Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastro Biograd

Grdović: Da sam znao da je voda ovako dobra, i prije bih je češće pio!

Gastro Biograd
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/17
27.06.2018.
u 13:28

U glazbenom finalu, adrenalin je dodatno podignuo jaskanski kantautor Ivan Zak

Od sjevera do juga, od istoka do zapada, svaka hrvatska regija ima vlastitu posebnu kulinarsku osobnost. Gastronomija je neizostavni dio tradicije hrvatskih regija, važan čimbenik njihova suvremenog identiteta i sastavni dio turističke ponude različitih gastronomskih priredbi. Mnogo je razloga zbog kojih se gosti zaljubljuju u Hrvatsku, a jedan od njih je užitak iskušavanja okusa i mirisa naše eno-gastronomije.

Gastro Biograd, konceptualno nova i bogatija verzija čuvenog Biogradskog stola, protekli je vikend u Biogradu na Moru spojila "zeleno i plavo", a posjetiteljima pružila jedinstvenu priliku da dožive najbolje od hrvatske eno-gastronomije, uz bogat i atraktivan zabavni program.

Gastro Biograd
1/62

Već prvu večer, na bazenu hotela Ilirije, u velikom gastro dvoboju, kuhače su ukrstili hrvatski masterchefovi David Skoko i Branko Ognjenović i pokazali bogatstvo dviju kulinarskih struja - mediteranske i kontinentalne.

- Večeras radim klasični teleći perkelt, znači teleća plećka koja se lagano pirja s dosta crvene paprike, lovora, češnjaka i malo ljuće paprike. Napravio sam jednu inačicu tog jela, zadržao sam onaj pravi domaći okus i miris, ali ću ga servirati na moderniji način, objasnio je Branko Ognjenović.

- Radim ražu kamenicu sa šalšom od rajčice, kapara i maslina. Od kapule i motara napravit ću kremu, u pećnici je palenta, a karamelizirat ću cherry rajčice i malo timijana, rekao je David Skoko te istaknuo da je pobornik prepoznatljivosti lokalne kuhinje jer je to jedino što nas stvarno može učiniti originalnima na svjetskoj gastronomskoj sceni. Žiri sastavljen od posjetitelja morao je donijeti odluku je li bolja raža ili perkelt.

- Nije nam bilo lako, jer su jela vrhunski spremljena i servirana i svako je izvrsno na svoj način. Presudile su sitnice u osobnim preferencijama, pa je pobijedio David Skoko, iako su za nas obojica pobjednici, komentirali su težak zadatak članovi žirija. Da je tomu tako, pokazali su ostali gosti koji su s istim užitkom degustirali oba jela.

Prvi put na manifestaciji su, uz kuharske timove iz cijele zemlje, kuhali i biogradski ugostitelji te kuhari iz kulinarskog studija Majstor kuhar. Bilo je svega, od slavonskog čobanca, viške pogače, ribljih specijaliteta, janjetine s graškom, brudeta, dalmatinske pašticade s njokima, pršuta od tune do tradicionalnih slastica.

- Otac i ja otvorili smo konobu ove godine i ovo nam je odlična prilika da predstavimo našu domaću teletinu ispod peke, jer smo specijalizirani za jela s roštilja i peku. Ovaj događaj je izvanredan i mislim da bi ga trebao imati svaki grad, da se vidi cjelokupna gastronomija Dalmacije i cijele Hrvatske, da se predstavimo turistima, rekao je jedan od sudionika Leo Nikolić.

- Mi smo bili ovdje i prošle godine i jako nam se sviđa, a upravo jedemo fini i pikantni brudet od žaba i jegulje, komentirali su posjetitelji Sanja i Ivan pred stolom opuzenske Udruge za očuvanje neretvanske baštine.

- Na gastro manifestacijama u Biogradu sudjelujemo godinama, a večeras kuham brudet od hobotnice sa čičvardom i palentu za prilog i dalmatinsku pašticadu s njokima, evo vidite da nam se gosti stalno vraćaju za stol, rekla je gospođa Jelica iz jednog biogradskog restorana.

Na bazenu je predstavljen i novi koncept pripreme hrane na otvorenom, Ofyr roštilj, proizvod koji je na globalnom tržištu samo tri godine.

- Vatra zagrijava metalnu površinu koja je posebno izrađena za pripremu hrane, optimalno održava temperaturu, hrana se ne lijepi za nju, tako da u principu nema direktnog kontakta s vatrom, nema karboniziranja, nema isušivanja namirnica i one ostaju sočne. Svake godine sve više ugostiteljskih objekata ga koristi, jer omogućava interakciju šefa kuhinje s gostima na terasi, istaknuo je Robert Hajdek, zastupnik za Ofyr u Hrvatskoj.

U zabavnom dijelu programa prvu je večer atmosferu zagrijao popularni Mladen Grdović s kojim je publika rado pjevala. Poznat kao ljubitelj dobre hrane, ali i kao osoba koja se voli šaliti na svoj račun, Grdović je na pozornici imao bocu vode, pa je publici u jednom trenutku izjavio - da sam znao da je voda ovako dobra, i prije bih je češće pio!

Drugu večer Gastro Biograda, predstavili su se domaći vinari i sirari, a cijeli vikend je duž biogradske rive trajao i veliki sajam OPG-ova iz cijele Hrvatske.

- Proizvodimo samo kozji sir, oko sedam sireva dnevno, a imamo pauzu samo dva mjeseca u godini. Prodajemo najviše s "kućnog praga" i zadovoljni smo, kupci nam se vraćaju, a dobili smo i mnogo plaketa i nagrada za kvalitetu, kaže sirarka Nada Milić koja svoj OPG ima u Žegaru. Sirari, kažu, nemaju problema s plasmanom svojih proizvoda, kao ni vinari, jer je potražnja za hrvatskim vinima i sirevima velika. Jedan od njih je i Šime Škaulj, pionir vinarstva Ravnih kotara iz Nadina.

- Mi vina izvozimo u Austriju, Njemačku, Poljsku i Švedsku, ali se zasad nemamo namjeru širiti, jer sve su to snažna i moćna vina koja moraju odležati pet-šest godina da bismo mogli stvoriti dodanu vrijednost. Vino jednostavno mora sazreti, objašnjava Šime Škaulj. Zbog njegovih vina u Hrvatsku je došao i švedski kralj Gustav XVI koji je posjetio njegovu vinariju u Nadinu. Zbog toga je od kralja dobio dopuštenje da proizvede vino s njegovim imenom uz uporabu kraljevskog pečata.

- To vino ćemo plasirati na tržište tek za četiri godine. Radi se o crnom vinu, mješavini caberneta i merlota, berba 2016., i mislim da će to biti najbolje vino iz našeg podruma, taman će sazreti za još četiri godine i naravno, odležati u drvu, otkriva Škaulj. Njegov kolega Tomislav Glavić iz nadinskog Kervina ipak planira izgradnju novog vinskog podruma, a nada se i sufinanciranju iz EU fondova.

- Ovdje imamo pet vina, Merlot berba 2015., Cabernet berba 2015.,kupažu crnih vina berba 2017., rose 2017. Nemamo problema u plasmanu vina, a kako nemamo veliku proizvodnju, nekih 10 -15 tisuća litara godišnje, ići ćemo u proširenje proizvodnje, kaže Glavić. Radoslav Bobanović iz Masvina Polača, osim vina predstavio je i maslinovo ulje koje je među top deset Mediterana.

- Masvin je jedinstven jer je nastao neposredno nakon rata na prostoru koji smo još čistili od mina. Zadovoljni smo, bavimo se vinom, smokvama i maslinovim uljem, a evo, na primjer, naš žuti muškat isporučujemo našim crkvama jer ga svećenici koriste tijekom misa, govori Bobanović. Ekipa čeških turista iz Stare Lubovne nije propustila nijednu večer Gastro Biograda.

- Dolazimo godinama, ljudi su divni, hrana i vina su vam fantastični, iako nam kvare liniju, a dalmatinske klape nam izazivaju trnce kad ih slušamo, zadovoljno su komentirali događaj veseli Česi.

U završnoj večeri manifestacije, u zabavnom dijelu programa, plesni show su izveli zagrebačka plesna skupina Atomic Dance Factory i splitski Crowd Control. Jedna od iznimno zahtjevnih plesnih točaka nosila je naziv "Afrika" i bio je posvećena hrvatskom kralju funka Dinu Dvorniku. Plesače su pratili i artisti-akrobati na svili te atraktivan vatreni show uz mnoštvo svjetlosnih efekata.

- Jako nam se svidjelo, ovo smo prvi put doživjeli, ambijent bazena je odličan, a bilo je trenutaka kad nam je zastajao dah od nekih akrobacija, rekla je skupina gostiju koji su u Biograd na Moru stigli iz Austrije. Isti efekt na posjetitelje je proizveo i vodeni show svjetskog amaterskog prvaka u slobodnom stilu na vodenom skuteru Roka Florjančiča koji je u bazenu izveo neke od svojih najpoznatijih akrobacija. Kad se Rok nekoliko puta zaredom sa svojim jet skijem okrenuo u zraku i mirno "aterirao" na površinu bazena, adrenalin je bio na vrhuncu.

U glazbenom finalu, adrenalin je dodatno podignuo jaskanski kantautor Ivan Zak. U ritmom nabijenoj završnici, publika je od početka do kraja koncerta plesala i pjevala njegove hitove, a Zak je već prvim glazbenim taktovima nagovijestio da će usijati prohladnu ljetnu večer na Ilirijinom bazenu. Popularni pjevač nije imao predah ni nakon koncerta jer ga je čekao podulji red obožavateljica za fotografiranje.

- Nije nam problem čekati red za fotkanje sa Zakom jer on je jednostavno najbolji od najboljih, rekla je skupina djevojaka parafrazirajući naziv jedne od Zakovih najpoznatijih pjesama.

Gostiju je bilo iz cijele Hrvatske i Europe, a njihov zajednički komentar nakon završetka manifestacije bio je " odlično, fantastično, super zabava, a Hrvatska definitivno ima svoje adute na svjetskoj gastro-turističkoj sceni".

Komentara 2

GV
golub Vaso
13:49 27.06.2018.

vatrena voda

FR
franjo
14:59 27.06.2018.

Voda nije dobra ni u postoli!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije