Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pain OMICS

Hrvatski znanstvenici istražuju bol: 'Kad uhvati križobolja, otkrit ćemo dokad će boljeti'

Dragan Primorac
ISABS
21.06.2015.
u 15:06

Prvi rezultati analiza koje se obavljaju u više svjetskih centara mogli biti gotovi do travnja iduće godine

Tijekom života 80 posto ljudi iskusi križobolju što je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice i razloga odlasku liječniku obiteljske medicine. Hoće li vam križobolja postati kronična i trajati mjesecima, kako nastaje taj mehanizam boli, detektirati ga i u konačnici ciljano liječiti – svrha je projekta naziva Pain OMICS koji su osmislila tri hrvatska znanstvenika, a koji je podržala Europska komisija sa 7,8 milijuna eura.

Uz autore projekta, profesore Dragana Primorca, Gordana Lauca i Leonarda Kapurala u radu sudjeluju znanstvenici iz 11 kliničkih i istraživačkih centara Europe, SAD-a i Australije. Svi su se oni sastali danas u Bolu na Braču uoči sutrašnjeg otvaranja velike znanstvene konferencije ISABS. Istraživanja i rad znanstvenika iz navedenog niza institucija i fakulteta sa svih strana svijeta, rezultirat će otkrivanjem biološkog markera koji će otkriti da li će križobolja pojedinca postati kronična bol koju će morati dugo liječiti i koja će uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Liječnici će, naime, tada znati postaviti iznimno točnu dijagnozu i slijedom toga preporučiti ciljano liječenje što u konačnici, izuzev ušteda zdravstvenom sustavu, znači i kraće bolne periode te brži oporavak pacijenata koji će znati hoće li njihova križobolja potrajati mjesecima.

- Nakon današnjeg sastanka svi članovi našeg Pain OMICS konzorcija su vrlo uzbuđeni činjenicom da je do sada prikupljeno više od 1 500 uzoraka krvi dobivenih od pacijenata s kroničnom križoboljom, i da uskoro krećemo s analizom gena, mRNA, proteina, glikana, enzima kao i analizom mogućih epigenetskih čimbenika odgovornih za razvoj kronične križobolje - objasnio je prof. Dragan Primorac dodajući kako bi prvi rezultati analiza koje se obavljaju u više svjetskih centara mogli biti gotovi do travnja iduće godine.

Izuzev navedenih analiza, znanstvenici iz Velike Britanije jučer su na Braču najavili i kako su u istraživanje uključili četiri tisuće blizanaca, što je izuzetno važno za ovakva genetska istraživanja.

>>Dragan Primorac na Brač dovodi svjetske znanstvene zvijezde

Komentara 1

VG
Vjerica Galic
15:47 21.06.2015.

Hrvatskoj treba više ovakvih projektata. Bravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije