Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlična ideja

Čuli su da je Hrvatska 'raj' i napravili nešto što nisu požalili

španjolci u Hrvatskoj na dvotjednom odmoru
Foto: Privatni album
24.08.2017.
u 13:42

Onoliko kilometara koliko je prešla ova obitelj i avantura koje je doživjela mnogi neće uspjeti napraviti za cijeloga života. Pili, Miguel, Sofia (7) i David (9) članovi su ove mlade obitelji koja je uvijek spremna na izazove, pogotovo kada je riječ o putovanju.

Španjolci sve češće gostuju ovog ljeta duž naše obale, kao i u Zagrebu. Uz mlade, samce i parove, k nama sve češće dolaze i obitelji. S jednom simpatičnom obitelj iz Andaluzije, koja je boravila u Hrvatskoj više od dva tjedna, proveli smo nedjeljno prijepodne u njihovu “drugom” domu u okolici Zagreba. Osam dana proveli su u Hrvatskoj zamijenivši svoj stan u tome razdoblju za kuću u našoj zemlji.

Hrvatska je već dugo na listi želja ove obitelji. Mnogo toga lijepoga su čuli o njoj, vole prirodu i more pa kažu da je Hrvatska raj, u što su se vrlo brzo i sami uvjerili. Željeli su otići na more, posjetiti jug zemlje, ali i vidjeti glavni grad o kojem su dosta toga pročitali i slušali. Onoliko kilometara koliko je prešla ova obitelj i avantura koje je doživjela mnogi neće uspjeti napraviti za cijeloga života. Pili, Miguel, Sofia (7) i David (9) članovi su ove mlade obitelji koja je uvijek spremna na izazove, pogotovo kada je riječ o putovanju.

španjolci u Hrvatskoj na dvotjednom odmoru
1/12

Ovog ljeta uputili su se na 50-dnevno putovanje automobilom od Španjolske do Hrvatske, ali neobičnim putem i to kroz Grčku jer je Pili tamo imala poslovne obveze. Vlastitim automobilom krenuli su na put do Italije, odakle su brodom došli do Grčke, a zatim kroz Albaniju i Crnu Goru stigli su do Hrvatske. 

Kada je bračni par još prije desetak godina otkrio da postoji način da se zamjenom doma kod nekoga boravi besplatno, da postoji tzv. home exchange, vrata svijeta za njih su bila otvorena jer više nije bilo troška smještaja, a boravak s djecom postao je mnogo zanimljiviji i jednostavniji.

Rođenje sina potaknulo ozbiljnija putovanja

Do sada su pet puta zamjenjivali dom – boravili su u Berlinu, Normandiji, Francuskoj, a Hrvatska i Slovenija bile su posljednje dvije zemlje. I tu ne staju, već dogovaraju sljedeću destinaciju. Pili i Miguel nisu prestali putovati ni kad se rodio prvi sin jer avantura je tada tek počela. Kada je Pili ostala trudna, govorili su im kako su putovanja za njih sada prošlost, no to je njima bilo smiješno jer su tek tada krenuli na ozbiljnija putovanja.

španjolci u Hrvatskoj na dvotjednom odmoru
1/10

Priuštiti djeci putovanje od malih nogu najbolji je način da djeca steknu iskustvo, ozbiljnost, znanje i socijalne vještine u kontaktu s drugim ljudima i da upoznaju druge kulture. Uče se toleranciji, strpljenju i prilagođavanju situacijama i to mnogo bolje od odraslih, ponosno nam govori Pili, a suprug dodaje i svoje razloge. Njihova su djeca na put krenula u dobi od četiri mjeseca. Iskustvo putovanja s obitelji Pili prenosi i na  obiteljskom blogu bienvenidosalilliput.com, koji je motivacija i inspiracija mnogim obiteljima željnim putovanja u Španjolsku, a ne znaju gdje ili kako na odmor s djecom. Osim statusa blogera, Pili je freelancer za klijente u marketingu, a suprug David konzultant u inovacijama.

Imaju i vlastiti biznis, najveći coworking space u Cordobi za startup projekte. Ipak, uza sve poslovne obaveze oni imaju vremena za putovanja, svoju najveću obiteljsku strast, ali kažu da rade i dok putuju, šalju e-mailove iz auta... Naviknuli su na taj tempo, uopće se ne žale.

Prijepodne većinom rade, a poslijepodne uživaju u izletima, razgledavanju i istraživanju lokacija.

Bengalka na slavljeničkoj torti
“Kada smo se odlučili za Hrvatsku, krenuli smo slati upite za zamjenu za besplatan smještaj. Htjeli smo osjetiti kako domaći život ovdje izgleda. Stigli su potvrdni odgovori od obitelji u Splitu i obitelji iz Svete Nedjelje. U Španjolskoj je jako mnogo ponuda za zamjenu, ali i Hrvatska nas je iznenadila svojom ponudom i otvorenošću obitelji. Brzo smo dogovorili svoje dvije zamjene. Osam dana kod jednih i još osam kod drugih činilo nam se dovoljno da doživimo Hrvatsku. Dalmacija nas je osvojila morem i obalom. Moramo priznati da takvu boju mora i takvu bistrinu kakvo je vaše more nigdje nismo vidjeli. Obala je prekrasna – što smo se dalje vozili sve smo se više divili. Naša kći Sofija za rođendanski je dar odabrala izlet na slapove Krke koji smo dogovorili još u Španjolskoj kada smo proučavali vaše nacionalne parkove. Na Krki smo proslavili uz večeru i Sofijin sedmi rođendan, bila je to njezina najbolja proslava. Kako nismo ponijeli svjećicu za tortu, upitali smo konobara imaju li možda koju za nas iako smo bili svjesni da su šanse male. Konobar je vrlo brzo stigao, ali ne sa svjećicom već s bengalkom! Rekao nam je da je to mali dar. Djeca su bila oduševljena, cijela terasa je svjetlila i gosti su s nama slavili. Kao da smo bili na utakmici, tako je izgledalo. Bengalka na torti, rođendan za pamćenje!"

„Na putu iż Grčke, pamtimo i Albaniju. Od početka smo znali da će to biti izazov za sve nas. Osim neobičnih cesta i okoliša, mislim da vam je to poznato, u sjećanju nam je ostao ručak koji je bio spontan. S obzirom na to da nitko ne govori ni engleski ni španjolski u tome obiteljskom restoranu gdje smo došli nešto pojesti, nakon neuspjelih pokušaja naručivanja s albanskog menija, kao i pokušaja da rukama i nogama objasnimo što bismo htjeli, vlasnici restorana dosjetili su se rješenja. Pozvali su cijelu obitelj u kuhinju, pokazali sve jelo vani i u hladnjaku i prstom smo pokazali što želimo za ručak. To je bio pravi doživljaj koji svi prepričavamo govoreći o tome kako nas jezik nije spriječio da dobijemo ono što smo htjeli. Svi smo bili sretni, a pogotovo djeca koja su rekla da im je ovo bila prilika da vide kako izgleda jedna kuhinja u restoranu."

Pričali su im da se paze i lokalne policije, zaustavi li ih, loše će proći i nije im bilo svejedno kada su usred noći vidjeli znak "STOP policija", i to tri minute nakon što su prešli granicu.

Zaustavili su vozilo sa strane, spustili prozor, ali policajac im je samo rukama pokazao da moraju upaliti svjetla. Pili i muž bili su sretni jer je susret završio pričom o svjetlima bez promjene stanja u novčaniku. U Hrvatskoj ih policija nije zaustavila. 

Nakon nekoliko dana vožnje, kada su stigli u Hrvatsku, djeca su bila oduševljena igračkama iż dječje sobe zamjenske obitelji jer su se mogla lijepo igrati. Osam dana tuđe igračke postaju njihove, pa Sofiji i Davidu, dok su na homeexchangeu, nikad nije dosadno. Kuća u Splitu na njihovoj prvoj destinaciji imala je prekrasan pogled i još ljepši vrt u kojem je cijela obitelj uživala, čak i kada je trebalo obaviti poslovne obaveze. Raditi na laptopu uz takav pogled uopće nije problem. Pili bi se rado tu preselila. Kada mijenjaju dom, koriste se i kuhinjom domaćina. Uz golemu uštedu, jako je zanimljivo isprobati začine ili pročitati domaću kuharicu pa taj običaj nije izostao ni za vrijeme boravka u Dalmaciji. Nekoliko su puta ipak ručali i večerali vani jer, kažu, uopće nije skupo kod nas.

„Hrana je ukusna, za 10! Svuda smo uživali u lokalnim proizvodima. U usporedbi sa Španjolskom, cijene u dućanima i u restoranima jeftinije su u Hrvatskoj."

Iznenadilo ih je radno vrijeme dućana. "U Španjolskoj je rijetko koja trgovina otvorena prije 10 sati, a u Hrvatskoj već u 7 ujutro otvaraju se vrata, što nam je bilo super, šteta što tako nije u Španjolskoj. Temperature su kod nas mnogo više, u prosjeku iznad 40 stupnjeva, pa bi bilo bolje da se prije vrućine otvaraju dućani, ali zato ljudi odlaze u velike šoping-centre i hlade se unutra dok je vani paklena vrućina. Popodne ne možete izići u park, to je izvedivo tek kasno navečer. Vrijeme večere kod nas je mnogo kasnije, u Španjolskoj nije neobično da se večera i u 22 sata, a ovdje nam se čini da se u to vrijeme djeca već stavljaju na spavanje pa nam je trebalo malo vremena da uhvatimo hrvatski ritam.”

Posjetili su i Trogir koji je bio prepun turista, ali u kojem se dogodilo nešto nevjerojatno. Kad je Pili prije 20 godina preko Erasmusa bila na razmjeni u Engleskoj, upoznala je prijatelje Conny i Dewi i ostala s njima u kontaktu. Dok se šetala Trogirom, nije mogla vjerovati da iste te ljude sada vidi u Hrvatskoj na ulici u Trogiru bez ikakvog dogovora, sasvim nenadano.

Zadnji put vidjeli su se prije šest godina u Njemačkoj. "Ovo je bio nevjerojatan susret i to baš u Hrvatskoj. Dan s dragim ljudima u Trogiru... Nevjerojatno", kaže Pili.

Nakon Dalmacije krenuli su put sjevera kako bi proveli sljedećih osam dana u unutrašnjosti. Za drugi boravak Pili i obitelj nisu izabrali Zagreb nego Svetu Nedjelju koja ih je oduševila jer je sve bilo mirno, a ljudi srdačni.

„Susjedi u kući pokraj nas znali su da dolaze novi susjedi Španjolci. Kao dobrodošlicu, uz ključeve kuće darovali su nam tortu dobrodošlice – prekrasna gesta. Kako smo došli svojim autom, posjetili smo i Samobor, pojeli kremšnite, prošetali i uživali u prirodi. Naravno da smo više puta išli do Zagreba jer je stvarno blizu. Proveli smo i nezaboravno prijepodne s prijateljicom Rujanom i njezinom obitelji, koja je također strastveni homeexchanger i koja nas je ugostila na zagrebačkom doručku. Uz sir i vrhnje s lokalne tržnice Dolac, špek i jaja u omletu, svježe voće i povrće, prefinu kavu na mirisnoj terasi u centru grada razmjenjivali smo dojmove o Hrvatskoj i četiri sata nije nam bilo dovoljno. Rujana je pričala o svojem prošlogodišnjem 20-dnevnom putovanju po Andaluziji i tri zamjene, a mi o dosadašnjem boravku u Hrvatskoj i o 30 dana koje smo proveli na putu od Grčke do Hrvatske. Nakon obilnog doručka obilazili smo muzeje, vozili se vašom najkraćom žičarom na svijetu, isprobali smo popodnevno kupanje na Jarunu i djeca su uživala u Zagrebu", pripovijeda Pili.

"Ovamo ćemo se sigurno vratiti na još jedan homeexchange. Jako mnogo naših prijatelja želi posjetiti Hrvatsku i sada smo prepuni doživljaja i želimo im što prije reći da posjete Hrvatsku jer smo sigurni da će ih se dojmiti, baš kao i nas. Lijepa hvala svim našim homeexchangerima u Hrvatskoj koji su otvorili vrata svog doma za nas i vidimo se uskoro ponovno u Hrvatskoj!”

Koliko je kilometara prešla ova obitelj mjeri se u tisućama, ali za njih je putovanje automobilom sloboda odmora i jedinstven doživljaj za cijelu obitelj. Do svog doma na povratku moraju prijeći 2000 kilometara, a osim sjećanja i doživljaja, s njima u autu putuje i suvenir, igračka psa dalmatinera koji je djevojčica Sofija kupila u Splitu. Kaže da joj je to najdraži pas na svijetu.

Pili i njena djeca sjajni su promotori našeg turizma i takve zadovoljne goste trebamo, one koji s oduševljenjem odlaze i planiraju doći ponovno. 

Komentara 16

EL
EldersRealm
15:29 24.08.2017.

Usmena predaja je najkvalitetnija promocija. Vrijedi puno vise od bilo kojeg placenog oglasavanja, jer tim ljudima poznanici i prijatelji vjeruju, pa ako se ponovi zadovoljstvo i kod njihovih prijatelja, broj zainteresiranih rasti ce eksponencionalno.

DA
dAnte
17:52 24.08.2017.

Pa to i je zaista pravi raj na zemlji. Nije zemlja kriva što ljudi ne valjaju.

ST
Stipan
18:18 24.08.2017.

Kako je tek u paklu ako je ovo raj na zemlji sa ovim silnim požarima. Ajmeeee!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije