Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJELESNA AKTIVNOST

Hodanjem do dobrog zdravstvenog stanja

hodanje
29.09.2009.
u 16:00

Iako je hodanje iznimno učinkovit i zdrav način tjelesne aktivnosti, mnogi ne prepoznaju njegov značaj te je ono danas možda i najpodcjenjenija tjelesna aktivnost.

Hodanje je osnovni način kretanja ljudi. Tu dinamičku aktivnost, koja zahtijeva skladan rad više stotina kostiju i mišića sustava za kretanje, prosječno dijete savlada u dobi od 11 mjeseci.

Iako je hodanje iznimno učinkovit i zdrav način tjelesne aktivnosti, mnogi ne prepoznaju njegov značaj te je ono danas možda i najpodcjenjenija tjelesna aktivnost, ispred koje se „stavljaju" razne komercijalno i agresivno reklamirane aktivnosti poput fitnessa, wellnessa i sl.

Prednost hodanja u odnosu na druge tjelesne aktivnosti je da ono ne mora biti ni intenzivno ni dugotrajno kako biste počeli popravljati svoje zdravstveno stanje. Osnovno pravilo hodanja je hodanje u skladu sa svojom kondicijom. To ne znači da lagano šetamo nego da moramo maksimalno brzo hodati, a da se ne zadišemo.

Ako se zadišemo, valja usporiti ritam hoda dok disanje ne postane normalno, a zatim valja ponovno ubrzavati ritam hodanja. Cilj hodanja nije da ostanete bez daha nego da se što skladnije krećete prema vlastitim tjelesnim sposobnostima.

http://www.plivazdravlje.hr/volimhodanje/o-hodanju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije