Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Wow!

Fraisier je francuska torta od jagoda u koju se zaljubljujete na prvi zalogaj

Shutterstock
18.05.2020.
u 09:00

Impresionirajte svoje goste ovim dekadentnim desertom od svježih jagoda i kreme koja u sebi sadrži liker od višanja. Pokrov od marcipana francuskoj torti daje otmjen izgled, dostojan i najsvečanijih trenutaka u vašoj obitelji

Priprema ovog kolača možda nije najlakši posao koji ste u životu odradili, ali svaka uložena minuta vratit će vam se dok ćete uživati u fantastičnom okusu ove torte. Neće naškoditi ni hvalospjevi koji vas očekuju kad je iznesete na stol.

Fraisier (francuska torta od jagoda)

Za biskvit:
4 jaja srednje veličine (na sobnoj temperaturi)
125 g šećera u prahu
fino naribana korica 2 limuna
125 g brašna
50 g maslaca (otopljenog i ohlađenog)

Za kremu:
600 ml mlijeka
1 mahuna vanilije (uzdužno razrezana)
4 velika jaja + 2 žumanjka sobne temperature
180 g šećera u prahu
1 žlica likera od višanja
100 g kukuruznog brašna
150 g maslaca sobne temperature (narezanog na kockice)

Za sirup:
75 g šećera u prahu
Sok 2 limuna

Ostali sastojci:
Oko 600 g jagoda srednje veličine
200 g marcipana
200 g otopljene tamne čokolade

Foto: Shutterstock

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Za biskvit ubacite jaja, šećer i koricu limuna u veliku vatrostalnu posudu pa je namjestite iznad lonca s kipućom vodom. Miješajte mikserom dok se ne udvostruči količina smjese u posudi i ne postane vrlo gusta, blijeda i nalik smjesi za mousse. Smjesa za biskvit spremna je kad iz nje izvadite metlice miksera, a smjesa koja s njih padne u posudu ostavi na površini trag nalik na vrpcu. Dodajte u smjesu dvije trećine količine brašna i zatim nježno pomiješajte metalnom žlicom. Dodajte ostatak brašna pritom nastojeći sačuvati što više zraka u smjesi, ali istodobno vodite računa da se brašno lijepo poveže s ostatkom smjese. Pažljivo umiješajte u smjesu otopljeni maslac. Sve premjestite u kalup za torte promjera 26 cm i pecite 25-30 minuta ili dok površina ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju, a rubovi biskvita odvoje se od stijenki kalupa. Izvadite iz pećnice i pustite da se hladi 5 minuta, zatim pažljivo odvojite od kalupa. Ostavite da se hladi.

Foto: Shutterstock

Za kremu stavite mlijeko i mahunu vanilije da zakipe u velikoj posudi. Maknite s vatre i pustite desetak minuta da se arome prožmu. U međuvremenu, miksajte jaja, žumanjke, šećer, liker i brašno dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Izvadite iz mlijeka vaniliju pa mlijeko polako i pažljivo dodajte u kremu i pritom cijelo vrijeme miješajte mikserom. Premjestite smjesu u opranu posudu u kojoj ste kuhali mlijeko, stavite posudu na srednje jaku vatru i pritom cijelo vrijeme miješajte dok smjesa ne prokuha i zgusne se – to će potrajati otprilike 4 minute. Važno je cijelo vrijeme miješati kako se u kremi ne bi stvarale grudice. Miješajte još minutu iznad izvora topline jer krema mora biti dovoljno gusta da je možete prebaciti u dresir vrećicu, ali pazite da se ne uhvati za dno posude. Kad je gotovo, dodajte maslac u kremu. Pustite da se krema malo ohladi pa je premjestite u plitku posudu. Prekrijte površinu masnim papirom da biste spriječili stvaranje korice i ostavite da se hladi otprilike 1 sat – mora biti rashlađena i čvrsta. 

Foto: Shutterstock

Sirup ćete napraviti tako što ćete u manju posudu staviti šećer, limunov sok i 70 ml vode. Smjesu zagrijte da se šećer posve otopi u vodi, a zatim neka sve kipi otprilike 2 minute. Maknite s izvora topline i pustite da se ohladi. Od marcipana valjkom nježno razvaljajte pokrov za tortu promjera 23 cm na radnoj površini koju ste prethodno dobro „pobrašnili“ šećerom u prahu. Držite na hladnom do korištenja.

Foto: Shutterstock

Vrijeme je da počnete slagati tortu. Prvo uzdužno razrežite biskvit na dva jednaka dijela. Prije nego što krenete slagati tortu, obložite unutrašnje rubove obruča od kalupa papirom za pečenje ili folijom. Na dno kalupa stavite jednu polovicu biskvita – žlicom pažljivo utisnite rubove biskvita, moraju čvrsto prianjati uz rub obruča. Odaberite 12 jagoda podjednake veličine i uzdužno ih prepolovite. Zatim ih lijepo poredajte po rubu biskvita tako da su vrhovi usmjereni prema gore, a odrezani dio neka lijepo prianja uz stijenku obruča. Pazite da se sve jagode međusobno dodiruju. Napunite dresir vrećicu s otprilike dvije trećine kreme i krenite spiralno istiskivati kremu na biskvit. Istiskujte kremu u prostor između jagoda – pazite – sve šupljine moraju biti ispunjene. Napunite dresir vrećicu s preostalom kremom. Nekoliko jagoda (3-5) ostavite za ukrašavanje kolača, a preostale narežite na četvrtine. Rasporedite ih na tortu preko kreme da biste postigli da nadjev bude viši za otprilike 2,5 cm. Na četvrtine jagoda rasporedite ostatak kreme i površinu uredno zagladite. Prekrijte kolač drugim biskvitom (strana koja je rezana neka bude gore) i pospite ga preostalim sirupom. Nježno pritisnite gornji biskvit prema dolje kako biste bili sigurni da cijeli kolač čvrsto prianja uz stijenku obruča kalupa. Zatim položite na vrh torte marcipan koji ste ranije pripremili i sve ostavite da se dobro ohladi. Prije serviranja pažljivo uklonite obruč kalupa, a zatim još pažljivije papir koji je ostao prilijepljen uz rub torte. Ukrasite tortu svježim jagodama, ukrasima od čokolade ili neizbježnim listićima svježe mente koji svakom kolaču daju osobito otmjen proljetni izgled.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije