Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez!

Evo zašto je opasno gledati TV dulje od 3 sata dnevno

Gledanje televizije
Foto: Thinkstock
1/2
27.06.2014.
u 12:46

Nije to prvo istraživanje na ovu temu, ali ovo je otkrilo da gledanje TV-a ima drukčiji utjecaj na zdravlje i životni vijek od ostalih sjedilačkih aktivnosti

Novo istraživanje objavljeno u Journal of American Heart Association potvrdilo je da nas previše gledanja TV-a može "stajati glave".

Nije to prvo istraživanje na ovu temu, ali ovo je otkrilo da gledanje TV-a ima drukčiji utjecaj na zdravlje i životni vijek od ostalih sjedilačkih aktivnosti poput vožnje automobila ili rada na računalu, piše Forbes.

Istraživački tim proučavao je više od 13.000 studenata u Španjolskoj tijekom osam godina. Ispitivali su ih o navikama sjedenja, vremenu koje provedu u gledanju TV-a, radu na računalu ili vožnji. Tijekom istraživanja 97 sudionika je umrlo, od toga je 19 slučajeva bilo povezano sa srčanim oboljenjima, 46 ih je umrlo od raka, a 32 iz nekih drugih razloga.

Zaključeno je da su osobe koje gledaju TV dulje od tri sata na dan imale dvostruko veći rizik smrtnosti od onih koji su TV gledale sat vremena manje.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Zašto gledanje TV-a ima teže posljedice na naše zdravlje od ostalih sjedilačkih aktivnosti?

Iako nije potpuno razjašnjeno, znanstvenici smatraju da je riječ o tome da tijekom dugotrajnog gledanja TV-a dolazi do metaboličkih promjena, uključujući i otpornost na inzulin ili učinke hormona. Rutinsko sjedenje može dovesti do raznih poremećaja u tijelu koji mogu biti povezani s rakom i različitim srčanim oboljenjima. Prošlotjedno istraživanje američkog Instituta za tumore pokazalo je da je gledanje TV-a, bez obzira na to bavi li se osoba tjelovježbom, povezano s određenim vrstama raka pa je i to jedan od "dokaza" da je baš gledanje TV-a posebno opasno.

Stoga, ako možete, što manje sjedite tijekom dana, na poslu ili kod kuće i ograničite vrijeme koje provodite ispred TV ekrana.

>>Pretjerano gledanje televizije čini nas nesretnima

>>Kako nas gledanje televizije polako i sustavno ubija

Komentara 4

Avatar onoffon
onoffon
15:01 27.06.2014.

To što sjedim 8 sati na poslu za kompjuterom i da me se gleda i kada idem pišat - to nitko ne spominje. Ako i misliš nešto prigovoriti samo ti napomenu da me za par minuta može zamijeniti njih 4000 000 i da dalj3e sjedim, šutim i radim što su mi rekli da radim...

Avatar AligatorXO
AligatorXO
15:19 27.06.2014.

Ova fora s 400.000 im je najbolja.

RI
Ringo
23:34 27.06.2014.

Zašto TV gledati sjedeći kad može ležeći?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije