Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ohrabrujuć postotak

Gotovo 96 posto muškaraca preživi rak testisa...

vrućina, pijenje vode (1)
Marko Mrkonjić/PIXSELL
29.07.2013.
u 13:57

Postotak muškaraca koji su preživjeli rak prije 30 godina bio je nešto viši od 70 posto...

Više od 96 posto pacijenata koji su se liječili prije deset godina od ove zloćudne bolesti i nakon deset godina su živi, pokazala je najnovija studija. U usporedbi s podacima od prije 30-ak godina, to je zbilja velik napredak u medicini, pošto je tada postotak preživjelih bio nešto viši od 70 posto.

Iako postoje male šanse da se bolest vrati, pacijenti se smatraju izliječenima ukoliko je prošlo deset godina od zadnjeg tretmana.

Rak testisa jedan je od najčešćih oblika raka koji napada muškarce, a može se pojaviti i u ranoj dobi, oko 15-te pa do 50-te godine. Liječnici stoga pozivaju sve muškarce s ranim znacima upozorenja, među kojima su čvorići ili oticanje u jednom dijelu testisa, da što prije krenu s liječenjem. Iako čvorići u testisima ne moraju značiti da je u pitanju rak, vrlo je važno odmah obaviti pretrage kako bi se otklonilo najgore.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije