Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kakav je trend?

Hrvati sve kasnije stupaju u brak: Provjerite kako su tijekom godina mladenci "ostarjeli"

Shutterstock
28.02.2019.
u 16:11

Muškarci su se u prosjeku, u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, vjenčavali s 26 godina a žene s 23 godine.

No, početkom 21. stoljeća taj prosjek je porastao pa su se žene udavale s oko 26, a muškarci s 28 godina. Državni zavod za statistiku navodi da se izgled pozivnica, torte, dizajn vjenčanice i sami svadbeni običaji mijenjaju s godinama, no mijenja se i doba godine kad se najviše parova odlučuje na sklapanje braka. Na svojoj Facebook stranici objavili su infografiku s podacima. 

U 2017. godini žene su se u prosjeku stupale u brak u 29. godini, a muškarci u 31. godini.
"Pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća najpopularniji mjeseci za izricanje sudbonosnog 'da' bili su siječanj, veljača i prosinac. Osamdesetih godina zimske mjesece zamijenio je travanj, da bi se unatrag posljednjih petnaestak godina najviše brakova sklapalo u kasno ljeto i ranu jesen, odnosno tijekom rujna i listopada", kaže DZS. 

U podacima o ženama na stranicama Državnog zavoda za statistiku piše kako na činjenicu da se žene sve kasnije odlučuju na brak utječe splet raznih društvenih i gospodarskih čimbenika. 

"Sve veći obuhvat mladih žena visokoškolskim obrazovanjem vrlo je važan čimbenik u pomicanju te dobi u starije dobne skupine. Također, tome je uvelike pridonijelo osamostaljivanje žena koje se sve više uključuju na tržište rada. Mladi ljudi koji imaju namjeru sklopiti brak danas u sve većem broju žive zajedno, u izvanbračnim zajednicama, i prije sklapanja braka. Sve navedeno doprinijelo je povećanju prosječne dobi nevjeste pri sklapanju prvog braka u promatranome razdoblju od 1971. do danas za šest godina", navode.

Otišli smo na Trešnjevački plac po savjete o ljubavi, a evo što su nam rekle kumice:

 

Ključne riječi

Komentara 1

IL
ilijan
18:23 28.02.2019.

Prije su se žene udavala mlade i čedne o cijeli život bile su vjerne Danas se udaju bataljuni perko nje si prošli i nakon prve bračne sa drugim flertaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije