Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Iako su udobni, sportski se grudnjaci prema stručnjacima ne bi trebali nositi stalno

Shuttershock
22.03.2021.
u 07:00

Prema riječima plastičnog kirurga dr. Johna Paula Tutele, izbor dobrog grudnjaka može spriječiti rastezanje ligamenata i tkiva, ali i kože.

U protekloj su godini mnogima domovi postali 'višenamjenski prostori' - s uredom, teretanom i restoranom u jednom - a 'trendi' su odjeću zamijenile široke trenirke i sportski grudnjaci - rublje osmišljeno za nošenje u raznim sportskim aktivnostima. No, iako su idealni za kretnje u sportu, te ih većina znoj upija bolje od klasičnih, sportski se grudnjaci prema riječima stručnjaka ne bi trebali nositi stalno.

- Naše grudi čine brojna tkiva i ligamenti - objašnjava autorica knjige 'The Bra Book' Jené Luciani Sena, te dodaje da se 's vremenom ta tkiva zbog raznih pokreta rastegnu, što nije samo estetski problem, već može biti i bolno.'

Prema riječima plastičnog kirurga dr. Johna Paula Tutele, izbor dobrog grudnjaka neće spriječiti samo rastezanje ligamenata i tkiva već i rastezanje kože, no sportski su grudnjaci, kaže, često preuski, a zbog toga mogu oslabiti mišiće leđa, uzrokovati bolove u ramenima i vratu, te pogoršati držanje.

- Ne biste trebali po cijeli dan nositi ništa što je usko pripijeno - kaže Sena, dodajući da preuski grudnjaci mogu pritiskati i limfni sustav što se - premda neki kažu da je to nedokazani mit - prema nekim studijama povezuje i s rakom dojki. 

Foto: Shuttershock

Osim toga, duži period nošenja sportskog grudnjaka može, kaže dr. Tutele, dovesti i do problema s kožom.

- Sva uska i kompresivna odjeća koja se nakon par sati ne skine može prouzročiti i razne iritacije kože, poput osipa ili čak gljivične infekcije - rekao je.  

Žanamari pozirala u vrućoj haljini: ''Što nedostaje osim grudnjaka?'

1/10

Zbog svega toga bi, slažu se stručnjaci, prianjajući sportski grudnjak trebalo skinuti odmah nakon treninga i zamijeniti ga s nekim opuštenijim i 'labavijim', na primjer pamučnim grudnjakom bez žice.

- Idealno je da vas grudnjak baš nigdje ne steže ni ne smeta - kaže Sena i dodaje da i najmanje 'urezivanje' naramenica grudnjaka u kožu znači da je na njima definitivno je veći pritisak nego što bi trebao biti i da grudnjak nije dobar.

Frizerka otkrila: 'Na kraju šišanja, uvijek je važno nagnuti glavu naprijed!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije