije dvije godine zabilježeno 14 milijuna slučajeva novooboljelih od nekog oblika raka, a do 2030. godine ta će se brojka popeti na čak 22 milijuna. Od raka je 2012. godine u svijetu umro osam milijuna ljudi, a 12 posto svih registriranih smrtnih slučajeva u svijetu je od posljedica raka.

Podaci su to koje je na predavanju Geni, tumori i pametni lijekovi u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti iznio jedan od naših vodećih znanstvenika iz područja biomedicine i dopisni član HAZU­a Igor Štagljar. Jako malo karcinoma, naglasio je Štagljar, može se prepisati promjenama, mutacijama, u genima. Mnogo češći razlozi, od 30 do čak 35 posto leže u lošoj prehrani, a bitni uzročnici su i pušenje, pretilost, alkohol.

Štoviše, čak 40 posto svih tumora kojima smo podložni može se, kaže Štagljar, izbjeći zdravim načinom života. S druge strane, od 5 do 10 posto svih tumora leži u genima. Dakle, većina nije nasljedna. Oni koji jesu su rak dojke, jajnika, grlića maternice, debelog crijeva, prostate, gušterače. ­ Primjerice od 7 do 10 posto svih tumora dojke uzrokovano je mutacijama u BRCA1 i BRCA2 genima i kod osoba s mutacijama u tim genima rizik da će oboljeti od raka dojke je jako velik. Ako netko ima tu mutaciju ne znači da će sigurno dobiti rak, ali rizik je velik. Kod 50­-godišnje osobe vjerojatnost za oboljenje veća je za 33 do 50 posto, a kod 70­-godišnjaka za 56 do čak 87 posto­ kaže Štagljar. Osvrnuo se i na nove, moderne lijekove koji se pokušavaju napraviti i koji bi trebali moći kod bolesnika prepoznati "zločestu molekulu", povezati se na nju i uništiti ju, dakle pogoditi direktno "metu", a ne uništavati i druge, slične, proteine u organizmu i kod pacijenta izazivati brojne neugodne nuspojave. ­

No put razvoja lijeka je dug. Taj proces traje oko 9 godina i trošak je oko milijardu dolara. Za sada postoji oko 80-­ak pametnih lijekova i oni su uspjeli produžiti život ljudima do devet mjeseci što je jako loše­ kaže Štagljar. Osvrnuo se posebno na rak pluća od kojeg je samo lani u svijetu umrlo oko 1,7 milijuna ljudi. I kod kojeg je napredak u liječenju jako spor. Petogodišnje preživljavanje od raka pluća u SAD­u je 16 posto. Bez sumnje glavni uzrok raka pluća je pušenje, a zanimljiv je podatak da genom pušača ima 530 različitih mutacija u odnosu na genom nepušača.

Štagljar je govorio i o istraživanjima svog tima na Crk II biomarkeru protiv karcinoma pluća i o velikoj mogućnosti da za četiri do šest godina pacijenti dobiju zaista učinkoviti lijek za rak pluća.

>>Igor Štagljar (48): Stvorite bolje uvjete pa mladi neće htjeti ići van

>>Štagljar: Nema dokaza da stres izaziva karcinom

Komentara 2

TH
than
23:22 08.12.2014.

Jel' to znaci da rezemo crni kruh na tanje snite ?!? Samo pitam...

DU
Deleted user
00:57 09.12.2014.

balkan skola

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije