Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova studija

Hrvatski znanstvenici došli do novog otkrića o reumatoidnom artritisu

artritis
Foto: Thinkstock
27.03.2018.
u 11:33

Reumatoidni artritis je teška, kronična, upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše očituje na zglobovima

Znanstvenici Genosa i Specijalne bolnice Sv. Katarina u upravo objavljenom radu u uglednom međunarodnom časopisu "BBA Molecular Basis of Disease" prikazali su rezultate desetogodišnje kolaborativne studije koju su proveli u suradnji s Nacionalnim institutom za zdravlje Finske. Studija je uključila više od 14,000 ispitanika, a rezultati istraživanja sugeriraju da glikani mogu predvidjeti pojavu reumatoidnog artiritisa, što daje potpuno novo svjetlo u razumijevanju molekularnog mehanizma nastanka ove bolesti.

Tijekom desetogodišnjeg praćenja ispitanika poseban akcent je stavljen na detaljno mjerenje glikana vezanih uz imunoglobulin G u 179 osoba koje su tijekom istraživanja oboljele od reumatoidnog artritisa. Tom prilikom je pokazano da su oni promijenjeni više godina prije pojave prvih simptoma, te da predstavljaju faktor rizika koji pridonosi razvoju bolesti. Obzirom da glikozilacija ima važnu ulogu u regulaciji imunosupresivne uloge imunoglobulina, ovo otkriće,pozicionira glikozilaciju IgG-a kao novu potencijalnu metu za razvoj novih terapijskih pristupa različitih upalnih bolesti.

Reumatoidni artritis je teška, kronična, upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše očituje na zglobovima. U svijetu trenutno od reumatoidnog artritisa boluje više od 100 milijuna osoba što predstavlja značajan javnozdravstveni problem.

Rano predviđanje rizika iznimno važno kako bi se osoba na vrijeme liječila i prilagodila životne navike, te spriječila nastanak bolesti koje često završavaju smrtnim posljedicama.

– U našem radu pokazali smo da glikani mogu biti sjajan prediktivni biljeg u otkrivanju oboljelih od reumatoidnog artitisa i to niz godina prije pojave simptoma bolesti, što može biti ključno u pravovremenom ordiniranju terapije i sprječavanju razvoja ove bolesti. Budući da je u reumatoidnom artritisu posebno zahvaćena sinovijalna membrana, znanstvenici Specijalne bolnice Sv. Katarina i Genosa u suradnji s našim međunarodnim partnerima planiraju započeti i kliničko istraživanje vezano uz terapeutski učinak mezenhimalnih matičnih stanica u liječenju ove bolesti – rekao je prof. dr. Dragan Primorac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije