Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVO

Godinu dana jeo 'pokvarenu' hranu i zaključio: 'Rokovi trajanja ništa ne znače'

Rok trajanja
Foto: Shutterstock
27.06.2019.
u 08:57

'Mišljenja sam kako proizvođači stavljaju te datume tek tako, a oni obično nemaju nikakve veze sa stvarnošću, kvalitetom ili sigurnošću'

Scott Nash osnivač je i vlasnik tvrtke ''Mom's Organic Market'', lanca hranom koji ima 19 trgovina diljem Sjeverne Amerike. Odlučio se jesti "pokvarenu" hranu godinu dana kako bi dokazao da rokovi trajanja apsolutno ništa ne znače.

– Pojeo sam jogurt kojem je istekao rok trajanja. Izgledao mi je i mirisao dobro. Rok mu je prošao prije čak 6 mjeseci, pa sam pomislio da nešto ovdje nije u redu. Onda sam to počeo raditi s mesom, jajima, mlijekom – kazao je Nash.

Nakon toga odlučio se za jednogodišnji eksperiment jer smatra da dosta hrane propada upravo zbog rokova trajanja. Istraživanje iz 2016. godine otkrilo je kako 84% potrošača baca hranu nakon što prođe rok trajanje označen na ambalaži.

– Ako želite smanjiti problem bacanja hrane, najlakši je način da pametno kupujete hranu. Rokovi trajanja ne garantiraju sigurnost hrane te su zbunjujući. Ima ih toliko mnogo da mislim da su u najmanju ruku kaotični. 

Nash smatra da je sistem rokova trajanja zastario

– Mišljenja sam kako proizvođači stavljaju te datume tek tako, a oni obično nemaju nikakve veze sa stvarnošću, kvalitetom ili sigurnošću. Nakon što bacimo proizvod, kupit ćemo novi, što pridonosi profitu njihove korporacije. Mislim da bi se problem bacanja hrane mogao jednostavno riješiti novim sustavom označavanje isteka toka trajanja – zaključio je Nash.

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
09:20 27.06.2019.

Covijek je u pravu. Rokovi trajanja su napisani iz dva glavna razloga. Prvi je da se proizvodjac osigura od event. moguce tuzbe potosaca. Drugi je da potrosac koji je kupio robu baci "pokvarenu" kojoj je istekao datum vaznosti i kupi ponovo to isto u ducanu. Zamislie cak i sol ima rok trajnosti, a naslage kamene soli su stare nek. mil. godina. Priroda nas je obdarila njuhom, vidom i okusom. Ako je nesto ukusno, dobro izgleda i ne smrdi - vjerojatno je i jestivo (pazite na izuzetke).

Avatar Proleter
Proleter
10:50 27.06.2019.

Ako su svježa, u frižideru jaja mogu stajati i dulje od četiri mjeseca i bit će ispravna za jelo, provjereno na vlastitoj koži. Naravno da od takvih jaja neću raditi majonezu ili kremšnite, ali baciti ih na tavu ili tvrdo skuhati - bez beda. Što se piletine tiče ona se svakako mora termički obraditi ma koliko svježa bila. Prije obrade treba je oprati u limunovom soku, a kuhinjski pribor koji je bio u doticaju sa sirovom piletinom najbolje je odmah oprati. Kod mliječnih proizvoda nema neke opasnosti od trovanja, pa se tu slobodno možemo pouzdati u osjetilo okusa, dok je crveno meso, uz termičku obradu, sigurno za jelo čak i ako se malo osjeti. S tim da je mljeveno meso najkvarljivije i njega, ako je svježe, ne bi trebalo držati u frižideru dulje od četiri dana.

ST
stefj
09:25 27.06.2019.

Rokovi na hrani danas su birokratski nametnuti. Čak nemaju više niti veze sa sigurnošću i zdravljem. Uvjetovani su birokratskom klasifikacijom namirnica, što onda određuje i porezne razrede, marže, itd... Uz to, kratkim rokovima potiče se pojačana potrošnja i daje podrška proizvodnji. Kratak rok također daje lažan privid kod potrošača da se ne koriste razni umjetni aditivi prilikom proizvodnje i pakiranja, što zapravo nije točno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije