Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fotosofia 15 Fashion Day

Hoyka: Neki od polaznika su u samom vrhu hrvatske modne fotografije

Fotosofia
Foto: Ivanovski Krume
1/17
19.06.2020.
u 14:04

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti održala se 15. Fotosofija, besplatni seminara pod umjetničkim vodstvom Damira Hoyke

Život profesionalnog fotografa sa sobom nosi mnogo lijepih izazova, no istodobno traži i mnogo truda, neprekidnog usavršavanja te predanosti poslu. A kako to izgleda u stvarnosti imali su prilike u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti iskusiti polaznici 15. Fotosofije, besplatnog seminara pod umjetničkim vodstvom Damira Hoyke, koji se početkom lipnja održao u Zagrebu.

– Fashion day je mojim polaznicima uvijek omiljen jer rijetki imaju iskustvo snimanja modne fotografije s profesionalnim timom. Ponosan sam što su se u proteklih 14 godina mnoge fotografske nade nakon modnih snimanja na Fotosofiji ozbiljnije počele baviti tim pravcem, a neki od njih – poput Franje Matkovića i Jelene Balić – u samom su vrhu hrvatske modne fotografije. Nadam se da je i u ovoj generaciji netko čiji talent tek treba otkriti i potaknuti ga da se razvije – rekao je Hoyka koji je za 15. obljetnicu seminara vodstvo kroz Fashion day radionicu prepustio Matei Smolčić Senčar, jednoj od najuspješnijih domaćih fotografkinja koja se etablirala u modnoj, portretnoj i art fotografiji. Unatoč velikom iskustvu te suradnji s mnogim magazinima, među kojima je i vodeći ženski časopis Gloria, sudjelovanje na Fotosofiji je i za Mateu Smolčić Senčar bilo - novo iskustvo.

– Doista sam uživala radeći s kreativnim i talentiranim fotografima. Nadam se da je osjećaj uzajaman. Drago mi je što sam im mogla prenijeti svoja iskustva i pomoći na snimanju koje je, priznajem, za njih dosta stresno zbog tempa kojim se radi. No s druge strane ovaj tempo ima i svojih prednosti jer se u takvim okolnostima najbolje nauče kako brzo razmišljati i raditi s opremom te modelima. Ako žele postati profesionalni fotografi Fotosofia će im biti odlična odskočna daska i ja im u tome želim puno uspjeha – rekla je Matea Smolčić Senčar.

Nakon deset godina, na Fotosofiju se vratio i Denis Butorac, nekadašnji Hoykin seminarist, a danas njegov asistent i jedan od najtalentiranijih mladih fotografa.

- Nakon Fotosofije upisao sam studij na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te sam odnedavno magistar fotografije. Osim zadovoljstva i hobija, fotografija mi je postala i posao. Fotosofia mi je u sjećanju kao jedno divno životno iskustvo koje zaista vrijedi iskusiti. Hoyka često kaže kako nakon seminara, Fotosofia ne završava nego tek počinje. Imajući to na umu, bila mi je čast sudjelovati i kao asistent, odnosno voditelj grupe seminarista koja je snimala modne fotografije. Obzirom da sam i osobno radio na istom zadatku, sjećam se sam koliko je važna podrška i pomoć u radu pod pritiskom gdje treba snimiti fotografije dostojne modnog magazina. Drago mi je što je snimanje prošlo uspješno, a rekao bih da su seminaristi 15. generacije u odnosu na onu moju, puno opuštenije ispunili sve ono što se od njih očekivalo – rekao je Denis Butorac.

Modeli su nosili kolekcije diplomanata zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta - Ines Bašić, Jelene Geštakovski i Matee Ribičić koje su nastale pod mentorstvom izv. prof. mr. art. Jasminke Končić. Ovogodišnji Fashion Team činili su modeli Anamarija Alebić iz agencije Conor komunikacije, te Matea Lalić i Natali Vučetić iz Relatum Model Managementa. Za make up su zaslužne Ena Čavlović, Iva Grgurić i Ivana Lončar, a o frizurama su brinule Isabel Prpić i Sanja Perić.

O kolekcijama

Jelena Geštakovski: Koncept kolekcije MAx2 bazira se na modnim trendovima u Hrvatskoj 80-ih, glavni akter je moja mama, čiji je mladenački život i odijevanje bila inspiracija za ovu kolekciju.  

Ines Bašić: Cilj mi je ovom kolekcijom u osobi koja nosi moje modele probuditi osjećaj zaigranosti, ekscentričnosti i potaknuti neki novi doživljaj samog sebe, a da se pritom osoba upravo zbog te odjeće osjeća slobodno, snažno i drugačije od drugih.

Matea Ribičić: Koncept moje kolekcije bazira se na suvremenoj sportskoj odjeći i modnim siluetama 50-ih godina, čijim kombiniranjem nastaju hibridni oblici koji za cilj imaju promoviranje aktivnog načina života te prikazivanje sporta kroz modu, koji iako sam po sebi "grub" može isto tako biti suptilan i elegantan.

Pogledajte kako je bilo na 15. Fotosofia Celebrity Day-u:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije