Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SISAK: BIJELA LAĐA

Franjo I. jeo je tu prije 200 godina, ali nije platio jer nije kod sebe imao novca

Bijela lađa
Foto: Srđan Hrebar
1/5
18.01.2018.
u 16:07

Svaki par koji u Bijeloj lađi ima svečanu večeru, ispred restorana ostavi – lokot. Odrezak s prilogom stoji 88 kuna, a palačinke sa sladoledom 18 kuna

U svratištu putujućih lađara, tu možda i za ovim stolom, jeo je, glavom i bradom, Franjo I. Čovjek je bio car Svetog Rimskog Carstva, ugarski i hrvatski kralj, austrijski nadvojvoda i češki kralj... Kad je prolazio kraj Siska, ogladnio je, pa zastao na ovome mjestu da nešto stavi pod zub. Od tog obroka u Bijeloj lađi nije prošlo ni 200 godina.

– To je bilo 1818. godine, a sad je 2018. Brzo to prođe. Dakle, to je to, 200 godina je prošlo od tog obroka. Otad, sve je više-manje u restoranu ostalo isto. Pa i mi konobari smo od tada tu. Izgledamo mlađi, ali izgled vara... – kaže smijući se Petar Krklec (35).

Što je jeo gospodin car?

– Jeo je Franjo I. bečki odrezak, krumpir-salatu, juhu s jetrenim okruglicama i savijaču s jabukama. Čak je i spavao tu gore u sobi – priča domaćin.

Je l’ spavao sam?

– O tome se ne priča.

Koliko danas stoji njegov meni?

– Oko 60 kuna. Juha 15 kuna, bečki 35, desert 10 kuna...

A je l’ on platio?

– Nije imao kod sebe novca. Poslali smo fakturu na dvor i još čekamo tih 60 kuna. Vjerujemo da će lova doći na naš račun, da nas car neće prevariti – šale se konobari.

Veselo je. Ali je povijest impresivna, kaže da se ovdje jede na istome mjestu već 200 godina.

A koliko je vina popio?

– Ni o tome se ne priča, pogotovo ne za novine. Mi znamo, sjećamo se kao danas, bio je točno 27. lipnja 1818. godine, pilo se crno vino, taman je zalazilo sunce tu na Kupi... – šale se dečki. Ipak, u restoranu postoji točno uokviren meni od te večeri. I poslužuju isto. Iz kuhinje donose specijalitet kuće – meso na maču.

– Kad vidimo da je gost tužan, izvadimo mačeve pa se mačujemo da ga razveselimo – kaže Dubravko Bakonji (44).

– Odrasli smo tu kraj rijeke. Prvo te kao klinca nauče veslati, a tek onda ti daju čamac s pentom. I da, radimo u Bijeloj lađi, sve se kod nas vrti oko plovidbe. Vidi, tu ispod restorana su rimski sarkofazi, pronađeni u rimsko doba. Sisak je stari grad, skriveni smo dragulj...

Hrana je ovdje sjajna i pristupačna. Odrezak s prilogom stoji 88 kuna.

– Junetina za odrezak stoji 30 do 60 dana u suhom pacu. I onda ide na stol... Palačinke Bijela lađa 18 kuna. Sok 12, dva decilitra graševine Šafran 16 kuna.

Ovdje će se i najgladniji najesti, najeo se i car. Jesti isto kao i prije 200 godina, na istome mjestu, s time se rijetki restorani mogu pohvaliti. Usto, sve je domaće. Kuhar prođe kraj stolova, ode u vrt, ubere salatu, pripremi je i donese gostu. 

Legenda: Ispod grada zakopana je zlatna kočija

U Sisku je legenda da su Turci, kad su se povlačili, zakopali zlatnu sultanovu kočiju u nekom od tunela ispod grada.

– Svi znamo da je to samo legenda i priča, pa baš ne kopamo... – kažu u centru i dodaju: – Ima tunela i kod rafinerije i kod brda Viktorovac, a možda je ondje netko i kopao, tko će ga znati. Jer, primamljivo zvuči, bila je cijela zlatna. No, Turci su se vratili nakon toga, pa se vjeruje da su je i otkopali...     

JELO OVOG KRAJA

Sisak je grad na tri rijeke – Kupi, Savi i Odri. Zato i ne čudi da je jelo kraja – šaran. Sad ga love u Lonjskom polju, no recept je isti. Šarana od pet kilograma prepolovite, stavite na granu te pečete na žaru nekoliko sati. Dakako, prije se marinira. Kad u Sisku žele gosta počastiti, odvedu ga na – šarana.     

KAMO NA KLOPU?

MUNDOAKA - ČAKOVEC 94

CALYPSO - KRIŽEVCI 94

BIJELA LAĐA - SISAK 94

ZLATNI LUG - POŽEGA 93

KALIMERO - KOPRIVNICA 92

MIRJANA - RASTOKE 88

KOSTANJAC - KARLOVAC 87

NAŠE MISTO - SINJ 87

VUČNICA - P. JEZERA 83

RODINO GNIJEZDO - BROD 81

TRON - DELNICE 78
     

   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije