Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Idemo u Međimurje: Što nam donosi destinacija s čak 3 EDEN nagrade izvrsnosti

Međimurje
Foto: Promo
1/9
29.11.2019.
u 08:41

Sveti Martin na Muri nagrađen je i nacionalnom Europskom destinacijom izvrsnosti (EDEN) na temu wellness i well-being turizma

Smjestili ste se u Međimurje, a netaknuta priroda vas okružuje. Zrak je svjež, lakše se diše, ali i misli. Zaronite u ljekovitu vodu Termi Sveti Martin koja će pogodno djelovati na vaš organizam ili okusite neka od tradicionalnih jela međimurskih restorana. Da, upravo to je scenarij koji se ostvaruje u Međimurju, našoj najsjevernijoj županiji poznatoj po mnogočemu, a ponajprije po odličnoj vinskoj ponudi, prirodi te radišnim i vrijednim ljudima. Upravo su ljudi zaslužni i za činjenicu kako je Međimurje jedina destinacija na svijetu nagrađena s čak tri EDEN nagrade za izvrsnost, dok je Sveti Martin na Muri nagrađen i nacionalnom Europskom destinacijom izvrsnosti (EDEN) na temu wellness i well-being turizma.

Sinergijom svih dionika postiže se konkurentska prednost koju Sveti Martin na Muri ističe ispred sličnih destinacija, a s Termama Sveti Martin koji su nositelji novih trendova u wellnessu i well-beingu kroz inovativnu ponudu povezanu s antropozovskim principima Rudolfa Steinera, biodinamičkom poljoprivredom te širokom paletom aktivnog odmora, Međimurje zasigurno svakom turistu pruža nezaboravno iskustvo.

Foto: Arena Hospitality Group

Najmanja, ali turistički najrazvijenija županija iz koje nitko ne odlazi gladan

Iako najmanje površinom, Međimurje je gusto naseljeno. Isto tako, obiluje područjima netaknute prirode. Međimurci čak i pjevaju o tome kako je Međimurje „lepo zeleno“ i cvetićem ograjeno“, a u te se tvrdnje moguće uvjeriti prvim dolaskom u ovaj zeleni kraj.

Plodni prostor između Drave i Mure UNESCO je uvrstio i zaštitio kao prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, baš kao i međimursku popevku. Pravi melem za oči čine prirodne atrakcije poput krajolika gornjeg Međimurja, Bedekovićevih graba, ali i pomno uređene okućnice te parkovi.

Kada u Međimurje dolaze gosti, kolači jedva stanu na stol. Ponudit će vas nekoliko puta, taman da vam postane neugodno, a onda ćete okusiti npr. međimursku gibanicu i shvatiti da vam je to ipak jedna od najboljih odluka u životu. U Termama Sveti Martin možete pronaći zdravu verziju Međimurske gibanice kao i kolače pripremljene od biodinamičkih sastojaka. Međimurje je inače proglašeno Europskom destinacijom izvrsnosti za gastronomiju, pa nemojte propustiti okuse međimurske kuhinje. Može li bolje?

Foto: Arena Hospitality Group

Najnagrađivanija vinska cesta na svijetu

Osim hrane, u standardnoj je ponudi i vino. Zapravo, Međimurje se uzdiglo na razinu najboljih europskih i svjetskih vinskih regija. Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina njeguju se još od antičkog doba, a kvalitetu dokazuju prestižne Decanter nagrade i pohvale koje međimurski vinari nižu jednu za drugom. S 11 Decantera na 600 hektara vinograda, Međimurska vinska cesta je najnagrađivanija cesta na svijetu. Ovaj se vinski kraj ponosi i autohtonom međimurskom sortom pušipelom koju Međimurci pakiraju u posebno dizajnirane boce. O kakvom je umijeću pravljenja vina riječ, isprobajte prilikom svog posjeta.

Foto: Arena Hospitality Group

Destinacija za odmor duha i tijela

Na prostorima Međimurja u davnoj se prošlosti nalazilo Panonsko more, a njegovi se ostaci mogu pronaći i danas u pojedinim dijelovima. Posjetite Terme Sveti Martin, gdje je davne 1913. godine potekla termomineralna ljekovita voda kada su tražili naftu. Upravo na tom mjestu u Međimurju, rodio se healthness koncept koji znači da posjetitelj na jednom mjestu dobiva kombinaciju aktivnog odmora, wellness doživljaja i podizanja svijesti o vlastitom zdravlju s ciljem vraćanja u ravnotežu i probuđivanja svojega tijela, uma i duše. Također, važno je spomenuti kako je Sveti Martin na Muri, ove godine, proglašen drugom najboljom destinacijom zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.

S vremena na vrijeme, potrebno je napraviti čišćenje organizma. Opustite se uz ionizirani čaj i pratite sve pozitivne učinke negativnih iona na vaš organizam – očistite se od toksina, revitalizirajte organizam i osjećajte se bolje. Jeste li znali da je velika koncentracija negativnih iona zapravo pozitivna za vaše tijelo? Upravo ćete u blizini vode (rijeke i jezera) te u blizini šuma pronaći veću koncentraciju negativnih iona nego u gradu, a Međimurje je smješteno omeđeno čak dvijema rijekama – Murom i Dravom.

Nakon što ste upoznali Žabnik, Muru i Sveti Martin na Muri, koji je također okrunjen kao EDEN destinacija, vrijeme je da upoznate njezinu sestru Dravu, i to na malo drugačiji način. U Donjoj Dubravi, odvija se jedna zanimljiva riječna aktivnost, rafting na Dravi koji kreće od brane hidrocentrale Donja Dubrava. Riječ je o spustu starim tokom rijeke Drave čija je dužina 14 kilometara, a prije puta skiper će vas upoznati sa zanimljivostima o akumulacijskom jezeru, samoj Dravi, pritocima starog toka rijeke Drave te flori i fauni koja vas okružuje.

Ako trebate još razloga, pronaći ih možete na Visit Međimurje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije