Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola: Grožnjan

Hollywoodska idila u Istri: Robin Hood rođen je u Završju, mjestu s 13 ljudi

Grožnjan
Foto: Srđan Hebar
1/9
15.11.2018.
u 10:57

Idemo u Istru. U rodni grad Robina Hooda. Gore na brdo, u 240 metara visoko Završje

Robin Hood rodio se u trošnoj kućici na brdašcu, pazite sad, u – Istri! Akcijska avantura, budući hollywoodski blockbuster o junaku koji krade bogatima da bi dao siromašnima premijerno će se prikazati ove srijede u Sjedinjenim Američkim Državama. Taron Egerton, Jamie Foxx, Ben Mendelsohn... i društvo predvođeno Leonardom DiCaprijem šminkerski će se provoditi na svjetskoj premijeri. Svijet će sljedeće srijede na velikom platnu gledati priču o Robinu od početka. Od prvog kadra. Producent Leonardo DiCaprio savršenu kulisu za njegov rodni grad pronašao je u – istarskom Završju, pustom gradiću na brdu pokraj Grožnjana. O tome se malo ili nimalo zna. Dubrovnik i Pariz “glumili” su srednjovjekovni engleski Nottingham, ali mnogi nisu čuli ni za Završje, a još manje da je ono filmska kolijevka tog junaka, filmski East Midland. Tog podatka nema ni na Wikipediji.

Kafića nema, ali ni gostiju

Pa da vidimo, idemo u Istru. U rodni grad Robina Hooda. Gore na brdo, u 240 metara visoko Završje. Na mjesto koje će na platnu vidjeti cijeli svijet, a u kojem danas živi desetak ljudi.

– Ima nas 13 u dvadesetak kuća – kaže Libro Makovac (50).

Grožnjan
1/9

Bere masline.

– Za ulje...

U selu srećemo nekoliko ljudi. Tih nekoliko skoro je polovica mjesta. Baka koja pili drva ispred rodne kuće Robina Hooda veselo maše. Pili starom pilom, ručnom. Sama. Nešto dalje magarac. Baci pogled prema nepoznatom čovjeku u jedinoj ulici u mjestu pa nastavi dalje gledati u šumu. Dva psa koja spavaju na krovu ne daju se ometati. Spava i mačka. Mir, tišina, nigdje nikog. Na brdašcu smo nekoliko kilometara udaljenom od Grožnjana, iz kojeg se vidi i susjedni Motovun. Idila.

A gdje se rodio Robin? Kuća u kojoj je filmski progledao junak engleskih balada u Završju je – crkva.

– Svećenik Ante Jukopila otvorio je vrata hollywoodskim filmašima, on ih je prigrlio i dozvolio da bude rodna kuća, a crkva je pripremljena kulisama da bude njegova kolijevka – govore u Završju.

Selo je i dalje prazno, prošlo je 14 sati. Gospođa Simona iz obližnjeg Montižela otišla je po djecu u školu u obližnji Motovun. Nema ni nje kod kuće.

– Vratit će se kasnije... – govori djedica koji se sunča na klupi ispod jabuke.

Bogatih ovdje nema. Rodno selo čovjeka koji je oduzimao bogatima da bi dao siromašnima. Tko je tu, nešto radi u polju.

– Kafića nema. Navečer je tiho i mirno. Lijepo je, samo da je više novca... Rodio sam se ovdje, tu sam cijeli život – kaže Libro.

A najbliži dućan, gdje je?

– U Bujama. Nema ni turista. Sami smo u selu. Bila je, istina, gužva tih par dana kad su snimali, mi smo se motali, gledali što se događa u inače pustom mjestu na brdašcu. Nismo sudjelovali u snimanju, oni su sve imali. Kada su otišli, ostao je mir – veli Libro i vraća se na posao. Na branje maslina.

Traktorom prevezao cijeli set

Nešto dalje travu kosi čovjek koji je na traktoru vozio kompletni filmski set hollywoodskoj eliti predvođenoj Taronom Egertonom (Robin) i Jamiejem Foxxom (Little John). Jer, brdo je toliko visoko da kamioni nakrcani filmskom opremom nisu mogli proći.

– Što niste došli kad je Robin Hood bio ovdje? – pita susjed Pino pa se vraća u masline.

U mjestu kažu:

– Da nije bilo našeg Pine, Amerikanci bi sve gore nosili na rukama.

Detalje sa snimanja u ožujku prošle godine prepričava prvi čovjek ovog kraja, načelnik Grožnjana Claudio Stocovaz:

– Za svega tri i pol minute filma tu je bilo 500 ljudi! Cijela armija. Došli su, snimili i – otišli. Obnovili su i stepenice crkve svete Marije od krunice, sagradili i parkiralište kojeg dosad nije bilo. I zatim u svega tri dana vratili sve u početno stanje, kao da se ništa nije dogodilo danima ranije – kaže Claudio Stocovaz.

Završje pripada pod općinu Grožnjan, tu je on – šef.

– U filmu je naše Završje izabrano kao rodno mjesto u koje se Robin Hood vraća kako bi posjetio oca. Pronašao je grad spaljen, a oca ubijenog. Kad je to vidio, odlučio je objaviti rat šerifu iz Nottinghama. Zanimljivo je i to da je i sam kraj filma, sniman u Istri, kod Parenzane gdje se odigrala bitka između tog borca za socijalnu pravdu i šerifovih vojnika. A šuma kraj sela Štroligi u filmu je – Šervudska šuma. Tu je filmska priča počela i – završila – kaže prvi čovjek kraja.

Film je sniman za 90 milijuna dolara, a još toliko uloženo je u promociju.

– Sve su donijeli svoje – govore mještani Završja pa dodaju:

– I zaprežna kola, i bačve, košare, pa čak i kotao za rakiju stigli su iz Engleske. Morale su kulise biti autentične – kažu domaći.

Zgodna priča, genijalna. Mjesto koje su nam otkrili hollywoodski filmski magovi. Oni su ga prepoznali kao idiličnu poziciju. Najljepšu filmsku kulisu, za njihov ukus, na svijetu. Završje. Brdo među brdašcima u Istri. Nama pred nosom.

Jeste li znali?

Na vrhu zvonika crkve u Grožnjanu ostao je ovog ljeta nekim beogradskim turistima – dron. Nisu ga uspjeli skinuti

Plus i minus

PLUS

IDILA – Najljepše što unutrašnjost Istre nudi ovaj je kraj. Motovun, Grožnjan i brdašca s kojih puca pogled na more. Ovdje se zaista turist opusti. I lijepo mu je. Vratit će se opet, kad-tad

MINUS

USPAVAN GRAD – Osim nekoliko autobusa s turistima umirovljenicima iz Austrije, u ovo doba godine u Grožnjanu nema događanja. Sezona je prošla     

Grožnjan

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 10

Kvaliteta i raznolikost smještaja 7

Kvaliteta ugostiteljske ponude 8

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10

Večernja zabava i provod 6

Kulturni i rekreativni sadržaji 9

Opskrbljenost  i ponuda trgovina 6

Turistička ponuda tijekom cijele godine 9

Inovativnost, originalnost i autohtonost 10

Opći dojam 9

Ukupna ocjena 84

Poredak - kontinent

GROŽNJAN        84
SV. MARTIN        82
FUŽINE
KUTJEVO
SLATINA
PETRINJA
KRAP. TOPLICE
BJELOVAR
OZALJ
VARAŽDIN
KOPRIVNICA
OSIJEK
PLITV. JEZERA
BRINJE
NP KRKA
SLAV. BROD
VINKOVCI
VRANSKO JEZ.
IMOTSKI
ZAPREŠIĆ

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije