Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez sa sunčanjem

Gelirate nokte? Nije bezazleno, ove opasnosti vam prijete

Gelirani nokti, manikura
Foto: Getty Images
1/3
01.07.2019.
u 06:30

Jedna od ideja kako zaštiti kožu jest i nošenje rukavica za zaštitu od UV zračenja kojima ćete odrezati vrhove "prstiju", kako bi samo nokti bili izloženi zračenju.

Lijepe ruke i njegovani nokti odmah će upasti u oko mnogima. Geliranje noktiju posljednjih je godina dosegnulo vrhunac "slave", a odavno nije rezervirano samo za "odlikašice".

Ipak, učestalo geliranje noktiju može uzrokovati i razne zdravstvene probleme, poput oštećenja noktiju, krvarenja ispod noktiju, a u najtežim slučajevima i rakom kože zbog čestog izlaganja kože UV lampama kako bi se gel na noktima osušio.

Istraživanja su pokazala da dugotrajno izlaganje ruku svjetlu UV lampe može uzrokovati oštećenje kože oko noktiju i čak u najtežim slučajevima uzrokovati rak kože, upozorio je za TOI dr. Rinky Kapoor, kozmetički dermatolog.

Rezultati istraživanja pokazala su da oštećenja nastaju već nakon 12 izlaganja UV lampama. To znači u prosjeku oko šest mjeseci tijekom kojih se obavljaju redovite manikure. 

Razina oštećenj kože ovisit će o vremenu izloženosti i jakosti UV lampe. Saloni rabe različite modele lampi i u prosjeku je potrebno oko 8 minuta držati ruku pod svjetlom lampe za uspješnu gel manikuru. Savjeti stručnjaka su da pokušate smanjiti to vrijeme, a ako koristite neke lijekove svakako radije birajte nokte osušiti sušilom za kosu jer uporaba antibiotika, oralne kontracepcije i nekih drugih medikamenata pojačava osjetljivost na UV zrake. 

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Prije manikure svakako uklonite s kože bilo kakve kozmetičke preparate ako ste nanijeli na kožu, osim kreme s UV zaštitnim faktorom. Nanesite ga na kožu prije odlaska na manikuru i birajte što veći zaštitni faktor. 

Jedna od ideja kako zaštiti kožu jest i nošenje rukavica za zaštitu od UV zračenja kojima ćete odrezati vrhove "prstiju", kako bi samo nokti bili izloženi zračenju. 

Pogledajte i video Plaža Nugal uvrštena je među 30 najljepših eurospkih plaža

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar duka4
duka4
23:54 01.07.2019.

Bas sexy

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije