Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnica upozorava:

'Griženje noktiju jedan je od najlakših načina da se zarazite koronavirusom'

14.03.2020.
u 19:30

Najbolje je da vam nokti budu kratki, zato što su oni skupljači bakterija, virusa, prljavštine i otpada koje možete unijeti u organizam upravo griženjem

Griženje noktiju najlakši je način da pokupite bilo kakvu infekciju, upozorava alergologinja i imunologinja Purvi Parikh s newyorške sveučilišne bolnice Langone, a prenosi Metro.co.uk. To posebno ističe u vrijeme zabrinutosti oko širenja koronavirusa, kako bi ljudi bili svjesni i ove opasnosti.

HZJZ neprekidno upozorava na važnost pranja ruku, nediranje lica rukama, a američka liječnica skreće pozornost i na ovu neugodnu naviku koju ima jedan dio populacije, neovisno u kojoj zemlji živi.

- Griženje noktiju moglo bi ozbiljno povećati rizik za zarazu koronavirusom. Najbolje je da vam nokti budu kratki, zato što su oni skupljači bakterija, virusa, prljavštine i otpada koje možete unijeti u organizam upravo griženjem - kaže Parikh. 

Dodaje kako sva prljavština ostaje ispod noktiju ako se ruke ne pere dobro ili ako se prakticira samo čišćenje ruku dezinfekcijskim sredstvom bez vode i sapuna. 

- Svaki put kada dirate lice, posebno lice, nos i oči, prenosite sve te bakterije i viruse te se od toga možete razboliti. Osim toga, u ovo doba godine ne smijemo zaboraviti i ostale bolesti, osim koronavirusa, koje cirkuliraju, poput prehlada i gripe. Navika griženja noktiju zaista je nešto s čime biste trebali prestati, neovisno o najnovijoj zdravstevnoj prijetnji jer ono nije dobro - kaže liječnica, inače stalna suradnica medijskih kuća CBS, CNN, CNBC, NBC, Fox News te US News. 

U videu pogledajte kako ispravno oprati ruke: 

Farmaceut Alec Ginsberg iz CO Bigelow Apothecaries, prenosi Metro.co.uk, kaže kako je najbolji način za to okupirati usta i ruke.

- Preporučam držanje antistresne loptice u rukama i žvakanje gume za žvakanje. Također, pokušajte osvijestiti trenutak kada počinjete gristi nokte, odnosno, razmislite zašto ste to učinili, koja vam je situacija bila okidač - kaže farmaceut. 


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije