Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

I glad i prestanak pušenja mogu utjecati na snove

snovi
Arhiva Večernjeg lista
06.11.2012.
u 10:33

Neka su istraživanja došla do fascinantnih rezultata i razloga zašto ne možemo mirno spavati. Ako i vi patite od nesanice, provjerite utječu li neke od ovih stvari na vas

Stručnjaci kažu da se tijekom godina istraživanjima ponešto doznalo o tome što utječe na san i proizvodi noćne more. Psihijatrica Deirdre Barrett s Harvard Medical School i autorica knjige The Committee for Sleep za Yahoo Shine izdvojila je deset stvari koje mogu uvelike utjecati na sadržaj snova i vjerojatnost da ih zapamtite i prisjetite ih se sutradan ujutro.

1. Mirisi. Vode li slatki mirisi do slatkih snova? Jedna je studija pokazala da mirisanje cvijeća u određenoj fazi sna vodi pozitivnim snovima, dok su sumporni mirisi povezani s negativnima. No znanstvenici kažu da udisanje cvjetnog mirisa prije spavanja nema utjecaja na snove. Osjetite li miris slanine koji dopire iz kuhinje, vi se vjerojatno nećete probuditi, već ćete ga "ubaciti" u svoj san.

2. Zvukovi. Probudili ste se nakon što ste shvatili da zgrada gori i oglasio se protupožarni alarm? Ne, probudila vas je vaša budilica. Dok spavamo, zvukove također čujemo, zato Barrett kaže da oni trebaju biti vrlo niski dok spavate da vas ne probude, ali dovoljno glasni da ih "doživljavate". Ako živite pored prometne ceste, možda je rješenje da pustite umirujući zvuk valova s CD-a kako bi vas podsjetio na godišnji odmor i nešto lijepo.

3. Začinjena hrana. Sve što može uzrokovati probavne smetnje poput mliječnih proizvoda i začina, ali i obilan obrok znači da ćete vjerojatnije imati noćne more, a od njih biste se mogli lakše probuditi i bolje ih se prisjetiti. Da biste ih se prisjetili, objašnjavaju stručnjaci, morate se probuditi pet minuta nakon sna. Za mirniji san trebalo bi jesti ranije, najkasnije dva sata prije spavanja, ali i paziti na odabir večernjih grickalica. Isto tako unos kofeina kasnije popodne na neke ljude ima "razoran" učinak pa je najbolje sa zadnjom kavom završiti oko 14 sati.

4. Spavanje na trbuhu. Jeste li skloni živahnim snovima? Ako jeste, vjerojatno spavate na trbuhu. Najnovije istraživanje pokazalo je da se u tom položaju često sanja seks ili maženje, a pretpostavlja se da je to povezano s nepotpunim disanjem jer postoji pritisak na trbuh i ošit.

5. Vitamin B6. Iako ne postoji istraživanje koje će potvrditi povezanost lucidnih snova i uzimanja dodataka vitamina B6, Barrett kaže da je B6 supstancija koju naše tijelo koristi da neke aminokiseline pretvori u neurotransmitere koji utječu na spavanje. Ako želite mirniji san, trebali biste smanjiti uzimanje vitamina B.

6. Antidepresivi. Da, i oni vam mogu prizvati noćne more. U jednom istraživanju pokazalo se da oni REM fazu sna (u kojoj zapravo sanjamo) čine mnogo intenzivnijom. Uzimate li ih dulje vrijeme, more se mogu namnožiti, stoga se najbolje posavjetujte sa svojim liječnikom oko promjene terapije.

7. Prestanak pušenja. Živopisni snovi mogu biti rezultat prekidanja sa štetnom navikom poput pušenja. Jedna je studija pokazala da čak 63 posto pušača sanja o pušenju i godinu dana od prestanka. U fazi odvikavanja vaš je psihološki problem kako odaganati misli od cigarete, međutim i sam nedostatak nikotina također povećava moždanu aktivnost, tako da sanjate više. Patrick McNamara s Medicinske škole u Bostonu kaže da unatoč problemima sa spavanjem ostanete čvrsti jer će se neuroni ponovo smiriti i osigurati vam miran san, a pluća će vam biti zdravija.

8. Glad. Na dijeti ste i ne odustajete makar vam je u želucu nastala rupa? Niska razina šećera u krvi zbog nedostatka hrane čovjeka može probuditi iz sna, što znači da se vjerojatno u tom stanju možete prisjetiti što ste sanjali (vjerojatno neki sočan komad pizze, što je i dokazano kod anoreksičnih pacijenata). Srećom, čaša jogurta ili banana mogu pomoći ublažiti glad, a usto sadrže i triptofan (aminokiselinu) koji ima uspavljujući učinak i može vam pomoći da čvrsto usnete.

9. Filmovi strave. Barrett kaže da glazba koju slušate, knjiga koju čitate ili razgovor s partnerom ili bliskom osobom neposredno prije spavanja utječu na tijek snova. Dakle, patite li od noćnih mora i ako ste odgledali neki strašan film, pokušajte se nekoliko minuta reprogramirati "dozivajući" lijepe misli i pozitivne trenutke prije nego zaspite.

10. Trudnoća. Dijete vam nije u svom krevetiću, a vi mahnito trčite do supruga i budite ga iz sna? To je, prema istraživanjima, klasičan napadaj anksioznosti tipičan za trudnice ili mlade mame. Dokazano je da su trudnički snovi življi vjerojatno zbog mješavine emocija, neispavanosti ili velike fluktuacije hormona. Pomalo uznemirujući snovi znak su da vam mozak pomaže priviknuti se na veliku predstojeću promjenu u životu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije