Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sezona je lova!

Fešta od lignji i slasnih smokava

24.09.2014. Rijeka - U sklopu manifestacije Ri gastro - Tjedan liganja i smokava sefica kuhinje Mirjana Saftic  predstavila je svoje jelo. Photo:
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
1/3
26.09.2014.
u 10:25

Počela je sezona lova na lignje, iskušajte ih u kombinaciji s mediteranskim voćem koje osvaja slatkoćom

Gastronomski praznik koji se obilježava cijeli tjedan na Kvarneru nazvan je "fešta od lignji i smokava".

Cilj je oživjeti i njegovati tradiciju prehrane naših starih te zaboravljene recepte vratiti na jelovnike domaćinstava i restorana. Zbog toga su lignje i smokve okupile riječke ugostitelje koji, po popularnim cijenama, u restoranima i konobama nude jela od ove dvije namirnice.

Na stanciji Kovačići održana je gastroradionica na kojoj se učilo o vrijednostima smokve, Vintage bar je osmislio koktel za ovu priliku, a najmlađi su u pričaonici i likovnoj radionici Stribor slikali, a potom se i sladili u radionici slastica Dolce Bolera.

Škampe i smokve u umaku

Konoba Nebuloza pripremila je tartar od jadranskih liganja i brudet od liganja s mladim grahom, a Molo longo domaći uštipak nadjeven skutom u umaku od škampi i smokve. Omiljeno jelo na Kvarneru, domaća lignja na padelu, služi se uz aromatiziranu palentu, a u Contu su lignje punili crvenim radičem...

Nije nedostajalo ni slatkog pa su se u Kamovu jele crostata i panna cota od smokava. No, kažu znalci, ova godina baš i ne nudi kvalitetne smokve jer su one zbog silnih kiša krupne, ali ne slatke, a njihova "razvodnjenost" posebno će ugroziti kvalitetu suhih smokava. Tako se mnogi koji sami suše smokve žale da je to ove godine "nemoguća misija" jer zbog nedostatka sunca smokve trule i ne suše se.

No, sjajno mediteransko voće, esencija sunca i ružičastog nektara u nježnoj zelenoj kori, ljudi poznaju od davnina. Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu, a prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo prije pšenice. Poznato je i to da je smokve obožavala Kleopatra. Navodno je bila njezino omiljeno voće, a slavna je vladarica, baš kao i njezini suvremenici, vrlo dobro znala kako smokva blagotvorno utječe na zdravlje, vitalnost, dugovječnost...

Njezinu su slasnost i ljekovitost slavili i stari Rimljani, koji su je za svaku gozbu kuhali u vinu, pekli uz meso...

Obilje magnezija

Čak i i glasoviti rimski liječnik Plinije Stariji napisao: "Smokve obnavljaju. Osnažuju mlade, a starima održavaju zdravlje i brišu bore". I bio je u pravu jer smokve obiluju magnezijem, bitnim za imunitet, zdravlje mozga i živčanog sustava. Na gastromanifestaciji u Rijeci smokve su poslužile i kao humanitarna inspiracija. Na Gastro Cooking Showu sudjelovalo je devet ugostitelja, zajedno s učenicima Ugostiteljske škole Opatija. Njihove su delicije prodane, a sav će prihod biti doniran Socijalnoj samoposluzi.

Čitateljima Večernjeg lista pozdrav s Kvarnera i sjajan recept šalje Mirjana Saftić, chefica restorana u hotelu Bonavia.

>>Lavovi vole najekskluzivnije restorane, jarci snobovi, vage slabe na slatkiše

>>Kako i uz što je najbolje poslužiti sireve svojim gostima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije