Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola

I Tuđman je u ‘Našem mistu’ prvi put probao žabe i odmah tražio još!

02.11.2017.
u 21:44

Cijena porcije žabljih krakova na buzaru je 90 kuna. prilog palenta 10 kuna. Mala boca Jamnice svega 8kuna. Jede se za pristupačan iznos.

Autohtono, tradicionalno, onako baš sinjski. Gdje pojesti?

– Idite u Naše misto! – kažu domaći, pa objašnjavaju:

– Nekad, kad bi mladić iz našeg kraja želio pokazati djevojci kako s njom ima ozbiljne namjere, da će je zaprositi, odveo bi je u taj restoran u Galu na – žabe! Tad bi i ona znala, ovaj dečko misli ozbiljno. Sljedeće je – zaručnički prsten. I znaš, žabe su jeli samo imućni...

Od centra grada, možda deset minuta vožnje, u općini Otok, uz samu rijeku Cetinu, restoran Naše misto.

Za Žabarijadu klincima bicikl

Anđelko Tomašević (36) odmah kreće u priču:

– Otac Stipe je kuhar, majka Tomažina brine se o višnjevcu i orahovcu, njih dvoje su pred 41 godinu otvorili restoran. Ma moja majka je mene i mojih petero braće i sestara dojila gore na katu, a zatim se vraćala u kuhinju gostima pripremati žabe. Znaš, i Franjo Tuđman, prvi je puta probao žabe kod nas. Imao sam 16 godina kad sam mu ih nosio kao mladi konobar. I, dopalo mu se, tražio je repete – govori Anđelko.

1/9

Ovim mjestom prošli su, nakon Tuđmana, svi predsjednici, premijeri, veleposlanici. Dolaze i dalje. Vlasnikov školski kolega, Ivan Žižić (36), ubacuje se u priču:

– Žabe u ovom kraju možeš jesti još samo na tri mjesta. Kod nas, u restoranu Naše misto u Grabu te u hotelu Mihovil u Trilju – kaže Žižić, pa obojica dodaju:

– Kod nas u Otoku, u listopadu, imamo i “Žabarijadu”. Natječemo se u pripremi žaba. A za klince se organiziraju i utrke žaba, pa čija dalje skoči, taj dobije bicikl.

Koliko se može žaba pojesti?

– Čini se da može puno, meso je po boji poput piletine, ali je okus puno laganiji i sočniji. Nema puno kostiju, a i one su male i sitne. Žabe mogu biti velike poput, recimo, loptice za golf, ali i do veličine kreditne kartice. U porciju ide pet ili šest žaba, ali preko 20 žaba ne možeš. Za to još nismo čuli... Znaš, žabe su i afrodizijak.

Kralj žaba ulovio ih tisuće

Priča se nastavlja s istom temom:

– Lovci ih hvataju na udicu koja se zove “macalo”, ili po noći svjetiljkom. Imamo u mjestu lovca Miću kojeg zovu i “Kraljem žaba”. Taj ih je ulovio tisuće, pitaj Boga...

Cijena porcije žabljih krakova na buzaru je – 90 kuna. Prilog palenta 10 kuna. Teleći kotlet 60 kuna. Mala boca Jamnice svega 8 kuna. Ovdje se jede dobro i – pristupačno. Kao nekad. Tradicionalno.

– Najvažnije, sve je domaće. Salata je tu iz vrta, krumpir je naš, vadimo ga iza kuće. Pa čak i brašno radimo sami! U kuhinji teško ćeš pronaći nešto iz dućana. Možda tek sol i papar. 

Komentara 2

IL
ilijan
22:15 02.11.2017.

Jedan od naj ljepših i naj tradicionalnih krajeva lijepe naše računajući i BiH.

TR
tramontana
06:44 03.11.2017.

Prije ih ni kuša, jer bi mora platit. A vidi sad. Odma duplu porciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije