Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samoborskim krajem

"Gabreku" je na pohani mozak dolazio veliki Miroslav Krleža, a i danas ga pripremaju po istom receptu

Sandra Šimunović/Pixsell
11.05.2022.
u 07:06

Ova legendarna samoborska krčma koju više od 90 godina uspješno vodi obitelj Šintić uz Krležu je ugostila i brojne druge velikane, poput Vladimira Nazora, Antuna Augustinčića ili Dragutina Tadijanovića, a tu su se dobro osjećali i Edo Murtić, Omar Sharif, Oliver Dragojević i brojni drugi...

Da su francuski recepti, među ostalim, temelj za niz današnjih jela samoborskog prostora tvrdi Mirko Šintić, treća generacija ugostiteljske obitelji koja je na čelu restorana "Gabreku" više od 90 godina. Tijekom svih tih godina ponuda hrane ovdje se vrlo malo mijenjala, a na jelovniku se nalazi 12 jela čije recepture datiraju još od osnutka.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

- Tipična jela koja se spravljaju od 1929. pa sve do danas su špek-fileki, čvarci, dinstana jetrica, punjena teleća prsa, pohani mozak... Pri pripremi jela uvijek se inzistiralo na izvornoj hrani i namirnicama iz domaćeg uzgoja, sa seoskih gospodarstava koja su uglavnom u okolici Samobora. Geslo "Domaće ponuđeno, po domaći spravleno" najbolje opisuje ponudu na jelovniku ovog kultnog restorana u koji smo, među ostalim, došli po recept za najbolji pohani mozak zbog kojeg je nekoć zagrebačka društvena krema i elita u fijakerima dolazila u Samobor

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Pohani mozak

Sastojci:

1 teleći mozak

80 g brašna

80 g krušnih mrvica

2 manja jaja

suncokretovo ulje ili svinjska mast za pečenje

sol

Priprema:

Mozak očistite od žilica i operite u zdjeli s hladnom vodom, a potom još i pod mlazom hladne vode. Osušite od viška vode, usitnite na sitnije komade i uvaljajte u brašno, jaja i krušne mrvice te formirajte okruglice. Posolite svaku. Zagrijte ulje ili svinjsku mast i pecite u ne predubokom ulju, tako da se mozak ne uroni u cijelosti u masnoću, nego samo do pola. S jedne strane ga pecite desetak minuta pa ga okrenite i pecite na drugoj strani. Mozak je gotov kad poprimi zlatno-žutu boju. Kad je gotov izvadite ga na papirnati ručnik da upije ulje i čačkalicom piknite po vrhu. Poslužite ga uz tartar umak, najbolje od domaćeg vrhnja i limuna te s restanim krumpirom i grah-salatom začinjenom bučinim uljem. Mozak mora biti svjež, stajati može tek dan ili dva.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Komentara 1

ZV
zvezdomor
08:12 11.05.2022.

svakom ono kaj mu fali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije