Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
80 godina legomanije

Fascinantna LEGO priča o najpoznatijim kockicama na svijetu započela je ovako...

Lego
Foto: LEGO group/ Getty, REX/Guliver
1/13
11.09.2014.
u 12:48

Tvorac slavnih kockica Ole Kirk Kristiansen osmislio je 1934. ime LEGO kao složenicu izraza “leg godt” što na danskom znači “dobro se igraj”. Tako je službeno počela fascinantna LEGO priča...

Prema proračunima tvrtke LEGO, šest kockica iste boje može se kombinirati na 915 milijuna načina.

Dosad je proizvedeno više od 700 milijardi LEGO kockica odnosno 94 kockice po svakom stanovniku Zemlje. Kad bi se poredalo 40 milijardi LEGO kockica, dosegnule bi Mjesec.

Foto: LEGO group/ Getty, REX/Guliver

1932. u stolarskoj radionici Olea Kirka Kristiansena najprije su se proizvodile drvene igračke: autobusi, lokomotive, avioni....

Samo prošle godine tvrtka LEGO Group proizvela je 55 milijardi kockica i drugih elemenata za igru, uključujući 500 milijuna figurica. Procjenjuje se da svi ljubitelji LEGO kockica na svijetu godišnje provedu ukupno pet milijardi sati u igri i konstruiranju... Priča o najpopularnijoj kreativnoj igrački puna je vrtoglavih statistika, a put do takva uspjeha nije bio “dječja igra“.

Današnji tržišni div potječe iz stolarske radionice u danskom gradiću Billundu. Kad je radionicu 1916. godine kupio Ole Kirk Kristiansen, bio je to dućan s uhodanim poslom u izradi namještaja i konstrukcija za kuće. Nakon što je radionica 1924. izgorjela u požaru, Ole Kirk sagradio je veći pogon u kojemu je 1932. počeo izrađivati i drvene igračke.

Foto: LEGO group/ Getty, REX/Guliver

Tridesetih godina prošloga stoljeća preteče današanjih plastičnih LEGO igračaka bile su one drvene poput patke na kotačima iz 1932.

LEGO je službeno rođen 1934. kad je Ole Kirk među svojim zaposlenicima organizirao natječaj da osmisle ime tvrtke. Ole Kirk i sam je sudjelovao u natječaju, odlučivši se za vlastiti prijedlog - složenicu od prvih dvaju slova riječi “leg godt“ što na danskom znači “dobro se igraj“.

LEGO je 1947. godine iz Engleske nabavio stroj za proizvodnju plastičnih igračaka. Navodno su Ole Kirk Kristiansen i njegov sin Godtfred sa strojem dobili i uzorke plastičnih kockica Kiddicraft koje je izumio Englez Hilary Page te su “preradili“ njegov dizajn.

Kristianseni su 1949. u Billundu proizveli prvu verziju danas legendarnih šupljih “ciglica“ s cjevastim “gumbićima“ za lako sastavljanje i rastavljanje. Prodaja nije išla glatko jer u to doba mnogi još nisu prihvatili plastiku, smatrajući je novotarijom koja nikad neće nadmašiti tradicionalne drvene igračke. Veliki pomak dogodio se 1954. kad je Godtfred Kirk Kristiansen na putu u Englesku susreo prodajnog agenta s kojim je razgovarao o stanju na tržištu igračaka.

Foto: LEGO group/ Getty, REX/Guliver

1968. otvoren je prvi zabavni park LEGOLAND u Billundu u Danskoj, a danas se takvi parkovi nalaze i u Engleskoj, Njemačkoj, SAD-u, Maleziji...

Godtfredu je “sinulo“ kad mu je ovaj rekao da igračkama nedostaje sveobuhvatna ideja i sistem. Počeo je razvijati LEGO kockice kao sustav za kreativnu igru, što je privuklo pozornost kupaca. Moderna LEGO kocka kakvu poznajemo danas patentirana je 1958. godine koja je bila prijelomna i zato što je preminuo osnivač tvrtke Ole Kirk Kristiansen, a njegov sin Godtfred našao se na čelu rastućeg LEGO carstva koje se širilo Zapadnom Europom i Sjevernom Amerikom. Nakon što je 1960. skladište tvrtke LEGO poharao još jedan požar u kojemu je izgorjela većina drvenih igračaka, Godtfred je definitivno digao ruke od njih. Zbog toga su njegova dva brata, koji su se posebno bavili drvenim igračkama, napustili LEGO i osnovali vlastitu tvrtku dok je Godtfred grabio velikim koracima naprijed, sve do azijskog i australskog tržišta.

Pravi “bum“ LEGO kockica uslijedio je 1963. kad ih je počeo proizvoditi od otpornije i sigurnije vrste plastike, poznate kao ABS. Tijekom šezdesetih i sedamdesetih LEGO je iz godine u godinu nudio sve više tematskih setova za slaganje kockica: vlakove, kuće, brodove, svemirske letjelice.., s dodatnom opremom poput motora, baterija, kotača, tračnica... Popularne kocke Duplo, posebno osmišljene za najmlađu djecu, lansirane su 1969. godine, a od 1978. čovjekolike figurice postaju glavni proizvodi u većini setova.

Foto: LEGO group/ Getty, REX/Guliver

1978. predstavljena je figurica s pomičnim rukama i nogama, a dosad ih je proizvodeno više od pet milijardi

U LEGO Grupi ističu kako su dosad proizveli više od pet milijardi čovječuljaka. Potkraj sedamdesetih tvrtku je preuzeo Godtfredov sin Kjeld Kirk, treća generacija osnivačke obitelji Kristiansen. Kjeld je neko vrijeme uspijevao pratiti ubrzan tehnološki razvoj svijeta s potrošačima željnim robotike i daljinskog upravljanja, no potkraj devedesetih godina - baš kad su LEGO kocke proglašene igračkom stoljeća - tvrtku je uzdrmao golemi minus u poslovanju. Kriza je dosegla vrhunac 2004. kad je LEGO navodno bio pred bankrotom, no uspjeli su se vratiti u “normalu“ kad su vodstvo povjerili Jørgenu Vigu Knudstorpu, prvom direktoru koji nije član dinastije Kristiansen.

Ulaskom u novo tisućljeće LEGO se okrenuo isplativoj proizvodnji igračaka s filmskim licencama poput Harryja Pottera, Zvjezdanih ratova i Gospodara prstenova te videoigrama i “inteligentnim“ kockicama Mindstorms za izradu i programiranje robota.

Foto: LEGO group/ Getty, REX/Guliver

Ovako će izgledati novi svjetski zabavno - edukativni centar LEGO House u Billundu, koji bi trebao biti dovršen 2016. godine.

LEGO na svom internetskom portalu mjesečno bilježi 15 milijuna klikova, a milijunskim posjetima mogu se pohvaliti i golemi zabavni parkovi LEGOLAND širom svijeta, sagrađeni od LEGO kockica.

Pomoću 15.080.330 kockica “gradio” se i ovogodišnji animirani kinohit The LEGO Movie. Kao nova svjetska atrakcija najavljena je gradnja golemog zabavno-edukativnog centra LEGO House u sjedištu tvrtke u Billundu. Na našim prostorima najviše je odjeknula vijest da se 13. rujna u zagrebačkom Arena Centru otvara prva specijalizirana trgovina LEGO Store u Hrvatskoj, u kojoj će se kockice moći kupovati i “na kile”.

Foto: LEGO group/ Getty, REX/Guliver

Ovogodišnji kinohit The LEGO Movie snimljen je animacijom 15.080.330 kockica

>>U rujnu se otvara prvi LEGO dućan

>>Slavni Simpsoni dobili svoj službeni Lego-komplet od 200 dolara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije