Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
#grillajdoma

Grillanje u stanu iz prve ruke: Na što sve treba obratiti pažnju?

Grilanje u stanu iz prve ruke
Foto: Native tim VL
1/19
24.04.2020.
u 12:38

Mjesec dana bez omiljene hrane na tanjuru učinilo je svoje, odlučio sam grillati doma

Kada čujete riječ roštilj, nikada vam prvo ne padne na pamet sam roštilj, metalna rešetka nad hrpom ugljena, već na cijeli doživljaj pripremanja hrane i druženja koji uglavnom prati samo grillanje. Kad idemo kod nekog na roštilj, ili mi radimo roštilj, to znači da nas čeka cijelo popodne zabave, dobre hrane i druženja, a ne samo jelo kao i svaki drugi dan. E baš to mi je prošlo kroz glavu kad sam razmišljao neki dan što se najviše promijenilo u zadnjih mjesec dana. Činjenica je da mi je baš roštilj najdraži izum nakon vatre i kotača, ali cijelo to „opsadno stanje“ prije nego gosti dođu, ima li dosta jela i pića, koliko koji član ekipe može pojesti, lepinje ili kruh ili oboje, i slična pitanja daju tu dodatnu draž zbog koje obično grillanje uglavnom bude događaj za pamćenje.

Foto: Native tim VL

Zato sam odlučio da me neće jedna korona spriječiti da uživam u roštilju i izvukao dobri stari električni roštilj. Odmah da se ogradim, slažem se da nije isto meso s električnog roštilja i s klasičnog na ugljen, ali ajmo obrnuti pitanje. Je li bolje grillati ikako ili ne grillati uopće? Case closed.

Manje ljudi, manje mesa

Roštilj je do sada bio rezerviran za vikendicu, stara rešetka je vidjela više mesa nego radnik u mesnici, a u dvorište je stalo cijelo društvo, bez obzira koliko nas je bilo. Sadašnja situacija je malo drugačija, od društva ni d, njima samo šaljem fotke preko whatsappa, jer sam u maloj garsonijeri, tako da će biti grill za dvije osobe. I tu dolazimo do prve zamke na koju treba obratiti pažnju kada grillate doma, ako nemate teenagera koji jede kao da sutra ne postoji, najvjerojatnije vam ne treba mesa koliko ste zamislili. Jer nećete stajati satima kraj vatre i znojiti se dok razmahujete vatru, a svi drugi dobacuju teorije kako se radi najbolja vatra za pojedino meso, električni roštilj se zagrije za par min i spreman je za grillanje, bez suvišnih pitanja. Isto tako, prosječno roštiljanje za nas Hrvate traje od 10 ujutro do 10 navečer, pa u toku vremena i možemo više pojesti, u malom stanu ćete se nakon klopa najvjerojatnije prebaciti odmah na trosjed i malo „odmoriti oči“… Zato uzmite količinu koju inače pojedete, a ako malo pretjerate ostati će za večeru. Iako sam prvotno otišao u Lidl po ćevape, nisam mogao odoljeti svježem chuck eye steaku, a uz njega još malo grillanog povrća, domaći somun, zelene salate i rajčice. Steak ima oko 300 grama, pa kad se stisne malo nakon grillanja ispadne idealna porcija za jednu osobu, tako da slobodno planirajte jedan steak po osobi.

Foto: Native tim VL

Zamke malog prostora

Druga stvar je pozicija gdje ćete postaviti roštilj. Pošto se nalazim u garsonijeri s malim balkonom (manje od 2 metra kvadratna), nisam previše dvojio. Ako se nalazite u zgradi, imajte na umu da će svi mirisi ići susjedima iznad vas, pa iako svi više-manje volimo roštilj, ne volimo da nam rublje koje se suši na prozoru miriši po ćevapima. Ja sam nazvao susjedu iznad, zamolio da zatvori prozor na svom balkonu na cca sat vremena i sve je bilo ok. Ako ste u kući, vi ionako samo čitate tekst da vidite slike grillanja, pa vam ovo nije ni bitno.

Znači dovoljno hrane i roštilj na balkonu, mogu se baciti na grillanje? Ne baš. Kada ste vani, pogotovo na travi, onda baš i nije bitno ako se nešto prolije i malo prosipa, ali ne želite baš na svom balkonu svinjac. Isto tako, meso će i dalje puštati masnoću i malo „cvrčati“ pa će te sitne kapljice masnoće letjeti okolo po balkonu. Možda neće biti odmah vidljive golim okom, ali nakon 2 ture mesa ćete imati fini sloj masnoće na svemu u blizini, pa je prije grillanja ipak dobro malo razmaknuti stvari i postaviti po podu za svaki slučaj malo papira, npr. od kataloga, koje ćete kasnije samo pokupiti i baciti u otpad. Obratite pažnju i na biljke i odmaknite ih od roštilja, visoke temperature mogu oštetiti cvjetove i lišće, te na posljetku uništiti cijelu biljku. Provjereno na teži način.

Foto: Native tim VL

Priprema je pola roštilja

Pažljivom pripremom u kuhinji ćete si isto olakšati život, pripremiti si meso, povrće, lepinju i što god ste zamislili da ide na roštilj kako bi jedno za drugim bilo što brže gotovo, a stvari koje ne trebaju stajati u frižideru donesite unaprijed na balkon jer ne želite sto puta prolaziti kroz stan i nosati stvari amo tamo. Ako ste se odlučili za chuck eye steak kao ja, imajte na umu da odrezak mora odstajati barem 3 sata nakon mariniranja, od čega dio na sobnoj temperaturi, kako bi se ravnomjerno ispekao iznutra i izvana. U suprotnom, unutrašnjost može ostati sirova jer se sporije zagrijava od vanjskih dijelova mesa. Pripremljenu hranu postavite na čvrstu ravnu podlogu, nemojte ih ostavljati na rubu nekog ormarića ili uz prozor, jedan krivi pokret i vaš ručak može završiti na podu, za što će vam jedino pas biti zahvalan. Također, provjereno na teži način.

Sada ste spremni za grillanje, otvorite prozore, bacite meso na zagrijanu ploču i uživajte u karakterističnom zvuku mesa. Ako možete, zatvorite balkonska vrata kako vam miris ne bi ulazio u stan. Naravno, dio mirisa će uvijek ući, ali ako je lijepo vrijeme uvijek možete napraviti malo propuha koji će brže sve „proluftati“, osim ako ne živite s osobom starijom od 70 godina, u tom slučaju ne riskirajte s propuhom jer ćete slušati priče što sve propuh može izazvati i uključite radije napu da malo povuče mirise.

Ako vaš roštilj ima posudice za skupljanje viška masnoće, pazite da se ne napune i počnu prelijevati jer vrelu mast nećete moći samo tako pobrisati. Imajte na umu da je manevarski prostor ograničen, probajte naći mjesto gdje vam je najugodnije stajati i sjediti i prilagodite poziciju tome. A kao što ne napuštate roštilj kada ste negdje vani na otvorenome, nemojte ga napuštati ni dok ste u stanu. Iako se ne radi o otvorenom plamenu, meso i ostalo što stavljate može jednako lako zagoriti, a radi se o visokim temperaturama u zatvorenom prostoru, želite biti odmah prisutni ako nešto pođe po zlu.

Foto: Native tim VL

Nakon što je meso servirano, dovoljno je bilo samo ugasiti roštilj i pustiti da se ohladi. Prednost električnog je da većina ima odvojive površine za pečenje koje su perive u perilici za posuđe, tako da su Permetal i četka ovaj put ostali u ladici.

I što reći za kraj? Iako nedostaje jedan ključni sastojak, veliko društvo, grillanje doma može bit jednako dobro kao i vani. Da, mi u malim stanovima se moramo malo bolje pripremiti, ali zbog gušta koji slijedi nakon toga, kao što vidite na slikama, #grillajdoma se itekako isplati.

Sadržaj omogućio Lidl

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije