Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igor Rudan

U Večernjem listu predvidio sam liječenje uznapredovalog raka

Igor Rudan
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/6
05.06.2018.
u 20:45

Rudan se referirao na vijest o izlječenju karcinoma dojke vlastitim imunostanicama koju su objavili američki znanstvenici.

“Ne znam sjeća li se itko ove naslovnice Večernjeg lista otprije 5 mjeseci (slika 1), kad sam predvidio za 2018. točno ovo što se danas dogodilo”, objavio je jučer na svom Facebook profilu ugledni hrvatski znanstvenik prof. Igor Rudan. Referirao se na vijest o prvom izlječenju karcinoma dojke vlastitim imunostanicama koju su objavili američki znanstvenici. Oni su uspjeli izliječiti ženu s rakom dojke koji je posvuda metastazirao.

Bez nuspojava

A Rudan je u svojoj kolumni, koje piše za Večernjak, potkraj prošle godine pisao o znanstvenim prodorima koji se očekuju 2018. U biomedicini, kazao je, najuzbudljivije otkriće stoljeća mogućnost je izmjene genetske upute u živim stanicama. Omogućila ju je CRISPR-Cas metoda, “posuđena” od bakterija koje se njome brane od virusa što im nastoje mijenjati genom. “Zahvaljujući ovom nevjerojatnom prodoru, koji će sigurno biti nagrađen Nobelovom nagradom u idućim godinama, treba očekivati da ćemo prvi put u povijesti ljudske vrste svjedočiti promjeni genetske upute u osoba oboljelih od rijetkih, najjednostavnijih genetskih bolesti, gdje je cjelokupna klinička slika bolesti uzrokovana mutacijom jednog jedinog ‘slova’ negdje u genomu”, ustvrdio je prof. Rudan u kolumni 30. prosinca, gdje je objašnjavao i princip imunoterapije. “...

Foto: Večernji list
Na sličan način djelovat će i genska terapija virusnim transferom te će se genetska uputa za sintezu proteina koji je manjkav dostavljati u stanice ciljnih organa kontroliranom virusnom infekcijom. Ova će područja istraživanja vjerojatno utrti put vrlo značajnim daljnjim intervencijama u nizu znatno kompleksnijih bolesti. Kod raznih oblika karcinoma, ali i drugih kompleksnih bolesti, nastavit će se razvoj detaljnih kataloga genetskih promjena u zahvaćenim stanicama. Iz tih spoznaja nastojat ćemo razumjeti promjene u funkciji organizma, pa temeljem toga dizajnirati i razvijati nove lijekove. Novost će pritom biti izrazito personalizirani pristup, gdje će svakoj oboljeloj osobi najprije biti analiziran točan tip i uzrok bolesti s obzirom na osobni genetski profil, a tek zatim će se, temeljem te informacije, određivati prikladno liječenje kako bi se povećala učinkovitost, a smanjile ili sasvim izbjegle neželjene nuspojave”, opisao je.

Oduševljen uspjehom

Jučer nije skrivao oduševljenje uspjehom američkih kolega: “Uzgajanjem milijardi takvih imunostanica izvan tijela, u laboratoriju, i zatim njihovo ubrizgavanje natrag u krv bolesnika, može očito pronaći i pobiti sve stanice raka posvuda u organizmu, bez ikakve štete za bolesnika predstavljajući znanstvenu fantastiku prema ovim prethodnim oblicima liječenja, prema kojima je ovaj novi pristup nadmoćan u baš svakom pogledu.

 

Komentara 16

MA
malala
15:45 05.06.2018.

Dobro jutro, ljudi i bez vas spasavaju svoje zivote podizanjem imuniteta na prirodan nacin dok ste se vi dicili barbarskim metodama odsjecanja, kemo i zracenjem i to nazivali terapijom.

VL
vlada1
15:33 05.06.2018.

Super, opet su našli ljek za rak... mislim da je to treći ili četvrti ove godine.

PS
psyhotic
17:13 05.06.2018.

što otome kaže džikić, najbolji "hrvatski" naučnik. mogo bi vas tužiti za plagijat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije