Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje: Zašto koristimo kondome?

Hrvati kondome kao zaštitu koriste iz navike

poljubac
Duško Marušić
27.11.2009.
u 22:54

Dosad se nagađalo što utječe na odluku o sigurnoj zaštiti; društvo, procjena rizika ili vlastita navika

Na redovitoj uporabi kondoma prije će inzistirati žene nego muškarci, mlađe osobe te oni koji nisu u stalnoj vezi, zaključak je posljednjeg istraživanja profesora Aleksandra Štulhofera koji je sa svojim suradnicima provjerio što utječe na odluku o konzistentnom korištenju kondoma kao zaštite od trudnoće i spolno prenosivih bolesti.

Dosad se, naime, samo pretpostavljalo da je redovita uporaba kondoma neka vrsta navike.

Moralna konsternacija
U istraživanju provedenom na internetu, u kojem je sudjelovalo 1145 ispitanika različite dobi, Štulhofer i suradnici testirali su tri mogućnosti: da je redovitost posljedica navike, usvojenih normi i očekivanja okoline, odnosno posljedica racionalnog sagledavanja rizika nezaštićenog odnosa. Rezultati su potvrdili snagu navike:

- Navika najbolje objašnjava ponašanje. Imajući to u vidu, razvijanje navike korištenja kondoma očigledno je važan cilj u prevenciji spolno prenosivih bolesti. Čini se logičnim da seksualna edukacija mora uključiti i taj element, kao i da takav program mora krenuti prije nego što mladi ljudi počnu seksualne aktivnosti.

Premda isto govore i nedavno objavljene UNESCO-ove smjernice, takve ideje, na žalost, u Hrvatskoj još izazivaju moralnu konsternaciju - objašnjava Štulhofer, profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Održati naviku
Istraživanje je odgovorilo na važno pitanje, ali analiza se mora nastaviti jer postoji niz daljih pitanja. Koju ulogu igraju osobine ličnosti, odnosno koje prilike određuju da će pojedinac stvoriti i održati naviku uporabe kondoma.

Neposredna okolina, čini se, nije presudan faktor. Kao što ovaj rad sugerira, činjenica da netko koristi kondom nije nužno posljedica toga što to čine i njegovi ili njezini prijatelji. Stvar je isključivo osobne navike koju, kako i svaku drugu, treba steći.

Ključne riječi

Komentara 1

RE
real
10:26 28.11.2009.

Kondom je neprirodna stvar koja je u funkciji neprirodnog zivota koji se nametnuo. Medjutim laz je da stiti od svih prenosljivih bolesti, a osim toga sve vise se prakticira oralni sex . Ne vjerujem da bi neko sexao s bolesnom osobom pa da upotrebi i 2-3 kondoma. Posebno je simptomaticno da Kondom ne stiti tako efikasno od HPV virusa. Mislim da je sve slicno kao i s upotrebom lijekova, majka priroda nadje nacina da kazni Neprirodan zivot koji je namjetnula moderna civilizacija covjeka, koji je izvitoperio sve prirodne funkcije. Pa mislim da je Kondom zabranjen ili nepozeljan, ne samo u Islamu, vec i u Katolickoj religiji a mislim i u drugim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije