Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LGBT

Evo u kojim državama svijeta je legaliziran homoseksualan brak

lgbt
Foto: Niall Carson/Press Association/PIXSELL
30.06.2017.
u 13:03

Nizozemska je u travnju 2001. bila prva zemlja na svijetu koja je legalizirala homoseksualni brak

Homoseksualni brak, legaliziran danas u Njemačkoj glasovanjem u donjem domu parlamenta Bundestagu, već je službeno priznat u dvadesetak zemalja, od kojih 13 u Europi. Kako bi stupio na snagu, novi zakon koji će homoseksualnim parovima dati pravo na usvajanje, još treba potvrditi gornji dom Bundesrat, što će se gotovo sigurno dogoditi do kraja godine.

Nizozemska je u travnju 2001. bila prva zemlja na svijetu koja je legalizirala homoseksualni brak. Uslijedilo je još 12 europskih zemalja: Belgija, Španjolska, Norveška, Švedska, Portugal, Island, Danska, Francuska, Velika Britanija (osim Sjeverne Irske), Luksemburg, Irska (nakon referenduma) i Finska.

Homoseksualno registrirano civilno partnerstvo prvi put je odobreno u Danskoj 1989., potom u Njemačkoj (2001.), Mađarskoj, Češkoj, Austriji, Hrvatskoj, Grčkoj, Cipru, Malti i Švicarskoj. Italija, zadnja velika zemlja Zapadne Europe koja nije odobravala nikakav status istospolnim parovima, uvela je takvo partnerstvo u srpnju 2016.

Glede većine zemalja istočne Europe (Litva, Latvija, Poljska, Slovačka, Rumunjska, Bugarska), one ne dopuštaju ni partnerstva ni brakove. Estonija je postala u listopadu 2014. prva bivša sovjetska republika koja je odobrila civilno partnerstvo homoseksualcima.

Slovenci koji priznaju partnerstvo, odbacili su 2015. na referendumu zakon koji bi odobrio gay brak.

Nekoliko zemalja Zapadne Europe dopušta i zajedničko posvajanje istospolnim parovima bilo u okviru braka ili partnerstva: Nizozemska (već 2001.), Danska, Švedska, Španjolska, Belgija, Francuska, Velika Britanija. Druge, poput Finske, Njemačke i Slovenije dopuštaju homoseksualcima posvajanje jedino djece njihova partnera.

Kanada je legalizirala homoseksualni brak već u lipnju 2005. Dopuštena su i posvajanja.

U SAD-u je trebalo čekati lipanj 2015. da Vrhovni sud legalizira homoseksualni brak u cijeloj zemlji dok ga je zabranjivalo još 14 od 50 saveznih država. Zadnja savezna država koja je dopustila posvajanje učinila je to 2016.

U Latinskoj Americi četiri zemlje dopuštaju takav brak: Argentina, Urugvaj, Brazil, Kolumbija. Dopuštaju i posvajanja.

U Africi, kontinentu gdje tridesetak zemalja zabranjuje homoseksualnost, Južnoafrička Republika je preteča: homoseksualni brak i posvajanje je ozakonjeno 2006.

Na Bliskom istoku, u Izraelu homoseksualni brak nije dopušten ali je priznat ako je sklopljen u inozemstvu.

U Australiji istospolni parovi mogu sklopiti partnerstvo u većini država, ali se ne priznaje na saveznoj razini. Posvajanja su legalna. Novi Zeland legalizirao je homoseksualni brak 2013., kao i posvajanja. Partnerstvo je postojalo od 2005.

Komentara 8

Avatar fuzzy
fuzzy
14:44 30.06.2017.

Što je s onima koji se vole s ovcama, kozama, kravama i prasićima? Zašto se njih diskriminira?!? Kada će konačno i oni moći stupiti u brak pa da svi skupa budemo jedna velika familija?

TA
tarzan
13:28 30.06.2017.

Znači te države koje su odobrile i uvele pederluk one su kao naprednije od ovih koji nisu. Ne ne varate se, to je obratno. Doći će i toj bolesti jednom kraj.

Avatar ratomir30
ratomir30
07:29 02.07.2017.

Bit će i kod nas, pa ćemo da slavimo i veselimo se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije