Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
en primeur 2018.

I sunce i kiša štetili malvaziji, kvaliteta vina i dalje na nivou

13.02.2018.
u 07:23

Naša vina, poznata po kvaliteti, tako će obići cijeli svijet – rekao je Škorić poželjevši vinarima da uđu na globalne vinske karte.

Godina je meteorlološki bila zahtjevna. Istarski vinogradari i vinari suočili su se s izrazito visokim temperaturama i sušnim razdobljem s vrlo malo kišnih dana, dok je, s druge strane, vrijeme dozrijevanja obilježeno padom temperature i dugim kišnim razdobljem, rečeno je na jučerašnjem premijernom kušanju mladih istarskih malvazija En Primeur 2018. predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti.

Zbog svega toga, čulo se, lanjska se berba neće pamtiti poput preklanjske kad su u podrumu sva vina, i crna i bijela, kod većine istarskih vinara bila savršena. No kvaliteta je i dalje na zavidnom nivou u što su se jučer u zagrebačkom hotelu Esplanade mogli uvjeriti brojni somelijeri, ugostitelji, distributeri i zainteresirana javnost. Na premijernom kušanju, kojeg su upriličili Vinistra i Udruženje vinarstva HGK, predstavilo se, naime, čak 57 proizvođača istarskih malvazija, te 20-ak proizvođača autohtonog sortimenta Bregovite Hrvatske te nekoliko proizvođača žlahtine.

– Veći dio malvazija zbog visokih je ljetnih temperatura sazrio i ubran prije kišnog razdoblja i pada temperature u rujnu. Malvazije koje su kasnije brane, zbog stagnacije rasta šećera, pridonijele su umjerenom i ujednačenom sadržaju alkohola u vinu – istaknuo je prof. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč Veleučilišta u Rijeci na radionici En Primeura Malvazija kroz različite terroire Istre. Otvarajući En Primeur 2018., potpredsjednik HGK za poljoprivredu Ivan Škorić kazao je kako će Komora kroz ovakve manifestacije i vinsku omotnicu nastaviti promovirati vina Hrvatske i u svijetu.

– Ove godine bili smo u SAD-u i u Švicarskoj, a u planu je i Kanada. Naša vina, poznata po kvaliteti, tako će obići cijeli svijet – rekao je Škorić poželjevši vinarima da uđu na globalne vinske karte. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije