Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obratite pažnju

Iako imaju manje kalorija, umjetna sladila nisu toliko zdrava - evo i zašto

shutterstock
04.03.2020.
u 13:28

Dolaskom trenda zdrave prehrane pojavilo se bezbroj vrsta šećera tj. zamjena za obični bijeli šećer. Vrlo brzo pokazalo se da nisu toliko zdravi.

Provedena su razna istraživanja o umjetnim sladilima kako bi se zaključilo jesu li debljanje, dijabetes, rak i oralne bolesti povezane s konzumacijom istih. Msn.com donosi sve mane umjetnih sladila koje biste trebali znati prije nego ih uvrstite u prehranu.

1. Od njih vaš mozak slabi
Umjetna sladila ometaju funkciju hipokampusa - važne neuronske struktura u mozgovima ljudi i ostalih kralježnjaka. To umanjuje osjetljivost na interceptivne signale, disregulira apetit i tako pojačava unos hrane.

2. Treniraju vaše okusne pupoljke
Ne nužno na dobar način.Budući da umjetna sladila imaju jači intenzitet slatkog okusa u odnosu na prirodne šećere, vi i vaši okusni pupoljci navikavate se na super slatke stvari. Ovo mijenja 'pogled' na slatko kao i smanjuje uživanje u prirodno slatkim namirnicama kao što su voće ili zdrave verzije slatkiša.

Ovo su najzdravije države! Pogledajte gdje je Hrvatska:

3. Uništavaju probavu
Pokazalo se da umjetna sladila loše utječu na prirodnu mikrobiotu crijeva što može dovesti do debljanja i problema s metabolizmom.
 
4. ... Što pak može dovesti do dijabetesa
Utječu na mikrobiotu, a tako mogu poremetiti i toleranciju na glukozu - raste razina šećera u krvi i postoji rizik od dijabetesa.

5. Zadržavaju se u crijevima
Redovita konzumacija umjetnih sladila kao što su saharin i aspartam može dovesti do abnormalnog nakupljanja različitih bakterija u vašim crijevima. Umjetna sladila naprosto se zadržavaju u vašem probavnom traktu i ne mogu se probaviti. 

6. Dovode do prejedanja
Jeste li primjetili da nakon što popijete dijetalni sok tijekom jela, samo jedete sve više? Umjetna sladila 'otvaraju' vaše senzore za slatko, povećavaju inzulin baš kao i kada jedete pravi šećer. To vodi do toga da jedemo i više kalorija nego planirano i iako ih nismo unijeli šećerom, unijeli smo ih ostalim namirnicama. Dolazi do debljanja i rizika od srčanih bolesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije