Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upoznajte zemlju na dva kotača

Gušti na dva kotača duž cijele Hrvatske

cikloturizam
Foto: Vedran Metelko/HTZ
1/5
17.05.2016.
u 15:45

Odaberite aktivan odmor i vožnjom biciklističkim stazama upoznajte ljepote hrvatskih krajolika

Prema podacima biciklističkih udruga Pedala.hr i Biri.hr, u Hrvatskoj je čak 13.000 kilometara ruta, a kao nova važna cikloturistička odredišta u posljednje vrijeme ističe se okolica Zagreba, sjeverozapadna Hrvatska, posebice Međimurje i istočna Hrvatska, a osobito hrvatsko Podunavlje. Od makadamskih putova savršenih za brdski biciklizam do asfaltiranih cesta za obiteljske izlete, bilo da ste rekreativac ili profesionalac, u Hrvatskoj ćete pronaći biciklističke staze i rute baš prema vašoj po mjeri.

Prateći ih, možete upoznati i bogatstvo parkova prirode ili pak slijediti brojne vinske i gastronomske ceste kojima ćete otkriti potpuno novu dimenziju ljepota krajolika. Bilo da se odlučite za jednodnevni, odmorišni ili aktivni cikloturizam, idealno su vrijeme za izlet i putovanje na dva kotača proljeće i rana jesen.

U posljednje je vrijeme cikloturizam sve razvijeniji u kontinentalnom dijelu zemlje. Gradovi i mjesta kroz koja se rute protežu nastoje ih povezati s gastronomijom te ljubiteljima pedaliranja na terenu omogućiti kretanje umreženim rutama i nakon cjelodnevnog bicikliranja osigurati odmor u smještajnim kapacitetima. Uz takvu ponudu lakše je ispuniti dan životom, nego život danima.
U porastu je broj smještajnih jedinica bed&bike, a uz hotele i hostele, sve je više privatnog smještaja poput obiteljskih gospodarstava koji ugošćuju cikloturiste. Oznaka bed&bike znači da osim jednog noćenja, nude i zaključavanje bicikala, minimalni servis za popravak te pranje i sušenje biciklističke opreme.

Putovanje zagorskim bregima

Svaki dio Hrvatske ima svoja mjesta i rute, a mi donosimo pregled ruta po središnjoj Hrvatskoj. Hrvatsko zagorje obiluje brojnim biciklističkim rutama koje uz pitome brege nudi i obilaske vinograda, voćnjaka, a tu su i muzeji, galerije, svetišta i dvorci – dodatan razlog za odabir baš ove rute. Slikovita ruta ''dva izvora'', koja spaja Krapinske i Tuheljske toplice, duga je tridesetak kilometara, a ubraja se među najpoznatije.

Foto: Milan Babić/HTZ

Krapinske toplice Foto: Milan Babić/HTZ

Ako se odvažite na putovanje varažidnskom regijom, otkrit ćete mnoge skrivene putove po kojima možete napraviti turneju i pritom obići i dvorce. Ljubitelje sportskoga i rekreativnog biciklizma posebno će oduševiti duge šumske i cestovne staze te organizirane biciklijade.

Atraktivne su i staze koje vode kroz zapadno podnožje Medvednice. Jedna od njih, dugačka 30,4 kilometra, preko Zaprešića i Bistre, povezuje Ivanec i Jakovlje. Malo veći izazov i više truda potrebno je da se prevali ruta SamoborZaprešić duga 48 kilometara, koja na jednom dijelu uključuje prijelaz skelom preko Save.

Zahtjevniji ljubitelji bicikliranja svoje sposobnosti mogu testirati na Vilinskoj stazi, Stazi slapova ili Stazi šišmiša. Riječ je o stazama dugima i po 40 kilometara kroz park Žumberak i Samoborsko gorje. Medvednica se može pohvaliti s osam kružnih i jednom transverzalnom stazom koja ih povezuje.

Četiri parka prirode, jedna ruta

Ruta Medvednicom koja kružno prati Sljemensku cestu uključena je i u projekt ''4 parka prirode – 1 ruta'' koji povezuje parkove Medvednice, Lonjsko polje, Kopački rit i Papuk. Ova ruta duga 454 kilometra velikim dijelom preklapa se s europskom rutom Sava – Drava – Dunav.

Sličan ugođaj moguće je doživjeti sjevernije na biciklističkoj stazi koja vodi kroz međurječje Kupe i Save. Onima koji ne vole odlazak izvan grada dobro će poslužiti ruta od Velike Gorice do Rugvice i natrag, idealna za početnike koji žele izbrusiti svoje sposobnosti.

Foto: Bojan Haron/HTZ
Karlovačka županija Foto: Bojan Haron/HTZ

Mnoge cikloturiste oduševljava i nova staza otvorena u Brdovcu koja nudi pametne i digitalizirane rute te isto takva odmorišta te otkriva posjetiteljima kraj uz Savu i Sutlu. Svaka ruta ima svoj smisao, početak i kraj, a vrlo lako mogu se raditi poveznice i osmisliti različiti tematski izleti. Uz lakšu i ravnu rutu, tu su i adrenalinska i sportska ruta. Sportska ruta duga je oko tridesetak kilometara, povezuje dio obiteljske i brdovite rute preko vidikovca kod Marije Gorice, prolazi i dolinom Sutle i kroz Kraj Donji ide prema zavojitom usponu u bregove.

Adrenalinska je znatno duža i teža, a proteže se sve do općina Dubravice i Pušća te prelazi granicu Zagorske županije, a ako se odlučite za nju, upoznat ćete gastronomsku ponudu ovog kraja kao i kulturne ljepote i povijesne znamenitosti.

Karlovac i okolica nude mrežu od 160 kilometara trasiranih, mapiranih i obilježenih biciklističkih staza za rekreativni, cross-country i brdski biciklizam. Vožnje uz rijeke Kupu, Mrežnicu, Dobru i Koranu te pedaliranje kroz Dobranićku šumu sve do povijesnog grada Ozlja na Kupi, samo su neke od najiskušanijih ruta. Na istoku je 50 kilometara duga staza koja preko ruševina Starog grada i slapova Rastoka pokraj Slunja, Jozefinom vodi prema granici s BiH te do ruševina Cetingrada.

Središte bicikliranja

Nezaobilazno središte svih ljubitelja bicikliranja jest i grad Koprivnica. Grad i okolica obiluju označenim biciklističkim stazama, a ponosni su i jedini vlasnici spomenika bicikala i muzeja bicikala u državi. O obožavanju bicikala svjedoči i podatak da se na području grada godišnje organizira više od desetak biciklijada, kao i da je u njemu otvoreno čak sedam trgovina s biciklističkom opremom.
Kada je riječ o rekreaciji, Koprivnica je okružena Bilogorom i Dugačkim brdom koji dodiruje jugoistočne obronke Kalnika.

Foto: Davor Roštuhar/HTZ
Okolica Koprivnice Foto: Davor Roštuhar/HTZ

Uz njih je iznimno važna "Drava route" koja prolazi kroz sva mjesta uz rijeku. Ruta počinje u Međimurju te se preko Koprivnice, Đurđevca i Pitomače spušta prema Slavoniji. Tu je i biciklistička staza ''Biciklom oko Kalnika'' čiji krivudavi putevi dužine 24.5 kilometara obilaze neke od najljepših dijelove kalničke prirode. Staza vodi preko Kamešnice, Vratna, Lublja Kalničkog, Hruškovca, Cara i Borja, a na početku u središtu Kalnika biciklistima nudi besplatno parkiranje automobila.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije