Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hedonizam

HeadOnEast – pomakni svoje granice i kreni na istok Hrvatske

Slavonija
Foto: TZOBŽ
1/7
30.09.2020.
u 09:27

Osječka tvrđa postaje mjesto hedonističkog mozaika koji ne želite propustiti

Hedonizam je etički nauk koji užitak smatra vrhovnim dobrom i ciljem ljudskog djelovanja. Treba uživati od danas do sutra, jer bitno je da čovjek dominira užitkom, a ne užitak čovjekom. Ove mudre misli najbolje je odmah i primijeniti, ali prije toga kratak podsjetnik na hedonistički raj na istoku Lijepe Naše.

Foto: TZOBŽ

Slavonsko-baranjski zen

O ljepotama i svim mogućnostima čistog i opuštajućeg hedonizma u Slavoniji i Baranji, već smo mnogo naučili. Pa tako znamo da se ondje nalaze neke od posljednjih netaknutih močvara Europe, nepregledna žitna polja, bogati vinogradi te stoljetne hrastove šume. Park prirode Kopački rit, magično je područje jedne od posljednjih netaknutih europskih močvara.  Unatoč uvriježenom mišljenju, nije sve ravno u Slavoniji i Baranji. Ima tamo Bansko brdo, kojem, sa samo 200 metara nadmorske visine, od milja tepaju “Planina”, a mnogi početkom svakog godišnjeg doba, odlaze na “Lessing” ili “landranje” baranjskom Planinom, u prijevodu šetnju surducima, zlatnim poljima, zelenim vinogradima i prtenim putevima koje su stoljećima tabali baranjski vinogradari. Kad smo već kod vinograda, znamo da u Slavoniji i Baranji ima fantastičnih vinskih cesta i odličnih vina.  Avanturistima i adrenalincima je omiljeno mjesto Kuća u prirodi Zlatna Greda, na kojem se može jahati, biciklirati, veslati, voziti kanu, promatrati ptice i životinje.  "Kulinarski pantheon" Slavonije i Baranje čine divljač, riblje delicije, fiš i šaran na rašljama, paprikaš, čobanac, grah u ćupu i jela od tijesta. Osim nezaobilaznog kulena, obvezna je degustacija i kulenove seke, kobasica, čvaraka i slanine.

Foto: TZOBŽ

Sad dolazimo do fantastičnog trenutka u kojem vam otkrivamo da većinu onoga što Slavoniju i Baranju čini posebnom, možete doživjeti na jednom mjestu. Naime, hedonističko druženje ljubitelja vina, gastronomije i ostalih znamenitosti istočne Hrvatske, prošle je godine okrunjeno HeadOnEast manifestacijom gdje je tisuće posjetitelja uživalo u punom smislu te riječi - najboljem od Slavonije i Baranje.

HeadOnEast 2020.

Sjajna je vijest da ćemo svi zajedno i ove godine uskoro moći uživati na HEadOnEast-u. Osječka barokna Tvrđa,  od 2. do 4. listopada, postaje središnje mjesto hedonističkog mozaika, pod vodstvom Slavonaca i Baranjaca, dragih i toplih ljudi, čija je gostoljubivost  nedavno totalno oduševila i Ribafisha i Deana Kotigu, a svi znamo da je njih dvojicu teško totalno oduševiti. Tko god došao, dobrodošao je, kažu ovi sjajni domaćini koji su i ovog listopada pripremili desetak vrhunskih atraktivnih programa u prekrasnom ambijentu na Tvrđi.

Najmlađe će sigurno oduševiti ponajveći kontinentalni dječji festival "Zemlja bez granica" koji će se odviti u mini izdanju s temom Hvatači snova s mnogobrojnim radionicama i igraonicama, uz bogat glazbeni program. Food bazzar okuplja slavonske i baranjske proizvođače kulena, kobasica, čvaraka, sira, meda, ajvara, pekmeza, rakije i drugih proizvoda koji predstavljaju najbolje suvenire ovog kraja, dok će Street Food zona ponuditi najbolje od raznolike gastronomske ponude Slavonije i Baranje. Stara pekara ugostiti će Vino.grad i Beercuz, te postati raj za vinoljupce i pivoljupce, gdje će sinergija podunavskih vina i craft piva potaknuti pjesmu i ples pred glavnom pozornicom ovogodišnjeg HeadOnEast-a, na kojoj će nastupati brojni poznati izvođači. Jedan od zaštitnih znakova osječke urbane scene, popularna In da Sofa priprema pregršt ludih ritmova i veliku dozu zabave. Nikako se ne smije propustiti šetnja čarobnim Sajmom antikviteta koji će iznova okupiti sve tragače uspomena.

Foto: TZOBŽ

Zeleno i zlatno, pitomo i divlje, pikantno i sočno...

Neotkrivena Slavonija neočekivanih kontrasta je zelena i zlatna, crvena i crna, slatka i slana, pikantna i sočna, pitoma i divlja, prirodna i urbana, rumena i bistra, tradicionalna i luksuzna, kulturna i zabavna, sigurna i strastvena, ponosna i gostoljubiva. I stvarno bi bilo bez veze da o njoj samo maštamo, kad nam je, stvarna, nadomak ruke.  Stoga, pomaknite svoje granice i krenite na istok Hrvatske. Dok se pakirate, za više informacija pratite Facebook stranicu www.facebook.com/visitslavoniabaranja  i Instagram profil „visit.slavonija.baranja“.

Sadržaj nastao u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije
 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije